Fløtegratinerte hasselbackpoteter – fordi to gode ting sammen må bare bli enda bedre.
Og ja, det er jammen tilfelle her!
Nydelige ristede poteter med sprø topp og myk innside i en herlig fløtesaus spekket med bacon.
Egentlig så kunne det være hele middagen det, men du kan selvsagt servere noe annet ved siden av. En god grønn salat for eksempel. Og kanskje et stykke kjøtt eller kylling. Eller ikke.
Den kan selvsagt også være en del av en buffet, men jeg vedder på at de ikke varer lenge.
For hvem kan stå imot fristelsen her…..
Jeg skal ikke stå så lenge mellom deg og oppskriften (som du finner lenger nede), jeg vi bare nevne at oppskriften er hentet fra boken min Potetkokeboka. Du vet den boken som ble nominert til årets kokebok men ble danket ut av Hellstrøms sin bok på sluttstreken….
Ja, ja, you can’t win them all.
Her er boken. Og om denne oppskriften fristet så kan jeg fortelle deg at du finner nesten 100 oppskrifter med potet i boken. Og det kan så absolutt hende at du finner enda mer fristende oppskrifter enn denne…
Les gjerne mer om hva andre har å si boken her. Du kan også bestille den om synes det var noe for deg (eller noen du kjenner).
Vil du gjerne ha noen flere oppskrifter med potet, så finner du også en hel del her på bloggen. Ta gjerne en titt på disse for eksempel:
- brennende kjærlighet – potetmos med bacon
- krydderpoteter med spinat, egg og chili – din nye middagsfavoritt
- nydelige, dillstuede poteter
Fløtegratinerte Hasselbackpoteter fra boken Potetkokeboka
Porsjoner
4–6
Ovnstemperatur
180 °C
Ingredienser
1 kg kokefaste jevnstore, middelstore poteter
2 ss olivenolje
100 g bacon i terninger
4 dl kremfløte
1 sjalottløk, skrelt og delt i 2
1 hvitløksfedd, finhakket
4–5 grener frisk timian
150 g revet ost – gjerne en blanding
Salt og pepper
Fremgangsmåte
- Vask og skrubb potetene. Skjær potetene i skiver uten å skjære helt gjennom.
- Bland potetene med olivenolje og krydre med litt salt og pepper.
- Legg potetene i en ildfast form eller stekepanne (som tåler å stå i ovnen) med kuttsiden opp.
- Fordel baconterninger blant potetene og sett formen i ovnen. Stek i 30 minutter.
- Lag sausen mens potetene stekes. Kok opp kremfløten og ha oppi sjalottløk, hvitløk og timian. La det trekke over varme i 10–15 minutter til løken er myk.
- Fisk ut timiankvistene og bruk en stavmikser til å kjøre sausen glatt. Rør inn osten og smak til med salt og pepper.
- Hell sausen over potetene og sett tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter eller til potetene er møre og sausen har tyknet.
- Pynt gjerne med mer frisk timian før servering
Notes
Har du småbiter av ost liggende i kjøleskapet er disse ypperlig å bruke i denne oppskriften.
Riv og bland det du har av ost for nye og spennende smakskombinasjoner.
Vil du lage en vegetarvariant kan du sløyfe bacon i oppskriften.