Stikkelsbærsyltetøy med vanilje

Stikkelsbærsyltetøy med vanilje

Er du glad i stikkelsbær vil du elske stikkelsbærsyltetøy med vanilje!

Har du ikke smakt stikkelsbær er det på høy tid at du gjør det. Disse søte, men også litt syrlige bær kan spises som er, eller du kan lage syltetøy eller gelé med de. Bær som skal spises med det samme skal være plommefarget, stikkelsbær som du skal lage gelé av skal helst være grønne. Jeg har brukt en blanding av begge for dette syltetøyet.

I år er stikkelsbær lett tilgjengelig i butikk og direkte fra forskjellige gårder enten som selvplukk eller til bestilling. Mine stikkelsbær var del av en bestilling fra Bærgården i Lier. Jeg hadde dessverre ikke anledning til å plukke selv i år og valgte derfor å bestille ‘ferdigplukka’ bær. Og se hva jeg fikk:

Stikkelsbærsyltetøy med vanilje

Økologiske rips (hvite og røde), stikkelsbær, solbær (ikke avbildet) og en hel kasse med vanvittig deilige bringebær.

Stikkelsbærsyltetøy med vanilje

Stikkelsbærene var en god blanding av grønne og litt plommefargete bær, perfekt for syltetøy. Da jeg ikke hadde anledning til å gjøre noe med bærene med det samme ble de pakket i poser og lagt i frysen. Jeg tok de ut for å tine ca. en halvtime før jeg skulle begynne på syltingen og renset de (fjernet stilk på toppen og bunnen av bæret) mens de var frosne. Du kan selvsagt vente til de er tint før du tar fatt på det, men jeg synes faktisk det var lettere å bruke en skarp kniv og rense de mens de fortsatt var frosne.

Liker du å lage hjemmelaget syltetøy har jeg flere oppskrifter på lur. Ta gjerne en titt på disse for eksempel:

Stikkelsbærsyltetøy med vanilje – ca. 1 liter syltetøy

ingredienser
  • 1 kg stikklesbær, renset
  • 700g sukker
  • 1 vaniljestang
fremgangsmåte

Stickelsbærsyltetøy med vanilje

Ha stikkelsbær og sukker i en stor kjele og sett over middelsvarme. Mos gjerne bærene litt og rør inn i mellom til sukkeret er oppløst.

La syltetøyet småkoke 20-30 minutter til det tykner. Skrap frø fra vaniljestangen og rør de inn i syltetøyet. Vaniljestangen kan gjerne deles i større biter og røres inn i syltetøyet det og.

Hell syltetøyet over på varme, sterile glass og sett på lokk umiddelbart.

La syltetøyglassene avkjøle helt på benken. Lagre glassene mørkt og kjølig. Åpne glass oppbevares i kjøleskapet.

Husk å merke glassene med innhold og dato.  Stickelsbærsyltetøy med vanilje

Så er det bare å kose seg med hjemmelagd stikkelsbærsyltetøy med vanilje. Er du grei gir du bort noen glass til de du er mest glad ♥

Kommentarer

  • Reply Jon Wettre 17. oktober 2020

    Fin oppskrift, men det heter DEM når et ord er objekt, ikke DE, DE brukes som subjektsform i norsk

    Du skriver ; «det var lettere å bruke en skarp kniv og rense de «, og DE går igjen som objekt i hele artikkelen.

    (DE er dialektform som objekt mye på Sørlandet, Vestlandet og NordNorge, men på Østlandet brukes bare DEM) Formen DE ble introdusert av Carl I Hagen som en slags misforstått forfinet form)

    • Reply Kjersti Jensen 2. august 2021

      Ærlig talt, Jon. For et ufint innlegg. Og skal man kritisere andres språk, bør man iallfall skrive korrekt selv. Noe du ikke gjør.

      Hilsen Kjersti norsklærer

      Deilig oppskrift!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »