Pai med plommer og marsipankrem

Pai med plommer og marsipankrem

Pai med plommer og marsipankrem er den beste måten å beskrive denne plommepaien med frangipane. For det er nettopp det Frangipane er, en form for marsipankrem. Mandler, sukker, smør og egg er det som skal til for å lage fyllet som da fordeles i en søt paibunn.

Plommer fordeles så i fyllet og det hele settes i ovnen. Ut kommer en fantastisk deilig pai med sprø paibunn, myk Frangipane og saftige falleferdige plommer.

Paien er en av få paier som ikke skriker etter å serveres med vaniljeis eller vaniljesaus, men slå deg løs om du synes det må til. Jeg dømmer ingen.

Plommer kunne selvsagt byttes ut med annen frukt om du ønsker. Epler, aprikoser, pærer eller bringebær for eksempel er alle gode alternativer.

Når det gjelder mandlene i fyllet liker jeg å riste mandler i ovnen, la de avkjøle og så kjøre de til en grov mel i food processoren. Du kan selvsagt også kjøpe ferdig mandelmel om det er enklere.

Pai med plommer og marsipankrem

Og så må jeg fortelle litt om den fine paiformen min. Den ble nemlig kjøpt i Frankrike i Pillivuyt fabrikken. De som følger meg på Instagram stories har fått med seg at jeg var på tur ned dit i september (så lenge siden allerede!) og fikk en omvisning av fabrikken sammen med andre bloggere fra Norge, Sverige og Danmark.

Nå har jeg alltid vært fan av Pillivuyt, men etter turen er jeg enda større fan. Fabrikken ligger en 2-3 timers kjøretur fra Paris i en by som heter Mehun-sur Yèvre i Sancerre regionen. Her jobber ca. 200 franskmenn på et enormt stort område og produserer hele Pillivuyt sortimentet.  Her er et lite bilde collage fra fabrikken – fascinerende å rusle rundt, men så liker jeg sånt…

pillivuyt

Du finner det meste i sortimentet – fra kaffekopper til tallerkner og former. Jeg er mest interessert i de ildfaste formene til Pillivuyt og for denne paien har jeg brukt en paiform fra Patisserie serien. Alle ildfasteformer tåler store temperaturforskjeller som betyr at du kan ta de rett fra frysen og inn i varm ovn. Praktisk om du er flink til å planlegge og har et lager med hjemmelagde paier i frysen.

En annen super praktisk ting med formene er at den tette glasuren gir en non–stick effekt. Dvs du trenger ikke å smøre formen. Se en gang til på bildene av paien over. Formen er ikke smurt og det var null problem å skjære og løfte stykkene ut av formen. Deilig å ikke måtte lure på det når man skal servere paien…..

 

PS. om ikke denne plommekaken falt i smak kan også denne plommekaken med hasselnøtter kan anbefales.

Pai med plommer og marsipankrem

ingredienser
Paideig
  • 200g hvetemel
  • 50g melis
  • 100g smør eller margarin i terninger
  • 1 egg
Marsipankrem/Frangipane
  • 200g smør
  • 200g sukker
  • 3 egg
  • 150g finhakkede mandler
Plommer og pynt
  • 4-6 plommer, halvert, sten fjernet
  • flytende honning
fremgangsmåte

Ovn temp 180°

En paiform (min måler 28cm i diam. og har en 4cm høy kant).

Lag paideigen.

Ha hvetemel, melis og smør/margarin i en food processor og kjør til du har en smulelignende masse. Ha opp i egg og kjør til du ser at deigen samler seg.

Hell deigen over på kjøkkenbenken og samle den raskt til en deig uten for mye håndtering. Pakk deigen inn i bakepapir og sett kjølig minst en halvtimes tid, gjerne mer.

Lag marsipankremen.

Rør smør/margarin og sukker lett og luftig. Tilsett egg, ett om gangen og rør igjen til lett og luftig. Rør inn mandlene.

Ta frem paidiegen og kjevle den ut til en sirkel på bakepapiret. Pass på at du ruller deigen stort nok, husk at den skal også dekke kanten.

Løft paideigen opp med hjelp av bakepapiret og vend den opp i paiformen. (Husk å smøre paiformen din om det er nødvendig). Dra bakepapiret forsiktig fra deigen. Press deigen forsiktig ned i formen og oppkantene. Skjær av overflødig deig.

Hell marsipankremen opp i paiformen og spre det jevnt utover.

Fordel plommene i marsipankremen og hell litt honning i midten av plommene.

Pai med plommer og marsipankrem

Sett paien i forvarmet ovn og stek i 40-50 minutter. Om paien blir vel brun under steking kan du dekke den med et stykke bakepapir. Rist litt i paiformen – fyllet skal være ganske fast.

La paien avkjøle i formen. Skjær i skiver og servere gjerne fortsatt lunken.

Pai med plommer og marsipankrem

Dette er en fantastisk god pai som egentlig ikke trenger noe tilbehør, men om du skulle savne noe kan du gjerne servere litt is til.

Pai med plommer og marsipankrem

 

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Pillivuyt. 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »