Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Pastagrateng med brokkoli og erter

Pastagrateng med brokkoli og erter

De verden så godt det er med pastagrateng! Og for en fin anledning til å bruke opp litt rester!

Prinsippet for denne pastagratengene er veldig enkel. Du lager en enkel ostesaus mens pastaen koker. Grønnsaker legges i det kokende pastavannet et minutt før pastaen er al dente. Vannet helles av, men ikke før du har spart på et par dl av pastavannet. Pastaen og grønnsakene vendes i ostesausen og smakes til med krydder om nødvendig. Er sausen for tykk, rører man inn litt av pastavannet man har spart på.

Pastaen kan serveres nå, men jeg heller den i en ildfastform, river over litt ekstra parmesan og strør en håndfull gresskarfrø på toppen før jeg setter formen under grillen noen minutter. Pastagratengen får litt farge og blir litt sprø på toppen samtidig som gresskarfrøene ristes og får ekstra god smak.

Og det er det hele! 20 minutter tar det før du setter i gang til du har middagen på bordet.

Du kan selvsagt lage mange variasjoner her. Stek litt bacon med løken for eksempel eller rør inn litt skinke eller pølserester til slutt. Bruk gjerne opp grønnsaksrester og osterester fra kjøleskapet.

Et lite tips om ost. Jeg fristes alltid til å kjøpe ost som er satt ned på grunn av dato i min lokale butikk. Røkt cheddar var mitt siste innkjøp og noe jeg brukte i denne retten. Bruk gjerne ost med smak – og minst 20g revet parmesan. Det er dette som vil gi litt karakter til gratengen din.

Toppen har jeg strødd med gresskarfrø – det anbefales! Pinjekjerner var opprinnelig tenkt, men det var gresskarfrø jeg hadde for hånden.

Pastagrateng med brokkoli og erter

Er du glad i gratenger? Da kan jeg kanskje friste med disse oppskriftene også….

Pastagrateng med brokkoli og erter – 6-8 porsjoner

ingredienser
  • 300g fullkornsmakaroni
  • 1 løk, finhakket
  • 4 hvitløksfedd i fine skiver
  • 300ml fløte (gjerne matfløte)
  • 200g ost, revet*
  • salt, pepper, chiliflak
  • 300g brokkoli, finhakket
  • 200g frosne erter
  • en håndfull gresskarkjerner
fremgangsmåte

*bruk gjerne en blanding av oster med god smak og minst 20g parmesan

Sett på ovnen på grillfunksjon, 250° C.

Sett over en stor kjele med vann for pastaen.

La vannet få et oppkok, ha oppi godt med salt. Ha oppi pastaen og ha timeren på 3 minutter mindre enn koketiden anvist på pakken.

Ha oppi brokkoli og erter og kok 1 minutt til. Spar på et par dl med pastavannet før du heller av.

Mens du venter på at vannet og deretter pastaen koker lager du ostesausen.

Stek løk myk i en stor panne med kant eller en større kjele (du skal bland pastaen oppi denne til slutt) i litt olje og gjerne en liten klatt med smør.

Ha oppi hvitløken og stek noen minutter til.

Ha oppi fløten og la den få et oppkok. Rør inn osten. Smak til med salt og pepper og gjerne litt chiliflak.

Rør oppi pastaen, brokkolien og ertene. Om sausen er for tykk kan du bruke noe av pastavannet som du satt til side.

Hell pastaen oppi en ildfastform. Strø med litt revet parmesan og en håndfull gresskarfrø.

Sett formen under grillen et par minutter til toppen har fått litt farge.

Pastagrateng med brokkoli og erter

Pastagratengen er klar for servering!

Pastagrateng med brokkoli og erter

Gresskarfrøene på toppen er virkelig prikken over i’en! Har du ikke gresskarfrø kan du bruke pinjekjerner i stedet.

Pastagrateng med brokkoli og erter

Server mens det fortsatt er varmt og gjerne med litt ekstra parmesan og nykvernet pepper.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »