Shepherd’s pie – en vegetar variant

Shepherds pie - en vegetar variant

Nå har jeg noe snadder til deg!

Shepherd’s pie – en vegetar variant – er ikke bare fantastisk godt men forbausende raskt å lage.

Er du litt dreven på kjøkkenet tar det deg en halvtime å få denne i ovnen. Og siden både fyllet og potetmosen fortsatt er varm, vil den bare trenge 10-15 minutter i ovnen før den er boblende klar til servering.

Jeg anbefaler å sette over poteter med en gang slik at de er ferdigkokt og klar til mosing når du er ferdig med fyllet.

Fyllet har mye til felles med den veganske bolognesen som du finner her på bloggen  men serveres som seg hør og bør en ‘vanlig’ Shepherd’s pie, med et lokk av potetmos.

Jeg har valgt å ha en blanding av poteter og søtpotet i min mos, bare fordi det var det jeg hadde tilgjengelig. Du kan selvsagt bare velge det ene eller det andre, men jeg anbefaler en blanding skal jeg være ærlig.

Bare søtpotet og jeg synes det blir litt for søtt, bare poteter og det blir nesten litt kjedelig.

Som prikken over i’en har jeg også gjort som for den veganske bolognesen, laget en forenklet form for urteolje. Finhakket persille og hvitløk blandet med olivenolje som fordeles over det varme potetlokket når Shepherd’s pie kommer ut av ovnen.

Som sagt, dette er prikken over i’en som gir bare det lille ekstra i smaksveien. Det kan selvsagt sløyfes om du vil, men jeg anbefaler det. Sterkt.

Shepherds pie - en vegetar variant

Shepherd’s pie – en vegetar variant – 3-4 porsjoner

ingredienser
fyll
  • 1 løk, finhakket
  • 2 gulrøtter i små terninger
  • 1 selleristang, finhakket
  • 150g aromasopp i skiver
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 dl rødvin
  • 1 boks (400g) grønne linser, skyllt
  • 1 boks (400g) hakkede tomater
  • 1 ss finhakket persille
  • salt, pepper
toppin
  • ca. 600g melne poteter
  • ca. 300g søtpotet
  • 100g smør eller margarin
  • ca. 25g revet parmesan
  • salt, pepper
urteolje
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss finhakket persille
  • 1 liten hvitløksfedd, finrevet
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°C.

Skrell potetene og skjær de i like store terninger.

Ha de i en gryte, dekk den med vann, ha oppi litt salt og sett til koking. Så snart vannet koker kan du sette ned varmen slik at vannet såvidt koker. Kok til de er møre, hell av vannet og la de tørke.

Lag sausen imens. Stek løk, selleri og gulrøtter på middelsvarme i litt olivenolje til løken er gjennomsiktig, ca- 10 minutter.

Ha oppi soppen og stek 10 minutter til.

Ha oppi hvitløken og stek et par minutter før du heller oppi rødvinen. La det meste av rødvinen fordampe før du tilsetter linsene.

Ha oppi tomater og la det hele koke opp. Smak til med salt og pepper. La det småkoke videre mens du lager potetmosen.

Mos potetene og bland med smør/margarin og parmesanost. Smak til med salt og pepper.

Rør persille i fyllet og det i en ildfastform eller panne.

Shepherds pie - en vegetar variant

Ha potetmosen klar

Shepherds pie - en vegetar variant

og fordel i klatter over fyllet.

Shepherds pie - en vegetar variant

Bruk en skje til å fordel mosen jevnt utover fyllet.

Shepherds pie - en vegetar variant

Lag gjerne litt topper slik at du får en interessant struktur på toppen.

Shepherds pie - en vegetar variant

Sett i forvarmet ovn og stek til mosen har fått litt farge og fyllet bobler opp langs kantene.

Bland sammen ingrediensene til urteoljen mens Sherherd’s pie står i ovnen.

Shepherds pie - en vegetar variant

Fordel urteoljen over den varme mosen.

Shepherds pie - en vegetar variant

Den vegetariske Shepherd’s pie’en er klar for servering!

Shepherds pie - en vegetar variant

Shepherd’s pie kan også lages på forhånd. Ha fyll og potetmos i en form og la den avkjøle. Dekk den til og sett kjølig. Beregn ca. 40 minutter å varme opp Shepherd’s pie fra kald. La den også gjerne være tildekket den første halvtimen.

Shepherds pie - en vegetar variant

Jeg håper at jeg har klart å overbevise deg om å prøve denne deilige middagsretten!

Kommentarer

  • Reply Hanne 23. januar 2019

    Denne skal definitivt prøves. Kanskje en gang vegetardatterenstikkrr innom. Vi er veldig glade i Shepherd ‘s Pierre av lammestek (Terence Conran sin oppskrift ). Men burde ikke denne hete Gardener’s Pie? Siden den med lammekjøtt heter Shepherd’s Pie og den med oksekjøtt heter Cottage Pie, mener jeg?

    • Reply Mat På Bordet 31. januar 2019

      Ah – der lærte jeg noe.
      Googlet litt og ser at vegetariske varianter av Shepherds pie også kalles for Gardeners Pie.
      Men, det kalles også like ofte (om ikke oftere) for vegetarian Shepherds Pie.
      Dette har nok sammenheng med at folk forstår raskere hva en vegetarian Shepherds Pie er enn en Gardeners Pie tenker jeg.
      Litt samme tankegang jeg bruker når jeg lager overskrifter for mine oppskrifter.
      hilsen
      Ina

  • Reply (du vil ikke tro det er ) Vegetarlasagne - Mat På Bordet 14. januar 2019

    […] shepherds pie – en vegetar variant […]

  • Reply Vegetarisk shepherd's pie med smak av Midtøsten – Et kjøkken i Istanbul 10. januar 2019

    […] jeg så Ina fra Mat på bordets fristende vegetar-versjon, skjønte jeg at det også for meg måtte bli en lettere variant. Uten […]

  • Reply Berit 6. januar 2019

    Denne var skikkelig god! Jeg hadde ikke søtpotet, men laget potetmos av mandelpoteter med skall og moset de sammen med hvite bønner.

    • Reply Mat På Bordet 15. januar 2019

      Hei Berit!
      Å guri, potetmos av mandelpoteter er jo bare det beste som finnes.
      Skjønner godt at det smakte 🙂
      hilsen
      ina

  • Reply De mest populære oppskriftene i 2018 - Mat På Bordet 31. desember 2018

    […] av supper, men det skal vi endre litt på i løpet av neste år. Av alle vegetaroppskrifter er det Shepherd’s pie (en vegetar variant) som jeg ble mest begeistret for i år. Vegansk bolognese ligger som en sterk […]

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »