Lag blondies!!!! – (brownies uten kakao, rett og slett!)
2 kommentarer
Lag blondies!
Om du ikke har hørt om blondies før så er det bare å forestille seg brownies laget uten kakao.
Dette er saftige små (eller store, det bestemmer du) stykker med kake, med litt sprø topp og litt seig innside. De er også fullspekket med sjokolade og nøtter.
Ønsker du ikke å bruke nøtter i oppskriften kan de gjerne byttes ut med mer sjokolade. Eller ikke. Kommer litt an på hva slags humør du er i….. Jeg liker å bruke en litt mørk sjokolade, men bruk det du ønsker. Kanskje du har lyst å prøve med hvit sjokolade for å holde deg til blondie temaet….
I denne oppskriften har jeg igjen gått til det skrittet å brune smøret. Har du fulgt med her på bloggen, fikk du kanskje med deg at jeg lagde ordentlig gode chocolate chip cookies forleden – med brunet smør. Smaken du får av å brune smøret fikk jeg helt dilla på, og derfor har jeg gjort det i denne oppskriften også.
Vil du ikke gå til det ekstra skrittet å brune smør, så skal du få slippe. Blondies blir godt uten brunet smør også. Men, det tar deg kanskje 10 minutter ekstra og gir ekstra god smak på kaken. Har du tid og ork, så prøv det!
Blondies – brownies uten kakao
ingredienser
200g smør
200g brun sukker (farin)
100g sukker
3 egg
1 ts vaniljeekstrakt*
250g hvetemel
1/2 ts bakepulver
100g grovhakket sjokolade
100g grovhakkede nøtter (mandler, hasselnøtter eller valnøtter)
fremgangsmåte
*vaniljeekstrakt kan du faktisk lage selv – og det er enkelt! Sjekk ut oppskriften her.
Ovn temp. 180°C
En firkantet form ca. 20x 20 cm, smurt og kledd med bakepapir. Bruker du større form kan du redusere steketiden.
Del smøret opp i mindre biter og smelt i en kjele eller panne over middels varme. Ta av varmen om du ikke vil brune den.
La smøret stå over varme om du vil la den brune. Når smøret har smeltet vil den gå over i neste fase der den vil skumme og boble (vannet i smøret koker). Det kan hende at det spruter litt også.
Så går smøret over i neste fase hvor skummet legger seg og smøret begynner å bli brunt. Her er det viktig at du rører av og til slik at smøret blir jevnt brunt. Smøret vil dufte nøtteaktig.
La smøret avkjøle til lunkent.
Pisk det lunkne smøret med sukkeret.
Tilsett egg, ett om gangen og pisk til godt blandet etter hvert egg.
Bland hvetemel med bakepulver og rør inn i røren.
Rør inn grovhakket sjokolade og hasselnøtter. Sett gjerne litt til side som du kan pynte toppen av kaken med før den går i ovnen.
Fordel røren jevnt i formen og topp med resten av sjokoladen og nøttene, om du har spart på litt.
Sett formen i ovnen og stek i 40 minutter.
Løft kaken ut av formen og la den avkjøle på rist.
Skjær blondies i ruter.
Den skal være litt sprø i kantene og litt seig i midten.
Smaker veldig godt med en kopp kaffe!
Og da er det bare å håpe på at du også har fått smaken for blondies!
Når jeg brunet smøret ble det en slags «grut» i kjelen. Er det vanlig? Skal den være med?
Hei Siri!
Med grut antar jeg at du mener ‘bunnfall’ litt brune biter som legger seg nederst i gryta? Ja, de skal med! Masse smak i de 🙂
hilsen
ina