SJOKOLADEBOLLER

sjokoladeboller

Sjokoladeboller altså …

Jeg hadde egentlig tenkt å lage Babka igjen, fra boken min SKIKKELIG GODE KAKER, men bestemte meg for å gjøre en liten vri.

Sånn er det når man har vanskeligheter for å følge oppskrifter. Til og med sine egne. Det ligger bare i meg å se om jeg kan gjøre ting litt annerledes.

I dette tilfellet gikk det mer om å endre formen enn selve oppskriften. Det vil si det ble boller (eller snurrer om du vil i stedet) for den tradisjonelle gjærbaksten bakt som formkake.

Og siden jeg hadde en håndfull pistasjnøtter liggende som jeg gjerne ville bruke så ble de en del av oppskriften også. Flaksalt er også nytt, for sjokolade og salt er aldri galt. Og noen ekstra sjokoladebiter, for man kan aldri ha nok sjokolade kan du si…

Dette er forresten boken jeg henviser til. Du finner den i bokhandel over landet og kan også kjøpes direkte fra forlaget her.

skikkelig gode kaker

Har du boken, kan du altså velge om du vil bake babka eller boller…

Glad i boller? Ta gjerne også en titt på disse oppskriftene:


SJOKOLADEBOLLER

Print

Ovnstemperatur 180 °C varmluft 

Bakebrett dekket med bakepapir 

Ingredienser

Skaler

Gjærdeig 

500 g hvetemel 

100 g sukker 

½ pose tørrgjær 

2 ½ dl melk 

1 egg 

1 ts vaniljeekstrakt 

100 g smør i terninger 

Sjokoladefyll 

100 g smør 

150 g mørk sjokolade, grovhakket 

50 g melis 

30 g bakekakao, siktet 

 Annet fyll (valgfritt)

50100 g pistasjnøtter, grovhakket

50  100 g sjokolade, grovhakket

1 ss flaksalt

Sukkerlake 

5 ss sukker

5 ss vann

Fremgangsmåte

Lag gjærdeigen. Ha hvetemel, sukker og tørrgjær i kjøkkenmaskinens bolle og bland. 

Bland melk med egg og vaniljeekstrakt, hell dette oppi melblandingen og sett maskinen i gang. Elt til deigen kommer sammen og er ganske smidig. La kjøkkenmaskinen fortsette å elte mens du tilsetter smørterninger litt om litt. Elt gjerne i 10–15 minutter, til deigen er glatt og smidig.

Dekk deigen til og sett et lunt sted en times tid.  

Lag sjokoladefyllet. Smelt smøret i en kjele. Trekk fra varmen og tilsett sjokoladen. La det stå et minutt eller to før du rører det sammen til en glatt masse. Rør inn melis og bakekakao.  Sett til side. (Hvis den stivner innen du skal bruke den, kan du varme den forsiktig opp igjen mens du rører).

Lag sukkerlake. Ha vann og sukker i en kjele og varm opp. Rør til sukkeret er oppløst. Sett til side og la det avkjøle.

Kjevl ut deigen til en firkant, ca. 40x50cm. Spre sjokoladefyllet jevnt utover.

Dryss nøtter, sjokoladebiter og flaksalt jevnt utover. Rull deigen sammen til en pølse og skjær den i 10 – 12 like tykke skiver.

Sett skivene på et bakebrett, dekk til og la de hvile 30 – 40 minutter på et lunt sted.

Sett bollene i varm ovn og stek i 13 – 15 minutter. Pensle de varme bollene med sukkerlake og la de avkjøle på rist.

sjokoladeboller
legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »