Jeg kjører litt klassisk og presenterer her en vidunderlig blomkål- og purresuppe.
Sarte smaker og silkemyk tekstur er stikkord her.
Smakene består hovedsaklig av blomkål og purre. Purren surres først sakte og lenge i litt smør eller margarin med litt hvitløk, til den er helt myk og sart. Så tilsettes blomkålen og væsken og det hele får lov å koke til blomkålen er helt mør.
For å få den silkemyk er du litt avhengig av en god blender. Gjerne en sånn stor, kraftig juiceblender som er blitt så populær de siste årene. Kjør suppen i porsjoner til den blir helt glatt og hell den tilbake i en ren gryte. Sånn, da var suppen din ferdig. Litt salt vil den kanskje trenge, det må du nesten smake deg frem til, men suppen er i prinsipp klar til servering.
Har du ikke en blender er det ikke noe i veien for å kjøre suppen glatt med en stavmikser. Den blir ikke like glatt, men like god. Det vi si, hvis du vil absolutt ha en silkemyk suppe er det fortsatt gode råd å få. Kjør den først så glatt du kan med en stavmikser og hell den så gjennom en sil over i en ren gryte. Litt mer jobb enn å bruke blender, men skal den være silkemyk så skal den være silkemyk…
Er du glad i blomkål vil ka du gjerne ta en titt på disse oppskriftene også:
Vidunderlig blomkål- og purresuppe – 4-6 porsjoner
ingredienser
3- 4 purre
4 hvitløksfedd
2 blomkålhoder (ca. 1.5 kg)
1 liter vegetarbuljong
250 ml melk
salt
smør eller margarin til steking
garnityr
olivenolje
persille
tynne skiver blomkål
fremgangsmåte
Skjær bort den mørke grønne delen av purren. Skjær resten på langs og skyll vekk ev. jord. Skjær den hvite og lyse grønne delen av purren i skiver.
Ha 2- 3 ss. smør eller margarin i en kjele og la det smelte. Ha purren oppi og la det surre på svak varme i ca. 15 min, til helt myk. Sett gjerne på lokk slik at de dampsteker, husk bare på å løfte på lokket av og til for å røre og sjekke at de ikke tar til seg farge.
Skjær hvitløken i fine skiver og ha oppi gryta sammen med purren så snart den er klar. La de steke sammen.
Fjern blader fra blomkålen, skyll og bryt i buketter. Spar en eller to buketter og skjær de i så tynne skiver som mulig om du ønsker å ha de til pynt. Om du har en mandolin er det kjekt å bruke det til dette. Oppbevar de tynne blomkålskivene i litt fuktig tørkepapir i kjøleskapet.
Ha blomkål, buljong og melk i gryta og la det koke opp. La det småkoke 15-20 minutter til blomkålen er helt mør.
Kjør suppen i blender i omganger og hell over i en ren gryta. Alternativt kan du kjøre suppen glatt med en stavmikser.
Smak suppen og tilsett salt om nødvendig.
Finhakk persille og pynt suppen med litt olivenolje og blomkålskiver.
Denne var meget god, jeg tilsatte hvit pepper og muskatnøtt for litt mer fyldig smak. Helt fortreffelig måltid
Hyggelig å høre at det smakte Bård!
N A M
I morgen blir det spicy gulerot ❤️