Eltefritt ølbrød (Guinnessbrød) med havregryn og valnøtter

Eltefritt ølbrød (Guinessbrød) med havregryn og valnøtter

Eltefritt ølbrød eller Guinnessbrød som du også kan kalle den, forbeholdt at du bruke Guinness, er en av mine favorittbrød fra boken min Eltefri bakst.

Dette er en utrolig saftig brød med nydelig farge (takket være ølet), spettet med nøtter. Nøtter er et tilvalg. Om du ikke ønsker eller tåler nøtter kan de sløyfes, men det anbefales. Varmt.

Jeg har bakt brødet med andre typer øl, men synes Guinness gir absolutt best resultat. Du må gjerne eksperimentere med andre øl du og, om du føler for det. Bruk gjerne litt mørke øl for best resultat.

Og hva passer brødet til? Vel, jeg synes det er et godt ‘all round’ brød. Dvs at den passer godt til å lage nydelige smørbrød med, gjerne med litt sterke oster eller spekemat. Ost og chutney tenker jeg hadde vært en god kombinasjon for eksempel. Eller spekemat, sennep og syltet agurk eller beter hadde vært en god kombinasjon også.

Litt godt smør på, servert til supper og gryteretter eller heller aldri feil

ELTEFRI BAKST - Gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt

Vil du prøve deg på flere eltefrie oppskrifter, kan du gjerne prøve deg på en av disse:

Og lurer du på hva fordelene med å bake eltefritt er, kan du lese dette.

Eltefritt ølbrød (Guinnessbrød) med havregryn og valnøtter

Eltefritt ølbrød (Guinnessbrød) – 1 brød

ingredienser
  • 350g hvetemel
  • 150g sammalt hvetemel, finmalt
  • 100g havregryn
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 400ml Guinness
  • 50g grovhakkede valnøtter
fremgangsmåte

Eltefritt ølbrød (Guinnessbrød) med havregryn og valnøtter

Ovn 250 °C/200 °C 

En ildfast gryte eller form med lokk som rommer ca. 4 liter 

 Rør sammen hvetemel, sammalt hvetemel, havregryn, salt og tørrgjær i en stor bolle (gjerne med lokk).  

Hell i Guinness og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 12–20 timer. 

Drysse deigen med nøtter og ha den over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen inn mot midten noen ganger. Dryss med mel om den er veldig klissete. Legg deigen med bretten ned og dekk den til igjen. 

La deigen heve videre i 2 timer. Sett den tomme gryten (med lokk) i ovnen etter 1 ½ time og sett ovnen på 250 °C. 

Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryten, sett på lokket og sett i ovnen.

Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 220 °C og stek i 15 minutter til. 

Løft brødet ut av gryten og la den avkjøle på rist. 

Eltefritt ølbrød (Guinnessbrød) med havregryn og valnøtter

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »