Eltefrie sitronboller

eltefrie sitronboller

Hold dere fast – nå blir det eltefrie sitronboller! Eller eltefrie sitronsnurrer om du foretrekker.

Herlig, myk gjærbakst fylt med en sitronfyll og toppet med en melis-, sitronglasur. Litt finrevet sitronskall på toppen av de igjen og du har en vidunderlig bolle å kose deg med. Du verden så godt!

Ideen er den samme som for kanelboller. Men, i stedet for kanel bruker vi sitron. Fyllet består altså av smør eller margarin blandet med sitron (skall og saft) og sukker. Om du vil leke litt, kan du vurdere om du vil krydre denne blandingen med ingefær for eksempel. Eller kanskje du vil strø noen valmuefrø (sitron og valmuefrø er en klassisk kombinasjon – sjekk ut denne oppskriften på sitronmuffins med valmuefrø for eksempel) over det hele før du ruller deigen sammen til en pølse. Valmuefrø hadde også gjort seg som pynt på toppen av bollene med sitronskallet.

Tror jammen jeg må lage disse igjen snart – da også med valmuefrø.

Bollene er eltefrie. Deigen røres sammen (den eltes altså ikke) og kan oppbevares i kjøleskapet opp til 4 døgn. Forsyn deg av deigen når det passer å bake, og bak så mange boller som du vil. Kanskje du vil bruke halvparten av deigen den ene dagen og resten en annen gang?

Jeg har skrevet en hel bok om Eltefri bakst – gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt. Den har nå ligget noen uker på bestselgerlista – ikke uten grunn om jeg skal si det selv, for teknikken er bare genial. For alle! Om du er nybegynner eller har bakt i årevis viser denne boken deg hvordan du kan lage saftig, god og sunn gjærbakst på en utrolig enkel (og tidsbesparende) måte. Les gjerne hva andre synes om boken og bestill den her for å få 50kr i rabatt og fri frakt.

ELTEFRI BAKST

eltefrie sitronboller

Nysgjerrig på eltefri bakst? Her finner du litt mer om temaet og noen flere oppskrifter hentet fra boken:

Eltefrie sitronboller – 12 stykker

ingredienser
eltefrie boller
  • 600g hvetemel
  • 100g sukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 100g smør eller margarin
  • 200ml melk
  • 100ml vann
  • 1 egg
sitronfyll
  • 50g myk smør eller margarin
  • 150g sukker
  • finrevet skall av 1 sitron
  • 50 ml sitronsaft (1 saftig sitron)
sitronglasur
  • saften fra 1 sitron
  • melis
  • finrevet sitronskall til pynt
fremgangsmåte

Ovn temp. 180ºC

En liten langpanne med høy kant, ca. 30x40cm.

Lag deigen: Bland hvetemel, sukker og tørrgjær i en stor bolle. 

Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.

Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager. 

Når du er klar for å steke sitronboller kan du lage fyllet.

Lag fyllet. Rør smør eller margarin med sitronskall, sukker og sitronsaft til en jevn og myk masse. 

Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle den ut til en firkant på ca. 30 x 50 cm. Fordel fyllet jevnt utover. Rull deigen sammen til en stram pølse. Skjær i 12 like brede skiver.

Sett kanelboller i en liten langpanne, dekk til og la de heve på et lunt sted til doblet i størrelsen (ca. 1 1/2 time) .

Sett bollene i varm ovn og stek i ca. 20 minutter .

eltefrie sitronboller

Lag glasuren. Bland nok melis inn i sitronsaften til du har en tykk glasur.

Fordel glasuren over bollene når de er avkjølt.

Strø litt finrevet sitronskall på toppen.

eltefrie sitronboller

Så er det bare å forsyne seg og kose seg med nydelige, eltefrie sitronboller!

eltefrie sitronboller

Kommentarer

  • Reply Heidi 11. juli 2020

    Denne bolleoppskriften er helt utrolig god, jeg brukte marsipanfyll som jeg fant på et annet sted på bloggen din, men hadde sitronglasur på toppen. Bollene forsvant omtrent på vei ut av ovnen. Så kult å kunne ha deig klar til å rulles ut stående klar i kjøleskapet.

    • Reply Mat På Bordet 20. juli 2020

      Hei Heidi
      Så hyggelig å høre at det ble en suksess!
      Og ja, det er så kjekt å ha en ‘ferdigdeig’ klar til bruk stående i kjøleskapet slik at man kan bake når man vil.
      Litt farlig er det og – det er blitt mange boller på oss i sommer…..
      Fortsatt fin sommer og god bakst!
      ina

  • Reply Heidi 10. juli 2020

    Hei

    Må man vente til neste dag eller kan deigen brukes/stekes etter at den er hevet?

    Mvh Heidi

    • Reply Mat På Bordet 20. juli 2020

      Hei Heidi
      Du må ikke vente til neste dag, men et par timer med kjøling anbefales.
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »