Enkel pai med tomater, oliven og pesto

Enkel pai med tomater, oliven og pesto

Det er virkelig ingen sak å lage pai – særlig når man jukser litt.

Enkel pai med tomater, oliven og pesto er en slik pai. Du har kanskje lagt merke til det allerede – hvordan jeg har ‘juksa’ altså… Ja, jeg har brukt filodeig. Igjen.

Jeg har fått litt dilla på filodeig skjønner du. Når jeg ikke lager egen paideig (og det gjør jeg også, og det er i prinsipp ikke så vanskelig/tidskrevende som mange tror) liker jeg å bruke filodeig istedenfor. Filodeig er en veldig tynn (du kan nesten se gjennom den) smørdeig og er mye brukt i oppskrifter fra Hellas og Midtøsten. En pakke vil inneholde 10-15 ‘ark’ og disse legges lagvis med litt smør eller margarin i mellom.

Arkene tørker lett ut, det er derfor viktig at du oppbevarer arkene i et rent, fuktig håndkle mens du bygger opp lagene. Bruker du ikke alle arkene med en gang må du passe på at du pakker de i en tett plastpose og oppbevarer de kjølig.

Denne paien egner seg godt til lunsj eller middag – tenk litt på den som en pizza med pesto, topping og ost og lek med ingrediensene. Denne er laget med tanke på at den skulle ha litt ‘middelhavs’ preg og du finner derfor i tillegg til tomater, oliven og pesto også løk, kapers og chevre.

Bruk gjerne også mozzarella om du vil lage paien litt mer pizza-aktig….

Enkel pai med tomater, oliven og pesto

Lyst å prøve flere oppskrifter med filodeig? Prøv en av disse:

Enkel pai med tomater, oliven og pesto

ingredienser
  • 5-7 ark filodeig
  • smør eller margarin til pensling
  • spinatpesto*
  • en rød løk i fine skiver
  • 100g chèvre
  • 15-20 cherry tomater i tynne skiver
  • ca. 10 oliven (gjerne marinert)
  • kapers om ønsket
  • sardiner om ønsket
fremgangsmåte

*oppskrift på spinatpesto finner du her. Alternativt kan du kjøpe pesto.

Ovn temp. 180°C.

Pensle en ildfast form med smør eller margarin. Jeg brukte en form som målte ca. 20x30cm. Bruker du en større form kan det hende at du trenger litt mer ingredienser enn angitt.

Legg et ark med filodeig i formen, pensle med smør eller margarin og legg nok et ark på toppen. Fortsett til du har brukt alle arkene. Om arken ikke dekker hele formen legger du arkene slik at de dekker formen etterhvert som du bygger opp lagene. Klipp av deig som henger overflødig over kanten.

Smør bunnen med pesto. Topp med finskivet løk og tomater. Fordel chèvre og oliven på toppen og gjerne noen ekstra klatter med spinatpesto. Bruker du kapers og/eller sardiner fordeler du også disse over paien.

Enkel pai med tomater, oliven og pesto

Sett paien i forvarmet ovn og stek i ca. 20 minutter eller til du ser at deigen er gyllenbrun i kantene og grønnsakene har fått litt farge.

Enkel pai med tomater, oliven og pesto

Paien kan serveres varm fra ovnen, lunken eller helt avkjølt.

Enkel pai med tomater, oliven og pesto

Kvern gjerne litt pepper over det hele og strø med litt friske urter om du skulle ha det for hånden. En dæsj god oliven olje er heller ikke dumt…

Håper det smaker ♥

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »