Pai med potetbunn – enda en oppskrift som jeg vurderte å ha med i Potetkokeboka, men ble ikke med. En bok kan bare ha så mange oppskrifter, og med nesten 100 oppskrifter der potet er stjernen, måtte jeg sette strek et sted.
Pai med potetbunn er helt genialt. Tåler du ikke mel, men har lyst på pai, er denne for deg. Her inneholder paibunnen kun potet og den er dermed glutenfri. Fyllet er også glutenfritt og består av créme fraîche, egg, bacon, purre og ost.
Hva gjelder fyll, så er det helt opp til deg hva du ønsker å bruke. Lag gjerne en variant uten kjøtt om du vil eller ha oppi pølsebiter eller skinke i stedet for bacon.
Uansett, så blir dette en ordentlig digg pai. Jeg synes at potetbunnen gjør paien litt ‘lettere’ i tillegg til at du er garantert å unngå en ‘soggy’ bunn.
Er du glad i poteter, kan jeg friste med mange potetoppskrifter her på bloggen. For eksempel:
- brennende kjærlighet – potetmos med bacon
- fløtegratinerte Hasselbackpoteter fra Potetkokeboka
- krydderpoteter med spinat, egg og chili – din nye middagsfavoritt
- nydelige, dillstuede poteter
Og så har du selvsagt boken min…. Klikk her (eller på bildet), for å lese mer om den ev. bestille den.
Så var det oppskriften….
PrintPai med potetbunn
Du trenger en rund paiform, ca 24cm i diameter
Ovn temperatur 180°
Ingredienser
1 kilo melne poteter
250g bacon i terninger
2 purre i skiver
2 hvitløksfedd, finhakket
1 beger crème fraîche
4 egg
150g revet ost
salt, pepper og olje til steking
Fremgangsmåte
- Kok potetene til møre (gjerne med skallet på), hell av kokevannet og la potetene avkjøle noe.
- Stek bacon i en stekepanne mens potetene koker.
- Tilsett purre og hvitløk og stek videre på svak varme til purren er mør. Krydre med salt og pepper. Sett til side.
- Bland crème fraîche med egg og rør inn osten. Ha oppi litt salt og pepper.
- Ha potetene i formen og press de ned med undersiden av et glass. Potetene skal danne et tett lag på bunnen og siden av kakeformen.
- Fordel bacon-blandingen jevnt over bunnen av paien.
- Hell eggeblandingen over. Bruk gjerne en skje til å dytte litt av osten ned i paien.
- Sett paien i varm oven og stek i ca. 45 minutter. Paien er ferdig når fyllet kjennes fast når du trykker den lett på toppen. Du vil dessuten også se fyllet har hevet seg noe (den synker gjerne sammen mens den avkjøles) og har fått fin farge på toppen.
Notes
La gjerne paien hvile 10-15 minutter i formen før du legger den over på en serveringstallerken.
La den gjerne avkjøle i ytterlig 10-15 mimutter før servering.
Paien smaker best varm eller lunken, gjerne med en enkel salat som tilbehør.
Oppbevar ev. rester kjølig og ta gjerne med i matpakka dagen etter. Paien kan varmes opp igjen i ovn, airfryer eller mikrobølge.
Supergod!