
Sjokoladeboller altså …
Jeg hadde egentlig tenkt å lage Babka igjen, fra boken min SKIKKELIG GODE KAKER, men bestemte meg for å gjøre en liten vri.
Sånn er det når man har vanskeligheter for å følge oppskrifter. Til og med sine egne. Det ligger bare i meg å se om jeg kan gjøre ting litt annerledes.
I dette tilfellet gikk det mer om å endre formen enn selve oppskriften. Det vil si det ble boller (eller snurrer om du vil i stedet) for den tradisjonelle gjærbaksten bakt som formkake.
Og siden jeg hadde en håndfull pistasjnøtter liggende som jeg gjerne ville bruke så ble de en del av oppskriften også. Flaksalt er også nytt, for sjokolade og salt er aldri galt. Og noen ekstra sjokoladebiter, for man kan aldri ha nok sjokolade kan du si…
Dette er forresten boken jeg henviser til. Du finner den i bokhandel over landet og kan også kjøpes direkte fra forlaget her.

Har du boken, kan du altså velge om du vil bake babka eller boller…
Glad i boller? Ta gjerne også en titt på disse oppskriftene:
- turboller – boller med sjokolade og appelsin
- eltefrie mini kanelsnurrer med flaksalt
- eltefrie sitronboller
- eltefrie kanelboller med karamell – sticky buns
SJOKOLADEBOLLER
PrintOvnstemperatur 180 °C varmluft
Bakebrett dekket med bakepapir
Ingredienser
Gjærdeig
500 g hvetemel
100 g sukker
½ pose tørrgjær
2 ½ dl melk
1 egg
1 ts vaniljeekstrakt
100 g smør i terninger
Sjokoladefyll
100 g smør
150 g mørk sjokolade, grovhakket
50 g melis
30 g bakekakao, siktet
Annet fyll (valgfritt)
50 – 100 g pistasjnøtter, grovhakket
50 100 g sjokolade, grovhakket
1 ss flaksalt
Sukkerlake
5 ss sukker
5 ss vann
Fremgangsmåte
Lag gjærdeigen. Ha hvetemel, sukker og tørrgjær i kjøkkenmaskinens bolle og bland.
Bland melk med egg og vaniljeekstrakt, hell dette oppi melblandingen og sett maskinen i gang. Elt til deigen kommer sammen og er ganske smidig. La kjøkkenmaskinen fortsette å elte mens du tilsetter smørterninger litt om litt. Elt gjerne i 10–15 minutter, til deigen er glatt og smidig.
Dekk deigen til og sett et lunt sted en times tid.
Lag sjokoladefyllet. Smelt smøret i en kjele. Trekk fra varmen og tilsett sjokoladen. La det stå et minutt eller to før du rører det sammen til en glatt masse. Rør inn melis og bakekakao. Sett til side. (Hvis den stivner innen du skal bruke den, kan du varme den forsiktig opp igjen mens du rører).
Lag sukkerlake. Ha vann og sukker i en kjele og varm opp. Rør til sukkeret er oppløst. Sett til side og la det avkjøle.
Kjevl ut deigen til en firkant, ca. 40x50cm. Spre sjokoladefyllet jevnt utover.
Dryss nøtter, sjokoladebiter og flaksalt jevnt utover. Rull deigen sammen til en pølse og skjær den i 10 – 12 like tykke skiver.
Sett skivene på et bakebrett, dekk til og la de hvile 30 – 40 minutter på et lunt sted.
Sett bollene i varm ovn og stek i 13 – 15 minutter. Pensle de varme bollene med sukkerlake og la de avkjøle på rist.
