Eltefritt speltbrød – det beste brødet helt enkelt

Eltefritt speltbrød - det beste brødet helt enkelt

Eltefritt speltbrød – det beste brødet, helt enkelt. Ja, fordi det er eltefritt.

Deigen røres sammen dagen før (ingen elting), brettes noen ganger, settes til etterheving og stekes. Disse brødene, som du ser, er stekt i gryte, men de kan også stekes i brødform. Eller som rundstykker eller på et stekebrett eller pizzasten.

Det finnes mange muligheter her – også for å forkorte tiden fra når du rører sammen deigen til når du kan ta din første skive – jeg forklarer alt i boken min. Og boken min, ja, den finner du selvsagt i bokhandelen (be de ta den inn igjen om den er utsolgt) eller du kan kjøpe den på nett hos Ark, Norli, Tanum, eller Adlibris. Du kan også kjøpe den direkte fra forlaget hvor du også kan lese om hva andre synes om boken.

eltefri bakst

Jeg har brukt nesten samme oppskrift som i boken (side 145) – men da jeg manglet en ingrediens, så brukte jeg mer av en annen ingrediens i stedet. Og der har du enda en genial ting med eltefritt brød – du kan lett lage dine egne variasjoner.

Lurer du på hvorfor det er lurt å bake eltefritt har jeg skrevet et aldri så lite innlegg om det her – hvorfor alle bør bake eltefritt. Stikkord er enklet, næringsrikt og billig 😉

Men tilbake til brødene. Du ser to på bildet øverst – jeg lagde nemlig 2 deiger. Jeg hadde en rund gryte og en litt avlang gryte som passer inn i ovnen samtidig. Veldig praktisk å kunne bake 2 brød samtidig.

Det runde brødet er hevet i en hevekurv og har derfor fått de fine mel-ringene. Du kan tydelig se at den landet litt skeivt i gryta når jeg hvelvet den oppi – det synes jeg i grunnen ble bare sjarmerende, men prøv gjerne å treffe bedre om du forsøker det samme.

Eltefritt speltbrød - det beste brødet helt enkelt

Eltefritt speltbrød – det beste brødet helt enkelt – 1 brød

ingredienser
  • 400g siktet speltmel
  • 200g sammalt speltmel
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 500ml vann fra springen
fremgangsmåte

Eltefritt speltbrød - det beste brødet helt enkelt

Ovn temp. 250°C/220°C

En ildfast gryte eller form med lokk som rommer ca. 4 liter

Bland speltmel, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i det kalde vannet og rør sammen til en klissete deig.

Dekk deigen til med lokk eller folie, og la den hvile på kjøkkenbenken i 8-20 timer.

Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen inn mot midten noen ganger (dette kan du også gjøre mens deigen fortsatt er i bollen). Dryss om nødvendig med mer mel. Legg deigen med bretten ned og dekk den til igjen.

Bruker du hevekurv slik jeg har gjort for det ene brødet, drysser du den godt med mel før du legger brøddeigen oppi.

La deigen heve videre i cirka 2 timer.

Sett den tomme gryten med lokk i ovnen etter 1 1/2 time og sett ovnen på 250°C.

Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryten, sett på lokket og sett det hele i ovnen igjen.

Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen ned til 220°C og stek i 15 minutter til.

Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist.

Eltefritt speltbrød - det beste brødet helt enkelt

Jeg vet det er vanskelig, men prøv å la brødet avkjøle helt før du skjærer i den.

Eltefritt speltbrød - det beste brødet helt enkelt

God bakst!

Har du spørsmål om eltefri bakst eller synes det er gøy med eltefri bakst, bli gjerne medlem i Facebook gruppen eltefri bakst her. 

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »