Shepherd’s pie – en vegetar variant – er ikke bare fantastisk godt men forbausende raskt å lage.
Er du litt dreven på kjøkkenet tar det deg en halvtime å få denne i ovnen. Og siden både fyllet og potetmosen fortsatt er varm, vil den bare trenge 10-15 minutter i ovnen før den er boblende klar til servering.
Jeg anbefaler å sette over poteter med en gang slik at de er ferdigkokt og klar til mosing når du er ferdig med fyllet.
Jeg har valgt å ha en blanding av poteter og søtpotet i min mos, bare fordi det var det jeg hadde tilgjengelig. Du kan selvsagt bare velge det ene eller det andre, men jeg anbefaler en blanding skal jeg være ærlig.
Bare søtpotet og jeg synes det blir litt for søtt, bare poteter og det blir nesten litt kjedelig.
Som prikken over i’en har jeg også gjort som for den veganske bolognesen, laget en forenklet form for urteolje. Finhakket persille og hvitløk blandet med olivenolje som fordeles over det varme potetlokket når Shepherd’s pie kommer ut av ovnen.
Som sagt, dette er prikken over i’en som gir bare det lille ekstra i smaksveien. Det kan selvsagt sløyfes om du vil, men jeg anbefaler det. Sterkt.
Shepherd’s pie – en vegetar variant – 3-4 porsjoner
ingredienser
fyll
1 løk, finhakket
2 gulrøtter i små terninger
1 selleristang, finhakket
150g aromasopp i skiver
2 hvitløksfedd, finhakket
1 dl rødvin
1 boks (400g) grønne linser, skyllt
1 boks (400g) hakkede tomater
1 ss finhakket persille
salt, pepper
toppin
ca. 600g melne poteter
ca. 300g søtpotet
100g smør eller margarin
ca. 25g revet parmesan
salt, pepper
urteolje
3 ss olivenolje
1 ss finhakket persille
1 liten hvitløksfedd, finrevet
fremgangsmåte
Ovn temp. 200°C.
Skrell potetene og skjær de i like store terninger.
Ha de i en gryte, dekk den med vann, ha oppi litt salt og sett til koking. Så snart vannet koker kan du sette ned varmen slik at vannet såvidt koker. Kok til de er møre, hell av vannet og la de tørke.
Lag sausen imens. Stek løk, selleri og gulrøtter på middelsvarme i litt olivenolje til løken er gjennomsiktig, ca- 10 minutter.
Ha oppi soppen og stek 10 minutter til.
Ha oppi hvitløken og stek et par minutter før du heller oppi rødvinen. La det meste av rødvinen fordampe før du tilsetter linsene.
Ha oppi tomater og la det hele koke opp. Smak til med salt og pepper. La det småkoke videre mens du lager potetmosen.
Mos potetene og bland med smør/margarin og parmesanost. Smak til med salt og pepper.
Rør persille i fyllet og det i en ildfastform eller panne.
Ha potetmosen klar
og fordel i klatter over fyllet.
Bruk en skje til å fordel mosen jevnt utover fyllet.
Lag gjerne litt topper slik at du får en interessant struktur på toppen.
Sett i forvarmet ovn og stek til mosen har fått litt farge og fyllet bobler opp langs kantene.
Bland sammen ingrediensene til urteoljen mens Sherherd’s pie står i ovnen.
Fordel urteoljen over den varme mosen.
Den vegetariske Shepherd’s pie’en er klar for servering!
Shepherd’s pie kan også lages på forhånd. Ha fyll og potetmos i en form og la den avkjøle. Dekk den til og sett kjølig. Beregn ca. 40 minutter å varme opp Shepherd’s pie fra kald. La den også gjerne være tildekket den første halvtimen.
Jeg håper at jeg har klart å overbevise deg om å prøve denne deilige middagsretten!
Hei Silje
Du kan droppe soppen om du ønsker, men den gir god smak på retten.
For å kompensere litt kan du bruke litt soyasaus (dropp saltet i så fall).
hilsen
ina
Denne skal definitivt prøves. Kanskje en gang vegetardatterenstikkrr innom. Vi er veldig glade i Shepherd ‘s Pierre av lammestek (Terence Conran sin oppskrift ). Men burde ikke denne hete Gardener’s Pie? Siden den med lammekjøtt heter Shepherd’s Pie og den med oksekjøtt heter Cottage Pie, mener jeg?
Ah – der lærte jeg noe.
Googlet litt og ser at vegetariske varianter av Shepherds pie også kalles for Gardeners Pie.
Men, det kalles også like ofte (om ikke oftere) for vegetarian Shepherds Pie.
Dette har nok sammenheng med at folk forstår raskere hva en vegetarian Shepherds Pie er enn en Gardeners Pie tenker jeg.
Litt samme tankegang jeg bruker når jeg lager overskrifter for mine oppskrifter.
hilsen
Ina
Hei Sunniva
Det kommer litt an på hvor varm den er i utgangspunktet.
Den skal stå i ovnen til den er gjennomvarm. En god indikasjon er at det begynner å boble litt opp langs kantene og at toppen begynner å få litt farge. Vil du være helt sikker på at den er gjennomvarm kan du stikke en kniv i midten, ta på den og kjenne om den er varm.
hilsen
ina
Åhh, den var supergod!!
Nydelig ❤️ tusen takk for oppskriften
Hei. Kan rødvinen byttes mot noe annet, evt bare droppes?
Hei Ane – ja det tror jeg ikke skulle være noe problem.
ina.)
Går det an å erstatte soppen med noe annet?
Hei Silje
Du kan droppe soppen om du ønsker, men den gir god smak på retten.
For å kompensere litt kan du bruke litt soyasaus (dropp saltet i så fall).
hilsen
ina
Denne skal definitivt prøves. Kanskje en gang vegetardatterenstikkrr innom. Vi er veldig glade i Shepherd ‘s Pierre av lammestek (Terence Conran sin oppskrift ). Men burde ikke denne hete Gardener’s Pie? Siden den med lammekjøtt heter Shepherd’s Pie og den med oksekjøtt heter Cottage Pie, mener jeg?
Ah – der lærte jeg noe.
Googlet litt og ser at vegetariske varianter av Shepherds pie også kalles for Gardeners Pie.
Men, det kalles også like ofte (om ikke oftere) for vegetarian Shepherds Pie.
Dette har nok sammenheng med at folk forstår raskere hva en vegetarian Shepherds Pie er enn en Gardeners Pie tenker jeg.
Litt samme tankegang jeg bruker når jeg lager overskrifter for mine oppskrifter.
hilsen
Ina
Denne var skikkelig god! Jeg hadde ikke søtpotet, men laget potetmos av mandelpoteter med skall og moset de sammen med hvite bønner.
Hei Berit!
Å guri, potetmos av mandelpoteter er jo bare det beste som finnes.
Skjønner godt at det smakte 🙂
hilsen
ina
jeg holder på å lage denne nå, men hvor lenge skal den stå i ovnen?
Hei Sunniva
Det kommer litt an på hvor varm den er i utgangspunktet.
Den skal stå i ovnen til den er gjennomvarm. En god indikasjon er at det begynner å boble litt opp langs kantene og at toppen begynner å få litt farge. Vil du være helt sikker på at den er gjennomvarm kan du stikke en kniv i midten, ta på den og kjenne om den er varm.
hilsen
ina
Hei!
Kan rødvinen byttes ut mot noe annet?
Hilsen Therese
Hvis man ikke liker sopp og rødvin… Er det håp?
Hver sin smak, vet du!
Hei!
Så flott med vegetarretter på bloggen!
Kan rødvinen erstattes av noe annet godt?