Bagels – disse vidunderlige brødene med et lite hull i midten, litt seig skorpe og myk innside er en STOR favoritt her hjemme.
De er så populære at jeg som oftest lager dobbel oppskrift. Men selv da, forsvinner de raskt. Altfor raskt. De spises til frokost, brukes i matpakka eller spises som kveldsmat. Lett å fiske ut av frysen (der jeg oppbevarer alle som ikke spises samme dag som de bakes) og lette å tine. Særlig hvis du deler de i to halvdeler slik at de passer fint ned i brødristeren.
Oppskriften på vidunderlige bagels har jeg tidligere publisert på Instagram sammen med en film som viser fremgangsmåten. Men det er kommet ønske om å også publisere den her. Så her er den! Siden den gang har jeg laget variasjoner – noen litt grovere og en kanel-rosin variant som også en stor hit her i huset (spise med kremost smurt på i ett tjukt lag). Oppskriften på disse kommer nok også på bloggen etterhvert.
Sjekk ut denne filmen på Instagram som viser hvordan jeg former, koker og steker bagels – KLIKK HER
Glad i små brød? Ta gjerne en titt på disse oppskriftene også:
- eltefrie rundstykker med valmuefrø
- myke rundstykker med hvitløk og parmesan
- eltefrie speltrundstykker med frø
Vidunderlige bagels
Lager ca. 12 stykker
ovn temp 220C
Ingredienser
570 g hvetemel
30 g havrekli
2 ts tørrgjær
1 ts finsalt
2 ts brun sukker (farin)
400 – 450 ml kaldt vann fra springen
i tillegg trenger du
2 ss honning
1 egg til pensling
frø om du ønsker å strø bagel med noe godt….
Fremgangsmåte
Lag deigen.
Rør sammen det tørre og rør inn 400ml vann. Tilsett mer vann om nødvendig, slik at du ikke har noen tørre flekker i deigen. Elt deigen – for hånd eller med hjelp av kjøkkenmaskin til den er glatt og elastisk.
Dekk deigen til og la den heve et par timers tid.
Del deigen i like store emner. Legg gjerne deigen på vekten og del med så mange bagels du ønsker å lage slik at de er like store. Jeg endte opp på 85g per bagel og fikk 12 stykker.
Trill til rundstykker og stikk et hull i midten med tommelen. Strekk ut deigen slik at hullet blir stort og fint.
Legg bagels på et brett, dekk til og la de hvile 10-15 min.
Kok opp en stor kjele (jo større, jo flere bagels kan du koke samtidig) med vann. Rør inn honning.
Legg bagels (så mange du får plass til) oppi det kokende vannet og la de koke 1 minutt før du vender de. Kok 1 minutt på denne siden også. Legg de over på en rist ok kok neste omgang med bagels (prøv å gjøre det i så få omganger som mulig).
Flytt bagels over på et stekebrett, pensle med egg og strø med frø om ønsket.
Sett i varm ovn og stek i 12-15 minutter til de gyllenbrune.
La de avkjøle på rist og nyt!
Notes
Bagels er fine å fryse og tiner relativt raskt.
Del de gjerne i to før du fryser de og legg de i brødristeren for å tine/friske de opp.