Grove kjeks med sjokolade

grove kjeks med sjokolade

Her er de – vidunderlige grove kjeks med sjokolade. Og salt. Tanken var å lage en litt sunnere variant av en chocolate chip cookie og jammen ble de ikke så gode at de konkurrerer sterkt med sin noe usunnere variant.

Grove kjeks med sjokolade er laget med fullkornshvetemel og havregryn. Egentlig skulle jeg lage de med bare fullkornshvetemel, men jeg hadde ikke nok. Hell i uhellet kan det kanskje kalles. Det andre litt uplanlagte jeg gjorde var å blande halvparten av sjokoladebitene i deigen og strø resten på toppen når kjeksene var ferdig formet. Nå ser du hvor mye sjokolade du får og som bonus finner du mer når du biter ned i de. Lurt ikke sant?

Å jo, det var en tredje ting også, jeg strødde salt på toppen. Salt og søtt vet du, en uslåelig kombinasjon. Sløyf det om du vil, men prøv først.

Oppskrift følger under bildet.

Grove kjeks med sjokolade

Grove kjeks med sjokolade – ca. 25 kjeks

  • 300g fullkornshvetemel
  • 100g havregryn
  • 3ts bakepulver
  • 200g smør
  • 200g brun sukker
  • 2 egg
  • 2 ts vaniljeekstrakt
  • 200g grovhakket mørk sjokolade
  • maldon salt e.l.

Ovn temp. 180C

Bland fullkornshvetemel, havregryn og bakepulver sammen i en skål og sett til side.

Rør smør og sukker sammen. Dette skal ikke piskes lett og luftig bare røres til begge er godt blandet. Rør inn egg, ett om gangen. Rør inn vaniljeekstrakten til slutt.

Rør inn melblandingen litt etter litt og ha tilslutt opp i halvparten av den grovhakkede sjokoladen.

Bruk en iskremskje eller to spiseskjeer til å lage halvkuler av deigen. Sett de på et bakebrett dekket med bakepapir og press de lett ned. Fordel ca. 1 ts med grovhakket sjokolade på toppen av kjeksen og press det gjerne litt ned i deigen.

Sett kjeksene i forvarmet ovn og stek i ca. 15 minutter til kjeksene er gyldne.

La de avkjøle noe på bakebrettet før du setter de over på rist. Strø kjeksene med litt salt mens sjokoladen på toppen fortsatt er myk.

Grove kjeks med sjokolade

Kjeksene har god holdbarhet. Oppbevar de gjerne i tett kakeboks.

Kommentarer

  1. Reply Linda Wangen 11. august 2016

    Jeg har gått tom for vaniljeekstrakt, og har bare ekte vaniljesukker og vaniljepulver (altså malt vaniljestang). Hvor mye av vaniljepulveret tror du jeg bør bruke for å få samme smaken som med ekstrakt?

    • Reply Mat På Bordet 16. august 2016

      Hei Linda
      Hmmm, jeg tenker at det holder med en knivspiss vaniljepulver (altså malt vaniljestang)….

  2. Reply Liss 10. mars 2016

    Hei 🙂 Lagde disse for første gang i går og de slo virkelig ann! Veldig godt med grovt mel og selvsagt salt på toppen… Lurte bare på en ting, deigen min ble selvsagt veldig flissete som er helt greit, men kakene skled også veldig ut under steking. På bildet ser dine så faste og fine ut.. Har du noe erfaring med det?

    • Reply Mat På Bordet 10. mars 2016

      Hei Liss

      Hmmm, med flissete mente du kanskje klissete?
      Kan hende du trenger litt mer mel. Ellers så kan du la deigen stå litt slik at det absorberer mer av væsken. 🙂

  3. Reply Siri Stokke 1. mars 2016

    Kan man bruke vaniljesukker I stedet for vaniljeekstrakt? Og Evnt en annen type grovt mel?

    • Reply Mat På Bordet 7. mars 2016

      Hei Siri

      Ja du kan bruke vaniljesukker men jeg synes det er alltid mye bedre med ekstrakt.
      Og ja, du kan også bruke andre meltyper – her må du nesten prøve deg litt frem 🙂
      Lykke til!

  4. Reply Thea 21. februar 2016

    Disse var utrolig god altså! Jeg har ikke telling på hvor mange jeg har spist lenger Hoho!

    Her er min blogg.
    https://painnsiden.wordpress.com

    Mvh, Thea

    • Reply Mat På Bordet 23. februar 2016

      Herlig Thea 🙂

  5. Reply Nina B 18. februar 2016

    Disse var KNALLgode

    • Reply Mat På Bordet 19. februar 2016

      KNALLbra Nina 🙂

  6. Reply Charlotte 18. februar 2016

    Disse ser helt fantastisk gode ut! Må absolutt prøves 🙂

    • Reply Mat På Bordet 19. februar 2016

      De er kjemepgode Charlotte – kors på halsen 🙂

  7. Reply Ingrid E 13. februar 2016

    Høres helt nydelig ut!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »