Årets pepperkakehus – og mine beste pepperkakehus tips

Årets pepperkakehus

Det ble ikke bare ett, men tre pepperkakehus i år!

Jeg bestemte meg nemlig for å lage mindre, men flere hus slik at jeg fikk en mulighet til å teste ut litt nytt med tanke på pynting.

I år ble alle vegger på husene fargelagt før pyntingen kom på. Pynten består av smågodt og små pepperkaker som også ble pyntet med farget glasur.

Og taket, ja den dekket jeg med havrefras! Fordelen med det, som jeg først skjønte når jeg satt huset sammen, er at jeg kunne skjule skjøtet på toppen med flere havrefras. Du verden så smart…

Pepperkakehusene er laget med ferdigdeig – jeg har altså kjøpt deig i butikken. Når det gjelder pepperkakehus synes jeg det er greit. Husene bygges mer for pynt enn smak. Dessuten er det såpass mye jobb involvert at jeg synes det er helt greit å ta en aldri så liten snarrvei her.

Pepperkakehusene står gjerne over jul og er ganske tørre og støvete da. Tradisjonstro knuses årets pepperkakehus på nyttårsaften, og selv om de har da stått lenge er det alltid noen som påstår at de fortsatt smaker godt. Selv med feridgdeig.

årets pepperkakehus

For å lage et vellykket pepperkakehus må du sette av tid. Hus kan bakes en dag og, pyntes og monteres i en annen dag eller over et par dager.

Lag gjerne din egen mal. Tenk deg hvor stort hus du ønsker å lage og tegn det ut på papir som du kan legge opp på deigen og skjære etter. Vil du gjerne bruke samme mal neste år kan du gjerne skjære malene ut i litt tykkere plast. De kan da vaskes etter bruk og brukes år etter år. (Bare husk å legge de et sted der du finner de igjen neste jul…)

Her er malen til husene jeg lagde i år om du vil lage disse.

Og en annen ting – lag gjerne pepperkakehus sammen med andre. Jeg fikk Marianne på besøk og uavhengig av hverandre hadde vi begge bestemt oss for å fylle vår hus med farger. Sjekk ut hennes hus!

Marianne driver Instagram kontoen sweet n’pfeffer – følg henne der for mengder med inspirasjon. Ikke bare til pepperkakehus…

10 tips til pepperkakehus

  1. Lag en mal, gjerne i litt tykk plast. Tegn ditt eget hus eller hent fra nettet (eller her fra dette innlegget). Lager du den i plast holder den fra år til år.
  2. Rull den kalde pepperkakedeigen ut til 5 – 7 mm tykkelse direkte på bakepapiret, legg malen på deigen og skjær ut med pizzahjul.
  3. Avkjøl delene før de stekes.
  4. Mens stykkene er fortsatt varme fra ovnen kan du rette opp ev. skjevheter. Bruk linjal og pizzahjul.
  5. La gjerne delene avkjøle og tørke over natten slik at de blir riktig så stive og stabile.
  6. Pynt delene før montering. Bruk gjerne smågodt og skjær de i biter for variasjon.
  7. Lag en tykk glasur av melis og eggehvite for pynting og montering. Bruk gjerne en sprøytepose.
  8. Fest gjerne vegger med knappenåler mens du monterer huset. Tell hvor mange knappenåler du bruker slik at du er sikker på at du har fjernet alle når huset har stivnet og kan stå av seg selv.
  9. Er delene fortsatt litt skeive når du skal montere de, kan du bruke et fint rivjern for å finpusse de litt.
  10. Skal du ha ‘glass’ i vinduer kan du gjerne bruke gelatinplater.

Glasur

Glasur lages av melis og eggehvite. Eggehvite får du kjøpt på flaske og kan være kjekt å ha om du bruker det i smoothies, har tenkt å lage mye glasur, skal lage marengs, og så videre.

Mål opp 500g melis og rør inn nok eggehvite til at du har en tykk glasur. En tykk glasur er egnet til å bruke å sprøytepose for å lage dekor og for montering av huset.

årets pepperkakehus

Fordel glasur i skåler alt ettersom hvor mange farger du skal blande.

Farging av glasur

Inspirasjon til fargene på husene i år er farger som jeg har på kontorveggene. For en litt frisk gammel rosa blandet jeg Burgundy med Chestnut.

For en dyp grønn farge blandet jeg Holly Green med Lime Green og Brown. For litt grålig blåfarge blandet jeg Grey med Navy Blue.

Konditorfargene jeg brukte er av type Pro Gel og kan kjøpes/bestilles hos Slikkepott. Jeg anbefaler å bruke pastafarger, og tuber er mye mer brukervennlig enn farge i krukker. Fargene holder seg godt i mange år.

Begynn med den lyseste fargen, rør det ut og tilsett mørke farger. Vær veldig forsiktig med mengder – dette er veldig konsentrerte farger – lite går veldig langt…

Pynting av veggene

Bruk en sprøytepose for å definere området du skal fylle med glasur. La det tørke til stivt.

årets pepperkakehus

Tynn ut glasuren med litt eggehvite og legg en god porsjon glasur i midten. Dytt det jevnt utover flaten og inn i kantene med en pinne.

årets pepperkakehus

La det tørke helt før du pynter videre.

Legg ut pynten på delene før du fester de slik at du har en plan. Bruk gjerne en sprøytepose og ha litt glasur på baksiden av pynten før du fester den til delen. Vil du ikke at ‘limet’ skal synes kan du gjerne bruke samme farge glasur som du har brukt på delen.

Pynting av taket

Sprøyt litt glasur på havrefrasen og fest de på taket, en og en. Dette høres kanskje litt møysommelig ut, men du får fort dreisen på det. Du kunne selvsagt slå deg mere løs enn jeg har gjort her og feste for eksempel sølvperler i skjøtene.

Etter at du har montert taket kan du dekke glippet øverst med mer havrefras.

årets pepperkakehus

Montering

Vær sikker på at all pynten sitter godt fast på delene før du monterer.

Det kan være en idé å ha litt hjelp. Fyll en sprøytepose med en litt tykk melisglasur. Den skal være så tykk at den holder formen.

Begynn med selve husveggene. Hold to vegger mot hverandre og sprøyt glasur i hjørnet fra innsiden. Vær generøs med glasur – innsiden er det ingen som ser. Støtt opp veggene med noen glass eller bruk knappenåler til å holde veggene på plass.

Er veggene dine ujevne kan du tilpasse dette ved å bruke et fint rivjern før montering.

Forsett til de 4 veggene er montert sammen. La det gjerne stå og tørke før du monterer taket.

Monter gjerne en tak del om gangen. La den ene gjerne tørke/feste seg litt før du monterer den andre. Støtt opp mens det tørker. Dekk til skjøten øverst med havrefras.

Ferdige pepperkakehus

Og slik så pepperkakehusene ut når de var ferdige.

Pepperkakehusene har forskjellig grunnfarge og alle vegger er pyntet litt annerledes. Det gikk nemlig litt sport i det…

Kjøp gjerne godteri i løsvekt og husk at du kan skjære det opp for forskjellige effekter.

Små pepperkaker er også fint å pynte med – dekk de med glasur eller pynt de med glasur og smågodt før du monterer de på husene.

Jeg håper du fikk masse inspirasjon her – lykke til med årets pepperkakehus og kos deg med prosessen!

Vil du ha mer pepperkakehus inspirasjon – følg disse lenkene :

Lurer du på noe er det bare å spørre i vei i kommentarfeltet!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »