Pasta med karamellisert løk

Pasta med karamellisert løk

Noen ganger er det enkle, det beste.

Som for eksempel her. Pasta med karamellisert løk er ikke annet en pasta blandet med løk som har fått lov til å steke lenge på svak varme. Løken karamelliserer seg etterhvert i sin egen sukker og får en fantastisk gyllen farge, og en dyp litt søtlig smak.

Vil du piffe det litt opp er det ingenting i veien for å tilsette litt chiliflak under steking Et annet alternativ er å avslutte stekingen med litt balsamicoeddik for en liten smaksvri.

Det er ikke vanskelig å karamellisere løk, men du skal ha litt tålmodighet. Middels men jevn varm er det som skal til og etterhvert som løken karamelliseres må den passes bedre på.

I oppskriften under ser du de forskjellige stadiene i prosessen. Bildene er tatt med ca. 10 minutters mellomrom og illustrerer hvordan løken går fra sprø og sterk til myk og gyllen.

Hva slags pasta til du skal bruke er litt opp til deg. Fusilli eller penne passer godt, men det gjør også spaghetti, tagliatelle, bucatini (en litt tykkere spaghetti) eller bavette (en flat spaghetti). Eller du kan gjøre som meg og bruke strozzapreti som jeg synes er så fin å fotografere….

Pasta med karamellisert løk

Husk også litt frise urter, godt med pepper og nykvernet pepper før du setter i gaffelen for å ta din første bit.

Er du glad i pasta, har jeg ramset opp noen flere pastaoppskrifter fra bloggen her:

Og er du glad i karamellisert løk må du prøve denne pizzaen med løkkompott og chorizo!

 

Pasta med karamellisert løk – 2-3 porsjoner

ingredienser
karamellisert løk
  • 4 løk
  • 2-3 ss olivenolje
  • salt, pepper
pasta
  • ca. 100g per person
  • godt saltet vann
fremgangsmåte

Del løken i to, skrell og skjær i skiver.

Ha løken i en stekepanne sammen med olivenoljen.

Pasta med karamellisert løk

Sett over middelsvarme og la det steke. Rør av og til. Etter 10 minutter vil du se at løken begynner å mykne.

Pasta med karamellisert løk

Etter 20 minutter begynner den å få litt farge her og der.

Pasta med karamellisert løk

Etter 30 minutter har begynner løken å få en fin, jevn gyllen farge.

Pasta med karamellisert løk

Etter 40 minutter er løken ferdig om den ser slik ut.

Pasta med karamellisert løk

Om det tar mer enn 40 minutter å få løken gyllen, fortvil ikke. La det ta den tiden det trenger.

Etterhvert som løken steker vil du merke at det fester seg litt i bunnen av stekepannen. Hell gjerne litt vann i pannen for å løsne på dette under stekingen. Om du ønsker å tilsette mer smak kan du erstatte vannet med mørkt øl for eksempel. Balsamico eddik er også godt, pass bare på at du ikke bruker for mye.

Da gjenstår det bare å koke pastaen. Kok etter pakkens anvisninger, gjerne 1-2 minutter mindre enn anvist på pakken slik at pastaen er al dente.

Hell litt av pastavannet i løken for å løsne litt på det og bland med pastaen. Rør gjerne inn godt med parmesan på dette tidspunktet også.

Fordel pastaen i skåler, pynt med litt friske urter og kvern over litt pepper.

 

Pasta med karamellisert løk

Buon appetito!

Pasta med karamellisert løk

Håper det smaker ♥

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »