Hold dere fast – nå blir det eltefrie sitronboller! Eller eltefrie sitronsnurrer om du foretrekker.
Herlig, myk gjærbakst fylt med en sitronfyll og toppet med en melis-, sitronglasur. Litt finrevet sitronskall på toppen av de igjen og du har en vidunderlig bolle å kose deg med. Du verden så godt!
Ideen er den samme som for kanelboller. Men, i stedet for kanel bruker vi sitron. Fyllet består altså av smør eller margarin blandet med sitron (skall og saft) og sukker. Om du vil leke litt, kan du vurdere om du vil krydre denne blandingen med ingefær for eksempel. Eller kanskje du vil strø noen valmuefrø (sitron og valmuefrø er en klassisk kombinasjon – sjekk ut denne oppskriften på sitronmuffins med valmuefrø for eksempel) over det hele før du ruller deigen sammen til en pølse. Valmuefrø hadde også gjort seg som pynt på toppen av bollene med sitronskallet.
Tror jammen jeg må lage disse igjen snart – da også med valmuefrø.
Bollene er eltefrie. Deigen røres sammen (den eltes altså ikke) og kan oppbevares i kjøleskapet opp til 4 døgn. Forsyn deg av deigen når det passer å bake, og bak så mange boller som du vil. Kanskje du vil bruke halvparten av deigen den ene dagen og resten en annen gang?
Jeg har skrevet en hel bok om Eltefri bakst – gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt. Den har nå ligget noen uker på bestselgerlista – ikke uten grunn om jeg skal si det selv, for teknikken er bare genial. For alle! Om du er nybegynner eller har bakt i årevis viser denne boken deg hvordan du kan lage saftig, god og sunn gjærbakst på en utrolig enkel (og tidsbesparende) måte. Les gjerne hva andre synes om boken og bestill den her for å få 50kr i rabatt og fri frakt.
Nysgjerrig på eltefri bakst? Her finner du litt mer om temaet og noen flere oppskrifter hentet fra boken:
- hvorfor alle bør bake eltefritt
- eltefrie kanelboller med karamell
- eltefri müslibrød (fra boken)
- eltefritt vörterbröd, en Roede favoritt (fra boken)
- eltefrie boller med vaniljekrem og sjokoladeglasur (fra boken)
Denne bolleoppskriften er helt utrolig god, jeg brukte marsipanfyll som jeg fant på et annet sted på bloggen din, men hadde sitronglasur på toppen. Bollene forsvant omtrent på vei ut av ovnen. Så kult å kunne ha deig klar til å rulles ut stående klar i kjøleskapet.
Hei Heidi
Så hyggelig å høre at det ble en suksess!
Og ja, det er så kjekt å ha en ‘ferdigdeig’ klar til bruk stående i kjøleskapet slik at man kan bake når man vil.
Litt farlig er det og – det er blitt mange boller på oss i sommer…..
Fortsatt fin sommer og god bakst!
ina
Hei
Må man vente til neste dag eller kan deigen brukes/stekes etter at den er hevet?
Mvh Heidi
Hei Heidi
Du må ikke vente til neste dag, men et par timer med kjøling anbefales.
ina