Søte, myke, luftige og vanvittig gode bananmuffins – høres ikke det godt ut? Og etter alle de lovordene kan vi snakke om at de er sukkerfrie, melkefrie og bakt med speltmel for litt ekstra næring. Jeg tror vi rett og slett kan også kan kalle de for sunne muffins uten at det går på bekostning av smaken eller teksturen.
Jeg blir ofte spurt hvordan jeg ‘lager’ oppskrifter. Det er sjeldent jeg tar de ut av løse luften – selv om det skjer. Jeg tenker da for eksempel på de over 100 variantene av eltefritt brød som du finner her på bloggen som jeg i grunnen har utviklet selv. Men for det meste så er alltid en oppskrift inspirert av en annen eller flere.
For denne oppskriften tok jeg utgangspunkt i denne. Det som fenget min interesse var daddel og banan kombinasjonen. Jeg synes det var unødvendig å tilsette sukker og sløyfet derfor den posten og kompenserte med flere dadler. Smør/margarin ble byttet ut med olivenolje da det rett og slett var lettere enn å knote med kald smør/margarin. Flytende margarin kunne ha vært et alternativ det og. Og istedenfor å strø sukker og kanel på toppen har jeg toppet de med nøtter eller havregryn rørt ut med litt lønnesirup. Har du ikke lønnesirup kan du bruke honning i stedet. Topping er valgfritt forresten, men anbefales.
Som oftest må jeg prøve meg litt frem når det gjelder nye oppskrifter, men denne satt som et skudd første gang jeg lagde den. Og nå går folka løs på sukkerfrie, sunne muffins her på etasjen, selv om de i utgangspunktet kanskje ikke var så interessert i ‘sånn sunn greie’….
Om du er glad i litt sunnere bakst har jeg flere lignende oppskrifter på bloggen – ta en titt på disse for eksempel:
Kan disse fryses?
Det kan de ja 🙂
hilsen
ina
Jeg mener at det hadde gått fint å bytte ut dadler med svisker, hvis man ønsker. Jeg husker bestemor lagde en deilig sviske kake som alle elsket. Men svisker er ikke alltid like søt som dadler. Kanskje må tilsette litt lønnesirup?
Sjekk kommentaren til Ida 🙂
Funker denne oppskrift også i brødform, altså mer som en vanlig banankake?
hei Birgitte
Jeg har ikke prøvde det selv, men ser ingen grunn til at det ikke skulle funke 🙂
ina
Skal dadlene moses sammen med de 250 ml med vann?
Hei Trine
Ja, det var kanskje litt uklart – vannet og dadlene skal kjøres glatt/moses sammen.
Retter litt opp i oppskriften – takk for kommentar!
ina
Hva tror du om å bytte dadler med svisker?
Hei Kristin
Rent teknisk fungerer det sikkert like godt.
Om de blir like gode på smak er jeg dog litt usikker på 😉
ina
Nå har ikke jeg prøvd med dadler, men med svisker og de ble veldig gode
Så lurt Ida!