Brownies er godt, ingen tvil om det og oppskriften på Mettes brownies her på bloggen går så det suser.
Det er dog noen som har reagert på sukkermengden i oppskriften. Ja, den er søt. Men den er seig og saftig og har den litt sprøe overflaten som ordentlige brownies skal ha.
Men nå som oppskriften har ligget en stund her på bloggen og jeg har laget den en del ganger slo det meg at jeg kunne gjøre fremgangsmåten enklere og kaken litt sunnere ved å ta noen enkel grep.
For å gjøre oppskriften enklere har jeg brukt flytende Melange. Dette gjør at du ikke trenger å smelte fettet og vente til det er avkjølt, men kan helle det direkte inn i røren. Et meget praktisk og tidsbesparende element. Flytende Melange finnes i to varianter – flytende Melange og flytende Melange med smør- og rapsolje. Begge variantene fungerer godt i denne oppskriften.
Så var det grepene for å gjøre denne Mettes brownies litt sunnere. For det første er hvetemel byttet ut med fullkornshvetemel. Forskjellen mellom fullkornshvetemel og hvetemel er at hele kornet males til en fin mel istedenfor bare kjernen. Dette gir en mer fiberrik mel, og fiber er som kjent godt for blant annet fordøyelsen.
Det andre grepet er sukkermengden, som jeg har gradvis redusert. Du kan selv bestemme deg for hvor mye sukker du ønsker i browniesen og om du ønsker å reduserer sukkermengden i det hele tatt. Bildet over viser brownies laget med fullsukkermengde (400g). Det resulterer i en saftig, litt fudgie brownie med den sprøe skorpen som brownies er kjent for. Den ligner ganske mye på originalen, med unntak av den er laget med fullkornshvetemel.
Neste forsøk innebar å redusere sukkermengden til 300g. Resultatet er en litt mindre sprø skorpe men en veldig saftig og god brownie som er fortsatt søt, men ikke overveldende søt.
Det siste forsøket viser brownies med halvert sukkermengde (200g). Den litt sprøe skorpen mangler, og kaken er (ikke overraskende) mindre søt. Den er ikke like saftig som de to foregående, men dette tenker jeg at du kan regulere noe ved å understeke den litt. Kaken er fortsatt like god og ingen syntes at den var for lite søt.
Her ser du innsiden av brownies med halvert sukkermengde.
Så hva er egentlig konklusjonen. Vel, det kommer litt an på deg. Samtlige varianter slo godt an hos gutta her på kontoret og barna hjemme. Ingen merket at hvetemel var byttet ut med fullkornshvetemel og at det var ulik sukkermengde i de forskjellige varianten var det bare en som bet seg merke i.
Kan jeg konkludere med at litt sunnere brownies er like gode som originaloppskriften? Ja, det synes jeg at jeg kan. De er bare litt annerledes, men like gode♥.
Er du interessert i litt sunnere bakst? Da vil du kanskje også like disse oppskriftene:
- halvgrove kanelboller
- sunnere muffins med bær
- ikke akkurat bakst, men prøv gjerne også litt sunnere vafler
Ina’s litt sunnere brownies
Setter veldig stor pris på at du gjorde det eksperimentet og skrev om resultatet, tusen takk! Helt midt i blinken for meg som synes kaker ofte blir altfor søte men ikke baker ofte nok til å prøve og teste. Bakte til familiebesøk i dag, og både mannen min og syvåringen var veldig fornøyde. De er ikke begeistret når ting smaker for sunt, og spesielt syvåringen er veldig på vakt når jeg baker Jeg hadde ikke hvetemel, så brukte delvis siktet spelt og delvis finmalt emmer. Klarte ikke bestemme meg for mengden sukker, endte opp på 275 g. Selv synes jeg det ble akkurat passe søtt, og nydelig med iskrem til.