Grillet lammelår med poteter, stjerneløk og rosenkål
0 kommentarer
Er du glad i å grille? Det er jeg ♥
Jeg elsker å stå ute og lage mat. Ikke bare kommer jeg meg litt ut av kjøkkenet, men alt som legges på grillen får den særegne grillsmaken som jeg elsker. Praktisk er det og. Jeg har såpass stor grill at jeg lett kan håndtere store stykker kjøtt eller mange mindre i tillegg til å grille tilbehøret som skal serveres med. Det er nemlig ingen grenser for hva som kan grilles.
Jeg begrenser meg heller ikke til grilling i sommermånedene, men lar grillen stå ute hele året og griller når jeg føler for det. Det har hendt at jeg har skuffet meg frem til grillen, børstet av snøen og grillet i dypeste vintervær.
Nå er det dog ‘bare’ høst, og ikke fullt så fæle elementer å kjempe i mot. Men, la meg ta deg med meg hjem og fortelle hvordan jeg lager en hel middagsmeny på grillen.
Stjernen er lammelåret som er smaksatt med rosmarin og hvitløk. På bildet under ser du hvordan jeg har rutet opp kjøttet og lirket inn skiver av hvitløk og kvister av rosmarin. Olivenolje og krydder skal også til, men det er i grunnen alt jeg gjør med kjøttet.
For å gjøre grilling av lammelåret lettvint og for å slippe å åpne lokket kan du gjerne bruke en trådløst grilltermometer.
I tillegg til lammelår, griller jeg poteter, små stjerneløk og rosenkål som tilbehør. Løkene får lov til å surre litt på grillen samtidig med lammelåret, mens resten tilberedes på grillen mens kjøttet hviler. Kjøttet kan gjerne hvile i 20-30 minutter, her har du altså nok av tid for å gjøre klar resten av måltidet mens du instruerer andre til å dekke bordet …
Grillet lammelår med poteter, stjerneløk og rosenkål – 4-6 porsjoner
ingredienser
lammelår
ca. 2kg lammelår
frisk rosmarin
4-6 hvitløk i skiver
salt, pepper
olivenolje
stjerneløk
500g stjerneløk, gjerne en blanding røde og gule
olivenolje
salt, pepper
balsamicoeddik
poteter
ca. 1 kg små poteter
olivenolje
salt, pepper
frisk timian
rosenkål
ca. 800g rosenkål
olivenolje
salt, pepper
ekstra (valgfritt)
2 sitroner, halvert
hvitløksfedd
bacon
frisk rosmarin og timian
fremgangsmåte
Forbered lammelåret.
Skjær kjøttet i ruter. Ikke skjær helt ned til benet, men ca. 1 cm ned i kjøttet. Målet er å skape sprekker som skal fylles med hvitløk og rosmarin.
Gni kjøttet godt inn med olivenolje, salt og pepper. Jeg bruker gjerne også litt kvernet chiliflak.
Fyll sprekkene med skiver av hvitløk og små kvister av rosmarin.
Her ser du litt bedre hvordan jeg har gjort det.
Sett på grillen og la den bli god og varm.
Sett lammelåret, rutet side ned, på grillen og grill noen minutter slik at den får fin farge. Snu den.
Stikk temperaturmålerne i kjøttet. Jeg setter en der det er litt mindre kjøtt, og en i den tykkeste delen av kjøttet. Kjøttet vil steke ujevnt, noen steder vil kjøttet derfor være godt stekt, mens andre steder vil den være rosastekt.
Ikke stikk ned til benet, målerne skal ligge i kjøttet.
Målet er en kjernetemperatur på 60° for rosastekt kjøtt.
Sett kjøttet over indirekt varme, dvs at det ikke er noe direkte varme under kjøttet.
Reguler øvrige varmeelementer slik at grillen holder en jevn temperatur på 150° med lokket nede.
Bruker du gassgrill slik jeg gjør her, innebærer det at du slår av brenneren direkte under kjøttet og regulerer varmen med de andre brennerne. Bruker du kullgrill, innebærer dette at du flytter på kullet.
Kjøttet vil ta ca. 1 time å steke. Følg med på app’en så ser du hvor fort/sakte kjøttet kommer til riktig temperatur.
Nå er det tid å forberede tilbehøret.
Kok opp ca. 2 liter vann. Når vannet koker har du oppi stjerneløken. Kok ett minutt eller to og hell av vannet. Denne lille turen i kokende vann gjør at løkene blir lett å skrelle.
Skrell løken så snart de ikke er for varme til å håndtere. Ha de i en skål og hell over litt olivenolje, salt og pepper.
Legg de oppi en kurv som kan brukes på grillen. Legg kurven på grillen sammen med lammekjøttet ca. en halvtime etter påbegynt grilltid.
Som du kan se, la jeg også til en rosmarinkvist i kurven. Det er heller ingenting i veien for å legge noen hvitløksfedd (ikke skrell de) i kurven om du er glad i litt ekstra hvitløk.
Kok poteter til de er nesten møre. Hell av vannet og la de dampe litt fra seg slik at de blir tørre.
Bruk gjerne den samme skålen som du brukte for løken og ha potetene oppi. Hell over litt olivenolje og godt med salt. Bland godt.
Ha potetene over på en rist eller kurv som kan legges på grillen.
Du kan selvsagt også tilberede potetene på grillen uten å koke de først, men det vil ta lengre tid. Avhengig av størrelsen på potetene og temperaturen på grillen, vil dette ta 20 – 40 minutter.
Skjær av de brune endene på rosenkålen og fjern brune eller gule blader.
Skjær store rosenkål i to. Rosenkål skal ha nogenlunde lik størrelse slik at de griller jevnt. Ha rosenkål opp i skålen og bland med litt olivenolje, salt og pepper. Legg rosenkål i en grillkurv.
Løft lammelåret over på et fat når den har nådd kjernetemperatur og dekk den til med folie.
Skru opp varmen på grillen.
Grill poteter og rosenkål over høy varme slik at de får fin farge. Rosenkål grilles til møre, ca. 10-15 minutter. Jeg liker at de fortsatt har litt ‘bit’ og at de får godt med farge.
Se også til at stjerneløken får litt farge.
Når grønnsakene er ferdige har du de i over i serveringsskåler eller fat.
Som ekstra kan du gjerne også grille noen sitroner mens du griller grønnsakene. Del de i to og grill med skjært siden ned. Klem gjerne litt sitronsaft over lammekjøttet når du serverer den.
Bacon er også et lite ekstra som jeg liker å servere med rosenkål. Legg baconskiver direkte på grillen og grill til de er sprøe. Riv baconskivene i stykker og bland med rosenkålen.
Server lammekjøttet med grillede sitroner og urter. Har det samlet seg litt kjøttsaft i fatet mens kjøttet har hvilt kan du gjerne helle det over grønnsakene eller kjøttet.
Jeg liker å strø litt ekstra salt over potetene før servering og pynte med friske urter – gjerne timian.
Stjerneløken er myke, møre og søte og smaker godt som tilbehør til lammekjøttet.
Rosenkål serverer jeg med bacon, det må jeg bare ha…
Om også ønsker å servere en saus til, anbefaler jeg at du lager denne gremolatasausen som passer utmerket til lammekjøttet og dens tilbehør.
Så er det bare å sette seg til bords og kose seg med et komplett måltid tilberedt på grillen.
Håper det inspirerte til grilling – uavhengig av sesong.