Gratinerte nachos med refried beans (vegetarnachos)

Gratinerte nachos med refried beans

Her kommer den nye texmex favoritten din – gratinerte nachos med refried beans!

Gutta på kontoret elsket dette og var overrasket over at dette var en vegetarvariant. Bønnene kan ligne kjøttdeig der det ligger inn i mellom nacho chipsens, og tror man først at man spiser kjøtt, ja da smaker det kanskje kjøtt også.

Det var ikke meningen å lure noen her. Nei, jeg hadde bare lyst på nachos med refried beans. Har du heller lyst på kjøttdeig, ja da bytter du ut bønnestuingen (eller har begge deler) og lager deilige nachos av det.

Men, før vi går videre, la oss snakke om refried beans. Refried beans er ikke annet enn bønnestuing. Aller best liker jeg å lage den med pintobønner, men det finner jeg nesten aldri i hermetisk form (som jeg foretrekker, for da går det raskere). Svarte bønner er nest beste alternativ og noe jeg finner i dagligvare butikken i hermetisk form. Røde eller kidneybønner er også et alternativ.

Refried beans er laget med løk, hvitløk, tomater, krydder og bønner selvsagt og serveres ofte som tilbehør til for eksempel fajitas, tacos, nachos og andre texmex retter. I denne oppskriften er refried beans stjerne og får følge av en enkle tomatsalsa, avokado, ost og nachochips.

Gratinerte nachos med refried beans

Lyst på nachos med kylling eller kjøttdeig? Sjekk ut disse oppskriftene:

Gratinerte nachos med refried beans 4-6 porsjoner

ingredienser
refried beans
  • 2 bokser svarte bønner i lake
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ss spisskummen
  • ca. 100ml vann
  • salt, pepper
annet
  • salsa fresca*
  • 1 avokado i terninger
  • ost, revet - gjerne en blanding mozzarella og chedder
  • nacho chips
fremgangsmåte

*Oppskrift på salsa fresca finner du her. 

Ovn temp. 200°C.

Lag refried beans.

Surr løk og hvitløk i en kjele. Tilsett spisskummen og tomatpuré og stek et par minutter til.

Hell laken av bønnene og ha oppi kjelen sammen med litt vann.

La det småkoke en ti minutters tid.

Mos gjerne bønnene litt til slutt slik at du har en fin, tykk bønnestuing. Hold varm.

Sett sammen nachos.

Legg et lag med nachos chips på en tallerken eller fat som tåler å stå i ovnen.

Topp med refried beans, ost, salsa og avokado.

Bygg videre lag på lag til du har brukt opp refried beans.

Dryss gjerne med litt ekstra ost og sett i forvarmet ovn.

I og med at bønnestuingen allerede er varm, trenger nachos bare 5-10 minutter i ovnen – målet er selvsagt smeltet ost…

Gratinerte nachos med refried beans

Dryss med litt mer salsa fresca og finsnittet vårløk.

Gratinerte nachos med refried beans

Server gjerne med lime og ekstra nachos.

Gratinerte nachos med refried beans

Ha en strålende texmex kveld!

Kommentarer

  • Reply Ida 30. januar 2020

    Hei Ina, trenger et tips. Hvordan beholder jeg chipsen i bunnen sprø? Føler ofte de blir soggy og myke 🙂

    Noen tips?

    Hilsen Ida

    • Reply Mat På Bordet 31. januar 2020

      hei Ida
      Det er dessverre nachos sin natur om de ikke spises med det samme (og grunnen til at jeg serverer chips (sprøe) ved siden av ).
      Så snart du legger noe ‘fuktig’ på chipsen blir de mykere. Du kan prøve å ‘beskytte’ de med et lag ost før du legger over bønner, salsa og så videre.
      Legger du nachos i tårn slik jeg har gjort her er faren stor for at de nederste blir soggy.
      Mindre tårn med færre lag, eller nachos i langpanne blir ikke soggy like fort.
      hilsen
      ina

      • Reply Ida 31. januar 2020

        Takk for svar, Ina 🙂 Jeg skal lage nachos i dette øyeblikk så da får jeg teste litt 😉

        Jeg serverer også ofte chips ved siden av da jeg elsker at de er sprø 🙂

        God fredag!

  • Reply Therese 30. januar 2020

    Hei – dette ser helt supert ut og blir morgendagens fredagsløsning 😀
    MEN, hvor mye bønner trenger jeg? Mulig det er for tidlig på dagen og jeg har oversett det, men finner det ikke helt i ingredienslisten?

    • Reply Mat På Bordet 30. januar 2020

      Ja men, herre min hatt, jeg har helt glemt det viktigste
      Det skal være 2 bokser…. har lagt det til i ingredienslisten nå.
      Takk for at du sa fra Therese.
      ina

      • Reply Merethe Håvarstein 10. januar 2021

        Kjempegod! Dette er blitt en helgefavoritt hos oss. Når mannen min får spørsmål om hva han vil ha til middag er vegetarnachos ofte svaret.

        • Reply Mat På Bordet 13. januar 2021

          Woohoo!
          Det er jo jammen ikke verst 🙂

  • Reply Anna 29. januar 2020

    Mulig jeg er helt blind, men jeg tror ikke bønner står på ingredienslisten?

    • Reply Mat På Bordet 30. januar 2020

      Hei Anna
      Neida, du er ikke blind, det er jeg som har glemt den viktigste ingrediensen…
      Oppskriften er nå rettet – takk for at du sa fra 🙂
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »