Supersunne kjeks (til frokost)

Supersunne kjeks (til frokost)

Supersunne kjeks som du faktisk kan spise til frokost – helt sant! Tenk sunn frokostblanding i kjeksform for her er det ikke annet enn frukt (tørket og frisk), frø og havre.

Du verden så praktisk når det er full fart om morgenen! En kaffe (eller det du vanligvis drikker om morgenen) og en kjeks (disse) er en ganske god start på dagen tenker jeg.

Nå er det selvsagt ikke bare til frokost disse supersunne kjeksene kan nytes. Ta de med i skibakken, på tur eller i matpakka. Server de til kvelds eller som et sunt mellommåltid om du eller andre i familien skulle bli sultne. De smaker jo til enhver tid og til enhver anledning.

Variasjonsmuligheter har du selvsagt også. Bruk gjerne opp rester av tørket frukt og frø som du har liggende i skuffen. Vil du ha de litt søtere har du opp i litt mer honning. Ha oppi mer eller mindre kanel alt ettersom hva du fortrekker. Og hva med noen sjokoladebiter oppi?

Tåler du ikke melkeprodukter, bruk soya- eller havremelk. Har du cøliaki passer du på at både havregryn og -mel er glutenfrie varianter.

Det er ingen her som insisterer på at de skal formes som kjeks heller. Hell røren opp i form og stek den hel. Skjær den opp i ruter når den er avkjølt.

Supersunne kjeks

Glad i kjeks? Ta gjerne en titt på disse oppskriftene også:

Supersunne kjeks – ca. 8 stykker

ingredienser
  • 100g havregryn (store)
  • 50g havremel
  • 100g tørket frukt*
  • 50g gresskarfrø
  • 1 ss chiafrø
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1/4 ts salt
  • 1 banan
  • 3 ss kokosolje, smør eller margarin, smeltet
  • 3 ss honning
  • 2 ss melk
fremgangsmåte

*skjær større frukt, som for eksempel aprikos, i biter

Ovn temp. 180°C.

Bland havregryn, havremel, tørket frukt, frø, kanel, bakepulver og salt sammen i en bolle.

Ha banan, kokosolje, honning og melk i et beger og kjør glatt med stavmikser.

Ha det våte i det tørre og rør sammen. La det stå 10 minutter slik at chiafrøene kan svelle.

Supersunne kjeks (til frokost)

Bruk en iskremskje eller lignende til å ta ut like deler av røren.

Form til en kule og sett på et bakebrett dekket med bakepapir.

Press kulene ned (gjerne med bunnen av et glass) til å lage runde kjeks.

Supersunne kjeks (til frokost)

Sett kjeksene i varm ovn og stek i ca. 15 minutter.

Det kan være litt vanskelig å bedømme om kjeksene er ferdige, men de vil føles tørre ut og fortsatt være myke.

La kjeksene avkjøle noen minutter på brettet før du legger de over på rist for å avkjøle helt.

Supersunne kjeks (til frokost)

La kjeksene avkjøles helt før du legger de i en tett kakeboks for videre oppbevaring.

Gang gjerne opp oppskriften om du vil lage flere om gangen.

Husk også at du kan bytte ut ingredienser alt ettersom hva du liker eller hva du har.

Husk også at om du vil gjøre prosessen enda enklere kan du fordele hele røren i en liten langpanne, presse det flatt og steke det som et helt stykke.

Skjær den opp i ruter og la den avkjøle før du putter de i kakeboksen.

Håper det smaker og at du kanskje har fått deg en ny frokostfavoritt!

Kommentarer

  • Reply Tante er Fortsatt Gal! – I dag føler eg meg tynn! 6. september 2023

    […] 2 stk!!) Fant en oppskrift på turkjeks her tidligere, den fant eg ikkje igjen…Vel, da brukte eg denne oppskriften (eg doblet oppskriften) og la til valnøtter, pekannøtter, tørket tranebær og mørk […]

  • Reply Catrine 12. februar 2023

    Hei,
    Gleder meg til å prøve meg på disse kjeksene.
    Men lurer på om de kan fryses?

  • Reply Nina Lovise 10. mars 2022

    Hei, kan banan byttes med noko anna? Eg har ein som ikkje tåler banan

    • Reply Mat På Bordet 13. mars 2022

      Hei Nina
      Hmm, her må du nesten prøve deg litt frem.
      Forsøk gjerne med en avokado eller ersatt banan med egg.
      Lykke til!
      ina

  • Reply David 10. januar 2022

    Ekstremt gode kjeks la til litt bakekakao og mørk sjokolade mmm…….

    • Reply Silje Treimo Persson 30. august 2023

      Nydelige kjeks! Hvor lenge er de holdbare tror du?

      • Reply Mat På Bordet 7. september 2023

        Oppbevarer du de i tett kakeboks tenker jeg at de holder en uke eller to.
        De kan også fryses 😉

  • Reply AnnKathrin 24. oktober 2021

    Hei! Kan jeg lsge dem med lettkokte havregryn?

    • Reply Mat På Bordet 27. oktober 2021

      Ja, det kan du 🙂

  • Reply Berg 29. september 2021

    Tusen takk for gode kjeks!
    Også så lette å lage! Perfekt for den som har knapt med tid.

    Brukte soft light av mangel på annet, og hadde ikke frukt så det ble hakkede valnøttkjerner og sjokoladebiter istedet. Fantastisk godt!

    Hilsen
    Travel mor til 2 aktive krabater

    • Reply Mat På Bordet 1. oktober 2021

      Herlig!

  • Reply Helene 18. april 2021

    Hvor mange kcal per kjeks?

    • Reply Mat På Bordet 4. mai 2021

      Hei Helene
      Det må du nesten regne ut selv.
      hilsen
      ina

  • Reply Ann-Merete Haraldsen Lund 13. april 2021

    Fantastisk oppskrift og helt nydelige kjeks! Har blitt en favoritt som jeg nå lager på ukentlig basis. Gjør godt for magen og humøret. Nesten utrolig at disse er sunne! Tusen takk!

    • Reply Mat På Bordet 4. mai 2021

      Så hyggelig å høre at de falt i smak!

  • Reply Anne-Margrethe 4. april 2021

    Elsker disse kjeksene, jeg er innom oppskriften støtt og stadig for disse forsvinner omtrent i det de er ferdige.
    Takk for en super mellom-måltid oppskrift!

  • Reply Ingvild Andersen 1. mai 2020

    En fantastisk god oppskrift på havrekjeks! Jeg ble nødt til å lage ny porsjon etter den første, for de forsvant på sekunder!! Den andre gangen doblet jeg oppskrifta for å sikre meg noen helt for meg selv 😉 Det skal sies at jeg i mangel på tørket frukt tilsatte litt hakket, mørk sjokolade med 99% kakao, så det er etter min mening «supersunn» sjokolade 😉 Bananen gjør at kjeksen holder seg saftig og myk. Dette er ikke en sprø kjeks du føler for å smøre pålegg på. Denne kjeksen er utrolig god akkurat som den er. Perfekt turmat! Nam 😀

    • Reply Mat På Bordet 9. mai 2020

      Liker ideen med å tilsette sjokolade – nam!

  • Reply Lisbeth Midttun Ueland 29. februar 2020

    Disse kakene var fantastisk gode. Får ikke ha dem i fred.

    • Reply Mat På Bordet 2. mars 2020

      Herlig Lisbeth – det var hyggelig å høre!
      PS. kaker skal alltid deles med andre 😉

  • Reply Sarah 25. februar 2020

    Takk for god oppskrift! Doblet den og fikk 20 kjeks á ca 100 kalorier per kjeks. Nå står det en boks med slike på pulten min på jobb, som et lite lager med mellommåltider 🙂

    Ha en fin dag! Takk for all den flotte mat-inspirasjonen du deler<3

    • Reply Mat På Bordet 15. mars 2020

      Tusen takk for koselig tilbakemelding Sarah – glad for å høre at kjeksene falt i smak 🙂

  • Reply Gro 17. februar 2020

    Disse var knallgode, ny frokostfavoritt! Takk for oppskriften

    • Reply Mat På Bordet 17. februar 2020

      Så hyggelig å høre at de smakte Gro 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »