Eltefrie berlinerboller – med nutella selvsagt!

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

Berlinerboller altså …

Om ikke du har hørt historien før, så skal jeg fortelle den igjen nå. Berlinerboller er en nyttårs tradisjon i familien vår og er videreført fra min mor som er tysk (og fra Berlin).

Men, vi snakker ikke vanlige berlinerboller her til nyttår. Neida, en eller flere boller er fylt med sennep….. Nå tror jeg dette var mest ment for å ha det litt gøy, men til oss som barn så ble vi fortalt at den som fikk berlinerbollen med sennep ville ha hell med seg inn i det nye året.

Sånn i ettertid tenker jeg at det var mer ment som en plaster på såret om vi var så ‘uheldige’ å velge den med sennep. Vi gjorde i hvert fall vårt beste å unngå å velge den og prøvde blant annet å lukte oss frem til den uten.

Gøy var det i hvert fall og hvert år var det samme diskusjon – skal vi alle bite i hver vår bolle samtidig og få det overstått, eller skulle ta en bit en etter en og holde på spenningen….

Vil du gjøre det samme, så anbefaler jeg å fylle bollene med sennep først og etterfylle med det du fyller de andre bollene med. Dermed vil de se helt like ut fra utsiden og ikke skille seg ut fra de andre.

Det som dog er nytt med disse tradisjonsrike bollene er at de er eltefrie. Deigen rørte jeg sammen for noen dager siden og har oppbevart i kjøleskapet. Jeg lagde en dobbelporsjon når jeg først var i gang, og halvparten ble brukt til å lage en eltefri nutellastjerne.

Den andre halvparten brukte jeg for å lage deilige berlinerboller – også fylt med Nutella.

Når det gjelder fyll, så kan du velge hva du vil. Fyll med favorittsyltetøyet ditt for eksempel – eller vaniljekrem. Eller kanskje vaniljekrem og syltetøy. Nutella er selvsagt digg – det er også sjokoladepålegg og Hapå for eksempel. Sennep er selvsagt valgfritt, men gøy!

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

Flere eltefrie oppskrifter finner du i boken min Eltefri bakst som du finner i de fleste bokhandel. Den kan også bestilles direkte fra forlaget her.

eltefri bakst

tips:

Når du er ferdig med å fritere kan du sette frityroljen til side. La den avkjøle helt, sil den og hell tilbake i flasken. Om den ikke er misfarget og fortsatt lukter godt kan den brukes igjen. Vil du kaste oljen, kan du helle den i en melkekartong og kaste den i restavfallet – ikke hell det ned i vasken!

Eltefrie berlinerboller – med nutella – 12-15 boller

ingredienser
1 porsjon eltefri søt gjærdeig
Nutella og sukker
2 liter frityrolje
fremgangsmåte

Oppskriften på eltefri søt gjærdeig finner du her. 

Til fyllet kan du kjøpe et glass nutella eller lage din egen – oppskriften finner du her. 

Kjevle ut deigen til ca. 2 cm tykkelse og stikk ut sirkler på 5-6 cm.

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

Dette må du gjøre i omganger. Brett sammen deigen du har til overs, kjevle ut og stikk ut flere sirkler til du ikke har deig igjen.

De siste sirklene blir kanskje litt stygge (det gjorde mine, ref. bilde) men du trenger noen Berlinerboller som du kan bruke som testboller når du skal fritere.

Dekk til bollene og sett de på et lunt sted for heving en times tid.

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

Hell frityroljen i en gryte eller sautepanne. Du trenger kanskje ikke bruke all frityrolje, men du bør ha 6-8 cm olje i gryta/pannen din. Husk at jo større diameter det er på gryta/pannen jo flere berlinerboller kan du steke samtidig.

Varm opp oljen til 160°C.

Legg en eller to av (de stygge) bollene forsiktig i oljen og stk 3-4 minutter på hver side. Dette blir testbollene din.De kan gjerne vendes flere enn en gang under fritering.

Pass på temperaturen på oljen din. Stiger den over 160° blir bollene fort brune på utsiden, men understekt på innsiden.

Fisk ut bollene og la de renne litt av på kjøkkenpapir. Vend de så i sukker eller melis før du lar de avkjøle på rist.

Så snart bollene er håndterbare kan du åpne opp bollene for å se om de er gjennomstekt.

Ser alt bra ut er det bare å fortsette å fritere resten av bollene.

Er bollene fortsatt rå i midten, trenger de noen minutter til med fritering.

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

Når alle bollen er avkjølt er de klare for fyll.

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

Fyll en sprøytepose med Nutella (eller annet fyll) og stikk et hull i siden av bollen med

noe spisst.

Før sprøyteposen godt inn i bollene og fyll med Nutella. Ikke vær gjerrig med fyll.

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

La det gjerne bli igjen litt Nutella i enden slik at man kan se hva bollene er fylt med (ev. gjemme sennepen….).

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

Bollene er aller best dagen de lages.

Eltefrie berlinerboller - med nutella!

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »