
De verden så godt det er med pastagrateng! Og for en fin anledning til å bruke opp litt rester!
Prinsippet for denne pastagratengene er veldig enkel. Du lager en enkel ostesaus mens pastaen koker. Grønnsaker legges i det kokende pastavannet et minutt før pastaen er al dente. Vannet helles av, men ikke før du har spart på et par dl av pastavannet. Pastaen og grønnsakene vendes i ostesausen og smakes til med krydder om nødvendig. Er sausen for tykk, rører man inn litt av pastavannet man har spart på.
Pastaen kan serveres nå, men jeg heller den i en ildfastform, river over litt ekstra parmesan og strør en håndfull gresskarfrø på toppen før jeg setter formen under grillen noen minutter. Pastagratengen får litt farge og blir litt sprø på toppen samtidig som gresskarfrøene ristes og får ekstra god smak.
Og det er det hele! 20 minutter tar det før du setter i gang til du har middagen på bordet.
Du kan selvsagt lage mange variasjoner her. Stek litt bacon med løken for eksempel eller rør inn litt skinke eller pølserester til slutt. Bruk gjerne opp grønnsaksrester og osterester fra kjøleskapet.
Et lite tips om ost. Jeg fristes alltid til å kjøpe ost som er satt ned på grunn av dato i min lokale butikk. Røkt cheddar var mitt siste innkjøp og noe jeg brukte i denne retten. Bruk gjerne ost med smak – og minst 20g revet parmesan. Det er dette som vil gi litt karakter til gratengen din.
Toppen har jeg strødd med gresskarfrø – det anbefales! Pinjekjerner var opprinnelig tenkt, men det var gresskarfrø jeg hadde for hånden.

Er du glad i gratenger? Da kan jeg kanskje friste med disse oppskriftene også….
- pastagrateng med blomkål og purre
- tacograteng
- makaronigrateng med spinat og bacon
- fiskegrateng
- s’mores grateng