Eltefrie boller med vaniljekrem – en variant på skoleboller
0 kommentarer
Eltefrie boller med vaniljekrem – kan det bli noe bedre?
Vel, det er en klassisk kombinasjon og her har jeg laget en aldri så liten vri, eller heller et par små vri.
jeg har stekt bollene i langpanne slik at de steker inn i hverandre
jeg har formet de som mandelboller, dvs i stedet for å trille deigen til boller, har jeg kjevlet deigen, skjært den i ruter og brettet rutene innover seg selv
jeg har laget vaniljekremen med fløte …
Og når jeg så hadde laget vaniljeboller, kunne jeg ikke annet enn å legge på litt glasur og strø litt kokos over det hele. Herreminhatt så godt ♥♥♥.
Hva gjelder selve deigen, så må jeg bare beklage om du synes dette blir repetisjon, men eltefrie deiger ruler! Ikke bare fordi det er så enkelt å lage (du rører deigen sammen, det tar deg 10 minutter, ikke trenger du kjøkkenmaskin, ikke trenger du å få deig på fingrene, og så videre). Jeg har som du vet skrevet en hel bok om temaet – du finner boken i alle bokhandel og den kan selvsagt også bestilles på nett.
Er du ikke så kjent med eltefri bakst og lurer på hvorfor det er en greie, les dette innlegget.
Eller du kan bare sette i gang og bake disse digge bollene!
Eltefrie boller med vaniljekrem – en variant på skoleboller – 12 store boller
ingredienser
eltefrie boller
600g hvetemel
100g sukker
2 ts tørrgjær
1 ts kardemomme
100g smør eller margarin
200ml melk
100 ml vann
1 egg
vaniljekrem
500ml kremfløte
4 eggeplommer
100g sukker
35g maisenna
1 ts vaniljeekstrakt eller frø fra en halv vaniljestang
melisgalsur
100g melis
1-2 ss melk eller vann
fremgangsmåte
Ovn temp 200°
Lag deigen:Blandhvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle.
Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager.
Lag vaniljekremen.
Rør eggeplommer, sukker og maisenna sammen i en skål. Varm opp melken til like under kokepunktet og hell den over eggeblandingen mens du rører.
Hell eggeblandingen tilbake i kjelen gjennom en finmasket sil. La det koke opp under omrøring og fortsett å røre til du har en tykk, fin krem.
Hell kremen over i en skål og legg plastfolie direkte på kremen. La den avkjøle i romtemperatur og sett den så i kjøleskapet for videre oppbevaring.
Skal du bruke den med det samme kan du ha kremen over i en sprøytepose.
Ha dan kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Rull den ut til en firkant på ca. 30x50cm og skjær den opp i 12 like store ruter.
Brett de fire hjørnene inn mot midten og sett i en liten langpanne. Dekk til pannen og la bollene heve på et lunt sted til de har omtrent doblet i størrelse og har hevet inn i hverandre.
Lag et hull i midten av hver bolle med fingrene, gjerne nesten helt til bunnen av bollen og fyll med vaniljekrem.
Du skal fordele alle vaniljekrem i bollene så du kan være generøs. Har du fylt alle bollene med krem og har fortsatt krem igjen er det bare å gå over en gang til og fylle på mer.
Det er ikke noe problem at fyllet går over bollene – det vil synke sammen under steking.
Sett bollene i varm ovn og stek 20-25 minutter.
Løft bollene ut av formen og la de avkjøle på rist.
Når bollene er helt avkjølte pensles de med melisglasur. Dryss kokos over glasuren.
Se så godt!
Bruk en kniv til å skjære bollene fra hverandre eller bare bryt de opp.
Nyt kombinasjonen av bolle, masse digg vaniljekrem, glasur og kokos.