Eltefrie sjokoladeboller med sjokoladeglasur

Eltefrie sjokoladeboller med sjokoladeglasur

Eltefrie sjokoladeboller med sjokoladeglasur er hva jeg lagde med den andre porsjonen eltefritt deig jeg disket opp med en dag forrige uke (ref, instagrampost).

Halvparten av deigen gikk til å lage en nydelig babka fylt med kirsebærsyltetøy – se oppskriften her. Og den andre halvparten gikk som sagt til å bake boller.

Sjokoladeboller var høyt oppe på ønskelisten og siden jeg hadde en liten pose korinter til overs fra julebaksten ble det sjokoladeboller med korinter.

Men, kan man kalle de for sjokoladeboller om de ikke har sjokoladeglasur? Vel, jeg tipper at det er diverse meninger der, men for sikkerhetsskyld fikk de også sjokoladeglasur. Det er jo tross alt digg. Glasuren er ikke en nødvendighet – dropp det om du vil. Eller hva med å lage halvparten med glasur og halvparten uten?

Uansett, oppskriften på eltefrie boller er hentet fra boken min Eltefri bakst. Der finner du oppskrifter på brød og søt gjærbakst laget etter den eltefrie metoden. Boken anbefales og du kan kjøpe og lese om hva andre synes om den her.

eltefri bakst

(Fortvil ikke om du ikke har boken, for du får oppskriften på bollene også her. )

Lurer du på hva poenget er om å bake eltefritt så har jeg skrevet et lite blogginnlegg om det her – les gjerne!

Eltefrie sjokoladeboller med sjokoladeglasur

Du finner mange eltefrie oppskrifter på bloggen også – ta gjerne en titt på noen av de her.

Eltefrie sjokoladeboller med sjokoladeglasur – 12-15 boller

ingredienser
Bolledeig
  • 600g hvetemel
  • 100g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts tørrgjær
  • 100g smør eller margarin
  • 200 ml melk
  • 100 ml vann
  • 1 egg
  • 100g grovhakket sjokolade
  • 100 g korinter eller rosiner
glasur
  • 100g melis
  • 25g kakao
  • melk
fremgangsmåte

Ovn temp 200°

Lag deigen: Bland hvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle. 

Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.

Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager. 

Ta frem den kalde deigen og kjevle den til en stor firkant på ca. 30x50cm.

Fordel sjokolade og korinter over deigen og rull  sammen til en pølse.

Skjær pølsen i 12-15 like store skiver og trill til boller.

Sett bollene på et stekebrett, dekk de til og la de heve et lunt sted en times tid.

Sett bollene i varm oven og stek i 12-15 minutter til de har fin farge og er gjennomstekte.

 Eltefrie sjokoladeboller med sjokoladeglasur

Sett bollene på en rist og la de avkjøle helt.

Rør kakao, melis og nok melk sammen til en glatt glasur. Vær forsiktig med mengde melk, du trenger lite.

Dypp toppen av bollene i glasuren og sett de på en rist slik at ekstra glasur kan renne av.

Om du vil pynte ytterlig kan du strø sjokoladestrøssel på toppen før glasuren stivner.

 Eltefrie sjokoladeboller med sjokoladeglasur

Ja, og så er det bare å nyte!

 Eltefrie sjokoladeboller med sjokoladeglasur

 

Kommentarer

  • Reply Christine 19. februar 2023

    Hei! MÅ deigen stå kjølig til neste dag? Hadde jo lyst på boller i dag…

  • Reply V. Stokka 4. februar 2022

    I boken er ovnstemp gitt 220 , here 200… følger man boken , eller oppskriften ??

    • Reply Mat På Bordet 14. mars 2022

      Hei V.Stokka
      Du kan gjøre begge:)
      Når jeg steker på 220 ligger steketiden nærmere 12 minutter, når jeg steker på 200 er steketiden nærmere 15 minutter.
      Men, det avhenger også på størrelsen av bollene dine 😉
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »