Pai med plommer og marsipankrem er den beste måten å beskrive denne plommepaien med frangipane. For det er nettopp det Frangipane er, en form for marsipankrem. Mandler, sukker, smør og egg er det som skal til for å lage fyllet som da fordeles i en søt paibunn.
Plommer fordeles så i fyllet og det hele settes i ovnen. Ut kommer en fantastisk deilig pai med sprø paibunn, myk Frangipane og saftige falleferdige plommer.
Paien er en av få paier som ikke skriker etter å serveres med vaniljeis eller vaniljesaus, men slå deg løs om du synes det må til. Jeg dømmer ingen.
Plommer kunne selvsagt byttes ut med annen frukt om du ønsker. Epler, aprikoser, pærer eller bringebær for eksempel er alle gode alternativer.
Når det gjelder mandlene i fyllet liker jeg å riste mandler i ovnen, la de avkjøle og så kjøre de til en grov mel i food processoren. Du kan selvsagt også kjøpe ferdig mandelmel om det er enklere.
Og så må jeg fortelle litt om den fine paiformen min. Den ble nemlig kjøpt i Frankrike i Pillivuyt fabrikken. De som følger meg på Instagram stories har fått med seg at jeg var på tur ned dit i september (så lenge siden allerede!) og fikk en omvisning av fabrikken sammen med andre bloggere fra Norge, Sverige og Danmark.
Nå har jeg alltid vært fan av Pillivuyt, men etter turen er jeg enda større fan. Fabrikken ligger en 2-3 timers kjøretur fra Paris i en by som heter Mehun-sur Yèvre i Sancerre regionen. Her jobber ca. 200 franskmenn på et enormt stort område og produserer hele Pillivuyt sortimentet. Her er et lite bilde collage fra fabrikken – fascinerende å rusle rundt, men så liker jeg sånt…
Du finner det meste i sortimentet – fra kaffekopper til tallerkner og former. Jeg er mest interessert i de ildfaste formene til Pillivuyt og for denne paien har jeg brukt en paiform fra Patisserie serien. Alle ildfasteformer tåler store temperaturforskjeller som betyr at du kan ta de rett fra frysen og inn i varm ovn. Praktisk om du er flink til å planlegge og har et lager med hjemmelagde paier i frysen.
En annen super praktisk ting med formene er at den tette glasuren gir en non–stick effekt. Dvs du trenger ikke å smøre formen. Se en gang til på bildene av paien over. Formen er ikke smurt og det var null problem å skjære og løfte stykkene ut av formen. Deilig å ikke måtte lure på det når man skal servere paien…..
PS. om ikke denne plommekaken falt i smak kan også denne plommekaken med hasselnøtter kan anbefales.
[…] I anledning Pillivuyt’s 200 års jubileum har jeg utviklet en oppskrift som passer til 6 ildfaste porsjonsformer fra Pillivuyt. Jeg var så heldig å kunne besøke fabrikken i høst, om du har lyst å se noen bilder derfra kan du se de i dette innlegget. […]