Har du laget en tarte tatin før, lages opp ned potetpai etter samme prinsipp.
I stedet for epler, stekes poteter i en panne med bacon, løk og annet godt, før det hele får et lokk av butterdeig. Så settes det i ovnen og stekes før paien vendes ut på en tallerken og serveres med potetsiden opp.
Som med de fleste paier kan denne serveres varm, lunken eller helt avkjølt, gjerne med en crispy salat ved siden av.
Et par tips: Jeg lager potetpai i en ildfast stekepanne. Har du ikke en stekepanne som du kan sette i ovnen, kan du steke den i en kakeform, gjerne en med løs bunn. Dekk da bunnen med bakepapir og plasser potetene (med kuttsiden ned) i et pent mønster. Følg oppskriften videre.
Om du ikke ønsker å steke paien med det samme, kan den oppbevares i kjøleskapet så lenge.
Oppskriften er hentet fra boken min POTETKOKEBOKA, en kjærlighetserklæring. Den finner du i bokhandel over hele landet (den er også oversatt til dansk, polsk og tysk) og kan også bestilles direkte fra forlaget her. På forlagets side kan du dessuten lese over 100 vurderinger fra de som allerede har kjøpt boken…
Vil du teste flere oppskrifter fra boken, kan du prøve deg på disse:
- brennende kjærlighet – potetmos med bacon
- fløtegratinerte Hasselbackpoteter fra Potetkokeboka
- krydderpoteter med spinat, egg og chili – din nye middagsfavoritt
- nydelige, dillstuede poteter
OPP NED POTETPAI
4-6 porsjoner
Ingredienser
500 g poteter
100 g bacon el. pancetta, i terninger
2 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
10 soltørkede tomater
100 g fetaost
1 pakke frossen butterdeig
Friske urter til pynt (valgfritt)
Fremgangsmåte
- Kok potetene møre med skallet på.
- I mellomtiden, stek bacon eller pancetta sprø i en stekepanne som du etter hvert også kan sette i ovnen. Legg baconet over på en tallerken og stek løken i baconfettet på middels varme, til den er myk. Er det ikke nok fett, kan du tilsette litt olivenolje. Ha oppi hvitløken og stek videre i noen minutter til.
- Legg løken og hvitløken over på tallerkenen sammen med baconet.
- Skjær soltørkede tomater i mindre biter. Kutt potetene i to på langs. Stek potetene i det som er igjen av baconfettet med den kuttede siden ned, til de har fått fin stekeskorpe. Har du ikke nok baconfett, kan du tilsette litt olivenolje eller smør.
- Plasser potetene i et pent mønster i stekepannen. Fordel løk, bacon eller pancetta og soltørkede tomater over potetene og press det litt ned mellom potetene. Bryt fetaosten i mindre biter og strø jevnt over potetene. Fordel butterdeigskivene over det hele. De kan gjerne overlappe litt. Det spiller ingen rolle hvordan det ser ut da dette vil bli på bunnen av paien. Skjær bort deig som henger over kanten av stekepannen.
- Sett inn i varm ovn og stek i cirka 40 minutter, til butterdeigen er gjennomstekt og det bobler fra potetene.
- La paien avkjøles noen minutter i formen. Legg et serveringsfat eller en tallerken over stekepannen og vend. Løft av stekepannen. Pynt gjerne med urter før servering.