Enkel sommerpai på 1,2,3 heter den og det er denne du skal lage om du:
ikke har laget pai før
har laget pai, men synes du ikke fikk det helt til
har laget pai men synes det tar for mye tid
Denne paien er nemlig ikke bare enkel å lage, det går også raskt. Starter du fra scratch (og har en foodprosessor) vil det ta deg 15-20 minutter å sette en sommerpai i ovnen. Lager du paideigen på forhånd (den kan lages 1-2 dager på forhånd og oppbevares i kjøleskapet) får du en sommerpai i ovnen på under 10 minutter!
Deigen trenger lite hviletid, må ikke forstekes og må ikke legges i en paiform (om ikke du absolut vil). Ingen tukling altså med å måtte løfte den fine paideigen forsiktig over i en form. Alt i enkelhetens navn…
Hva du vil ha i paien er litt opp til deg. Jeg har valgt bringebær og blåbær, men mulighetene er endeløse her. Eple, fersken, aprikoser, moreller, bjørnebær – stort sett hva som helst av frukt og bær kan legges opp i paien. Varier gjerne alt ettersom hva som er i sesong!
Glad i pai? Ta gjerne en titt på disse variantene også:
Lag paideigen. Ha hvetemel, melis og smør eller margarin i en foodprosessor. Sett maskinen i gang og kjør til du har en smulelignende deig . Ha opp i egget. Sett maskinen i gang og kjør til du ser at deigen begynner å samle seg (ref. video).
Hell deigen over på et stykke bakepapir og samle den sammen med hendene til en deig.
Pakk deigen sammen i bakepapiret og sett kjølig – en halvtime i kjøleskapet eller 10 minutter i frysen.
Gjør fyllet klart mens paideigen hviler.
Rens bær. Strø finrevet sitronskall og maisenna over bærene og bland forsiktig sammen slik at bærene ikke knuses.
Ta frem paideigen og pakk den ut av bakepapiret. Strø bakepapiret og kjevle med litt mel og kjevle ut deigen til litt under 1/2 cm tykkelse.
Legg bærene i midten av paien slik at du har 2-3 cm paideig kant rundt det hele. Brett denne kanten litt over bærene.
Pensle paideigen med sammenvispet egg og strø paideig og bær med litt perlesukker.
Sett paien i forvarmet ovn og stek i ca. 25 minutter til den er gylden.
La paien avkjøle noe på rist før du skyver den over på et fat. Server gjerne lunkent med vaniljeis til.
Tips
deigen kan lages flere dager på forhånd. Pakk den inn i bakepapir og så i plastfolie. Oppbevar flere dager i kjøleskapet, ta frem ved behov. Paideigen kan kjevles ut med det samme.
Hei! Så deilig pai OG så gøy å se du har brukt Egersund flint sitt gamle fine servise! Det som er litt gøy er at jeg har likt! Jeg lurte på; vet du hva det heter? Jeg kom over røverkjøpet for lenge siden men har aldri funnet det igjen på nettet senere.
Hei Elisebet
Jeg har bare to tallerkner og de ligger på hytta. Jeg vet dessverre heller ikke hva mønsteret heter.
Tok en rask søk på nettet, fant ikke noe der heller dessverre.
ina
Hei! Så deilig pai OG så gøy å se du har brukt Egersund flint sitt gamle fine servise! Det som er litt gøy er at jeg har likt! Jeg lurte på; vet du hva det heter? Jeg kom over røverkjøpet for lenge siden men har aldri funnet det igjen på nettet senere.
Hei Elisebet
Jeg har bare to tallerkner og de ligger på hytta. Jeg vet dessverre heller ikke hva mønsteret heter.
Tok en rask søk på nettet, fant ikke noe der heller dessverre.
ina
Hei!
Fristende oppskrift!
Må bærene være ferske, eller kan man bruke frosne bær?
Hei Trine! Du kan bruke frosne bær også. Ikke tin de, legg de frosne blandet med maissena og sitronskall i paien og sett i ovnen. Lykke til!
Er det mulig å legge litt vaniljekrem under bærene her tror du, eller blir det bare suppe?
Hei Hanne
Her hadde jeg heller servert vaniljekrem ved siden av 😉