Sukkerfrie bananmuffins

Sukkerfrie bananmuffins

Søte, myke, luftige og vanvittig gode bananmuffins – høres ikke det godt ut? Og etter alle de lovordene kan vi snakke om at de er sukkerfrie, melkefrie og bakt med speltmel for litt ekstra næring. Jeg tror vi rett og slett kan også kan kalle de for sunne muffins uten at det går på bekostning av smaken eller teksturen.

Jeg blir ofte spurt hvordan jeg ‘lager’ oppskrifter. Det er sjeldent jeg tar de ut av løse luften – selv om det skjer. Jeg tenker da for eksempel på de over 100 variantene av eltefritt brød som du finner her på bloggen som jeg i grunnen har utviklet selv. Men for det meste så er alltid en oppskrift inspirert av en annen eller flere.

For denne oppskriften tok jeg utgangspunkt i denne. Det som fenget min interesse var daddel og banan kombinasjonen. Jeg synes det var unødvendig å tilsette sukker og sløyfet derfor den posten og kompenserte med flere dadler. Smør/margarin ble byttet ut med olivenolje da det rett og slett var lettere enn å knote med kald smør/margarin. Flytende margarin kunne ha vært et alternativ det og. Og istedenfor å strø sukker og kanel på toppen har jeg toppet de med nøtter eller havregryn rørt ut med litt lønnesirup. Har du ikke lønnesirup kan du bruke honning i stedet. Topping er valgfritt forresten, men anbefales.

Som oftest må jeg prøve meg litt frem når det gjelder nye oppskrifter, men denne satt som et skudd første gang jeg lagde den. Og nå går folka løs på sukkerfrie, sunne muffins her på etasjen, selv om de i utgangspunktet kanskje ikke var så interessert i ‘sånn sunn greie’….

Sukkerfrie bananmuffins

Om du er glad i litt sunnere bakst har jeg flere lignende oppskrifter på bloggen – ta en titt på disse for eksempel:

 

Sukkerfrie bananmuffins – 16 stykker

ingredienser
bananmuffins
  • 200 g dadler uten sten (ca. 20 dadler)
  • 250 ml kokende vann
  • 2 bananer (ca. 250g)
  • 2 egg
  • 150 ml mild olivenolje
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 250 g speltmel, finmalt*
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
topping
  • havregryn
  • grovhakkede nøtter
  • lønnesirup eller honning
fremgangsmåte

*kan byttes ut med hvetemel

Ovn temp. 180°C.

Fjern sten fra dadlene og legg i en skål. Hell kokende vann over og la de trekke 5-10 minutter til de er myke. Kjør dadler og vannet glatt i en food processor eller ved hjelp av en stavmikser.

Mos bananer eller kjør de glatt i en food processor eller ved hjelp av en stavmikser.

Ha dadler, bananer, egg, olje og vaniljeekstrakt i en bolle og pisk sammen.

Bland speltmel med bakepulver og natron. Rør inn i det våte.

Bruk gjerne en iskremskje til å porsjonere røren i en muffinsform.

sukkerfrie bananmuffins

Bland nøtter eller havregryn med like mye lønnesirup. Jeg brukte ca. 3 spiseskjeer nøtter og havregryn blandet med 3 spiseskjeer lønnesirup. Fordel på toppen av muffinsene.

Sett brettet i varm ovn og stek i 20 minutter til de har fått fin farge.

sukkerfrie bananmuffins

Løft muffinsene ut av brettet og la de avkjøle på rist. Om ikke du har to muffinsbrett kan du sette resterende muffins til steking nå som ditt ene muffinsbrett er ledig igjen .

sukkerfrie bananmuffins

Se så fine de ble! Jeg var litt spent på om lønnesirupen ville brenne under stekingen, men det ble så fint så.

sukkerfrie bananmuffins

Personlig likte jeg de med pistasjnøtt på toppen best. Men havregryn var også digg.

sukkerfrie bananmuffins

Som du ser moste jeg ikke bananene helt glatte og oppdaget derfor lommer med banan i muffinsene. Jeg synes det var godt, men husk å kjøre bananene helt glatte om du vil unngå disse.

Da er det bare å håpe på at dette var fristende nok til at du vil prøve oppskriften!

Kommentarer

  • Reply Astrid Pauline 15. mars 2023

    Kan disse fryses?

    • Reply Mat På Bordet 23. mars 2023

      Det kan de ja 🙂
      hilsen
      ina

  • Reply Julia 19. august 2019

    Jeg mener at det hadde gått fint å bytte ut dadler med svisker, hvis man ønsker. Jeg husker bestemor lagde en deilig sviske kake som alle elsket. Men svisker er ikke alltid like søt som dadler. Kanskje må tilsette litt lønnesirup?

    • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

      Sjekk kommentaren til Ida 🙂

  • Reply Birgitte Siem 8. august 2019

    Funker denne oppskrift også i brødform, altså mer som en vanlig banankake?

    • Reply Mat På Bordet 8. august 2019

      hei Birgitte
      Jeg har ikke prøvde det selv, men ser ingen grunn til at det ikke skulle funke 🙂
      ina

  • Reply Trine-Lise 27. juni 2019

    Skal dadlene moses sammen med de 250 ml med vann?

    • Reply Mat På Bordet 28. juni 2019

      Hei Trine
      Ja, det var kanskje litt uklart – vannet og dadlene skal kjøres glatt/moses sammen.
      Retter litt opp i oppskriften – takk for kommentar!
      ina

  • Reply Ktistin 24. juni 2019

    Hva tror du om å bytte dadler med svisker?

    • Reply Mat På Bordet 28. juni 2019

      Hei Kristin
      Rent teknisk fungerer det sikkert like godt.
      Om de blir like gode på smak er jeg dog litt usikker på 😉
      ina

      • Reply Ida 19. august 2019

        Nå har ikke jeg prøvd med dadler, men med svisker og de ble veldig gode

        • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

          Så lurt Ida!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »