Jeg tar helgen litt på forskudd og publiserer en ny pizzaoppskrift på torsdagen. Hils på pizza med salsiccia kjøttboller og paprika!
Når jeg tenker meg om, så var det jo ikke dumt å legge ut nye pizzaoppskrifter på torsdager, for de av dere som liker å lage pizza på fredagen. Det er i hvert fall fast tradisjon her hjemme. Hjemmelaget pizza og litt sørlandschips for å døyve sulten mens vi lager den. Det er definasjonen på fredagskvelden hjemme hos ‘The Johnsens’.
Dette er en enkel pizza. Det eneste du må tenke på på forhånd, er å lage deigen. Det kan du gjøre om morgenen, eller om kvelden om du føler at du ikke har tid til det når du kommer hjem fra jobb. Sett deigen i kjøleskapet når den er ferdig eltet og ta den ut når du kommer hjem fra jobb slik at den har tid til å komme seg opp til romtemperatur igjen.
Du kan selvsagt også lage en eltrefri pizzadeig kvelden før.
Så var det salsiccia kjøttbollene, for de lurer du kanskje på hva er. Jo, det er farsen som du finner i rå salsiccia trillet til kjøttboller. Så enkelt er det.
Er du usikker på hva salsiccia er så er det først og fremst italiensk for pølse. Her i Norge brukes den som betegnelse på en type grovpølse som er ganske mild i smaken (om du ikke kjøper pikant varianten) og med en litt italiensk smaksprofil.
Du kan selvsagt bruke det du måtte ønske av pølse om du foretrekker eller vil prøve en annen type.
Pizzaen er forresten inspirert av denne pastaretten der salsiccia kombineres med tomater og paprika. Jeg har i grunnen bare byttet ut pastaen med pizza….
Er du glad i pizza vil du kanskje også like disse oppskriftene:
Pizza med salsiccia kjøttboller og paprika – 1 stor pizza eller 2 små
ingredienser
pizzadeig
280g hvetemel
20g kruskakli*
1 ts salt
1 ts tørrgjær
ca. 200ml fingervarmt vann
tomatsaus
3 hvitløksfedd, finhakket
3 ss god olivenolje
2 bokser (400g) hakkede tomater
2-3 friske basilikumkvister
topping
300g rå salsiccia pølse
1 løk i fine skiver
1 paprika i skiver
cherry tomater, halvert eller delt i fire om store
ca. 200g fersk mozzarella
parmesan
frisk oregano eller basilikum
pepper
olivenolje
fremgangsmåte
*kruskakli gir pizzadeigen din litt fiber og gir en halvgrov bunn. Erstatt kruskakli med hvetemel om du ønsker fin bunn.
Ovn temp. 250 C med oppvarmet pizzasten eller plate.
Bland hvetemel med kruskakli, salt og tørrgjær. Rør sammen. Tilsett nok lunkent vann til du har en myk, gjerne litt klissete deig.
Jeg lager deigen med hjelp av en kjøkkenmaskin og tilsetter vann til jeg ser at deigen begynner å komme sammen. Tilsett heller for mye vann enn for lite, du kan alltid tilsette mer mel etter heving om nødvendig. La deigen hvile til den har doblet i størrelse.
Alternativt kan du lage deigen om morgenen og sette den i kjøleskapet for heving. Ta den ut av kjøleskapet når du kommer hjem fra jobb, hell deigen over på en melet flate, dekk den til og la den komme til romtemperatur.
Lag tomatsausen.
Stek hvitløk over middelsvarme i olivenolje til gylden. Ha tomatene i stekepannen og la det få et oppkok. Slå ned varmen slik at det småkoker. Legg frisk basilikum på toppen og la det småkoke 20-30 minutter til det tykner. Fisk ut basilikum og smak til med salt og pepper. Ønsker du en helt glatt saus kan du bruke stavmikser til å kjøre den glatt. La tomatsausen avkjøle.
Gjør de andre pizzaingrediensene klare.
Press ut farsen av pølsene og trill til små kjøttboller. Skjær opp løk og paprika.
Del deigen i to. Legg den ene halvdelen tilbake i bollen og dekk den til. Kjevle ut deigen til en rund pizza. Topp med tomatsaus og fordel litt av mozzarellaen på toppen.
Fordel løk, paprika og salsiccia kjøttboller på pizzaen og topp med mer mozzarella og parmesan. Slik ser det da ut….
Sett pizzaen i forvarmet ovn og stek i 5-6 minutter til osten bobler og pizzaen har fått litt farge. Ta dah!
Topp den varme pizzaen med litt ruccola om du ønsker.
Kvern over litt fersk pepper og hell over god olivenolje før servering.