Her har du den altså – en vegetarlasagne to die for. Lag på lag med squash, aubergine, lasagneplater, tomatsaus og ricotta. Ja. og litt urter, krydder og godt med mozzarella på toppen. Vi må jo for all del ikke glemme osten her….
I motsetning til ‘vanlig’ lasgane oppleves denne som lettere. Den sitter ikke så tungt i magen som lasagne laget på den tradisjonelle måten med kjøtt og bechamelsaus. Ikke at det kan være godt av til det og….
Litt forarbeid må gjøres. Grønnsaker får en rask tur i ovnen, tomatsausen skal lages og lasagneplater forkokes om du ikke bruker ferske. Men, så er det bare kosearbeid igjen. Ingrediensene legges på lag opp på hverandre og settes så i ovnen for å ferdigstekes. Her kan du velge om du vil steke den med den gang eller om du vil oppbevare den kjølig (om du for eksempel er superorganisert og har laget den kvelden før) og steke den senere.
Får du ikke spist opp alt, kan du fryse restene. Jeg liker da å skjære lasagnen opp i porsjoner og fryse porsjonene hver for seg (legg de i en liten plastpose). Legg de i kjøleskapet om morgenen og de er tint til middagstider, klar for oppvarming i ovnen. Legg de i en form og dekk med aluminiumsfolie før du setter de i ovnen.
Ja, og hva skal man spise til? En liten salat (mere grønnsaker, yuhu…) er aldri feil, men du trenger strengt talt ikke noe tilbehør.
Om ikke man teller et glass rødvin som tilbehør da…
Og mens vi er på tema vegetarmiddager – har du sjekket ut denne oppskriften på vegansk spaghetti bolognese? (#annonse) Den er virkelig en innertier…
Vegetarlasagne med squash og aubergine – 8-10 porsjoner
ingredienser
Lasagne
2 squash
2 mellomstore auberginer
ca. 400g lasagneplater
1 beger ricotta
200g mozzarella
ca. 20g parmesan
olivenolje
frisk persille, grovhakket
salt, pepper
Tomatsaus
2 løk i fine skiver
4 hvitløksfedd i fine skiver
2 bokser á 400g hakkede tomater
1/2 ts tørket basilikum
1/2 ts tørket oregano
1/2 ts chiliflak
1 ts havsalt
pepper
1 ts balsamicoeddik
fremgangsmåte
Ovn temp 200°
En ildfastform ca. 20x25x6cm
Begynn med tomatsausen. Stek løk og hvitløk myk i litt olivenolje. Tilsett basilikum, oregano, chilliflak og salt. Hell tomatene opp i og la det småkoke mens du forbereder resten.
Sett over vann til lasagneplater om du ikke bruker ferske.
Skjær squash og aubergine i skiver. Legg de på en bakeplate og hell over 2-3 ss olivenolje. Strø litt salt og pepper over det hele og bland sammen med hendene. Sett i forvarmet ovn og stek i 10 minutter. De kan gjerne få litt farge.
Kok lasagneplatene al dente.
Ha balsamicoeddik i tomatsausen og smak til med salt og pepper.
Du er nå klar til å sette sammen lasagnen.
Ha noen spiseskjeer tomatsaus i bunnen av formen, Dekk med et lag lasagneplater og så et lag med squash og aubergin. Strø med litt parmesan og krydre gjerne med litt salt og pepper.
Legg et lag med tomatsaus på toppen og fortsett med lasagne og squash og aubergine.
Avslutt med et lag lasgneplater. Fordel ricottaen på toppen
og strø med parmesan og persille. Krydre med salt og pepper.
Skjær mozzarella i tynne skiver og fordel på toppen.
Sett lasagne i forvarmet ovn og stek til det bobler opp langs siden og toppen er gylden. Om ingrediensene dine var varme når du startet tar dette ca. 30 minutter.
Om du ikke ønsker å steke lasagnen med en gang kan du sette den kjølig så lenge. Beregn 45-50 minutter for å steke den ferdig fra kald.
La lasagnen ‘sette seg’ en 10 minutters tid før du skjærer i den.
Tips: klarer du ikke å spise hele lasagnen kan du skjære den i porsjoner og fryse den. Legg den i kjøleskapet om morgenen og den er tint og klar for ovnen innen middagstid.
Denne laget jeg for et par dager siden, og det frister virkelig til gjentakelse. Jeg brukte vanlige forkokte lasagneplater uten å koke dem på forhånd, og det fungerte helt utmerket. Tok litt ekstra vann i tomatsausen, og det ble ikke tørt, bare deilig og saftig. Ikke alle dagligvarebutikker har ricotta, men det var verdt å lete etter den. Dette blir definitivt en ny hverdagsfavoritt hos meg. Det ble noen fine biter igjen, og dem la jeg i bokser i kjøleskapet til en annen dag.
Så utrolig hyggelig å høre at det smakte Synnøve!
Lurt å fylle på med litt ekstra vann i tomatsausen og ja, ricotta er virkelig verdt å titte etter.
Og som alltid, har ikke butikken din tatt det inn, så spør! 🙂
Hei Hanne
Bruker du forkokte eller ferske lasagneplater trenger ikke lasagnen like lang tid i ovnen.
Personlig synes jeg også at lasagnen blir noe tørrere om man ikke koker lasagneplatene først.
Men nei, det er ikke nødvendig å forkoke de, jeg synes bare det blir bedre 😉
ina
Flott oppskrift, dette ble veldig godt!
(Et tips, det heter «de»i subjektform og «dem» i objektform. Teksten blir bedre å lese om alt er riktig.)
hei Norsklærer Pedersen!
Så hyggelig å høre at det smakte!
Og takk for tipset! Jeg skal prøve å huske på det 🙂
ina
Denne laget jeg for et par dager siden, og det frister virkelig til gjentakelse. Jeg brukte vanlige forkokte lasagneplater uten å koke dem på forhånd, og det fungerte helt utmerket. Tok litt ekstra vann i tomatsausen, og det ble ikke tørt, bare deilig og saftig. Ikke alle dagligvarebutikker har ricotta, men det var verdt å lete etter den. Dette blir definitivt en ny hverdagsfavoritt hos meg. Det ble noen fine biter igjen, og dem la jeg i bokser i kjøleskapet til en annen dag.
Så utrolig hyggelig å høre at det smakte Synnøve!
Lurt å fylle på med litt ekstra vann i tomatsausen og ja, ricotta er virkelig verdt å titte etter.
Og som alltid, har ikke butikken din tatt det inn, så spør! 🙂
Hei, denne ser god ut, menb er det virkelig nødvendig å forkoke tørre lasagneplater? Jeg gjør aldri det i vanlig lasagne.
Hei Hanne
Bruker du forkokte eller ferske lasagneplater trenger ikke lasagnen like lang tid i ovnen.
Personlig synes jeg også at lasagnen blir noe tørrere om man ikke koker lasagneplatene først.
Men nei, det er ikke nødvendig å forkoke de, jeg synes bare det blir bedre 😉
ina