Ina’s litt sunnere brownies

Ina's litt sunnere brownies

Brownies er godt, ingen tvil om det og oppskriften på Mettes brownies her på bloggen går så det suser.

Det er dog noen som har reagert på sukkermengden i oppskriften. Ja, den er søt. Men den er seig og saftig og har den litt sprøe overflaten som ordentlige brownies skal ha.

Men nå som oppskriften har ligget en stund her på bloggen og jeg har laget den en del ganger slo det meg at jeg kunne gjøre fremgangsmåten enklere og kaken litt sunnere ved å ta noen enkel grep.

For å gjøre oppskriften enklere har jeg brukt flytende Melange. Dette gjør at du ikke trenger å smelte fettet og vente til det er avkjølt, men kan helle det direkte inn i røren. Et meget praktisk og tidsbesparende element. Flytende Melange finnes i to varianter – flytende Melange og flytende Melange med smør- og rapsolje. Begge variantene fungerer godt i denne oppskriften.

flytende Melange

Så var det grepene for å gjøre denne Mettes brownies litt sunnere.  For det første er hvetemel byttet ut med fullkornshvetemel. Forskjellen mellom fullkornshvetemel og hvetemel er at hele kornet males til en fin mel istedenfor bare kjernen. Dette gir en mer fiberrik mel, og fiber er som kjent godt for blant annet fordøyelsen.

Ina's litt sunnere brownies

Det andre grepet er sukkermengden, som jeg har gradvis redusert. Du kan selv bestemme deg for hvor mye sukker du ønsker i browniesen og om du ønsker å reduserer sukkermengden i det hele tatt.  Bildet over viser brownies laget med fullsukkermengde (400g). Det resulterer i en saftig, litt fudgie brownie med den sprøe skorpen som brownies er kjent for. Den ligner ganske mye på originalen, med unntak av den er laget med fullkornshvetemel.

Neste forsøk innebar å redusere sukkermengden til 300g. Resultatet er en litt mindre sprø skorpe men en veldig saftig og god brownie som er fortsatt søt, men ikke overveldende søt.

Ina's litt sunnere brownies

Det siste forsøket viser brownies med halvert sukkermengde (200g). Den litt sprøe skorpen mangler, og kaken er (ikke overraskende) mindre søt.  Den er ikke like saftig som de to foregående, men dette tenker jeg at du kan regulere noe ved å understeke den litt. Kaken er fortsatt like god og ingen syntes at den var for lite søt.

Ina's litt sunnere brownies

Her ser du innsiden av brownies med halvert sukkermengde.

Ina's litt sunnere brownies

Så hva er egentlig konklusjonen. Vel, det kommer litt an på deg. Samtlige varianter slo godt an hos gutta her på kontoret og barna hjemme. Ingen merket at hvetemel var byttet ut med fullkornshvetemel og at det var ulik sukkermengde i de forskjellige varianten var det bare en som bet seg merke i.

Kan jeg konkludere med at litt sunnere brownies er like gode som originaloppskriften? Ja, det synes jeg at jeg kan. De er bare litt annerledes, men like gode♥.

Er du interessert i litt sunnere bakst? Da vil du kanskje også like disse oppskriftene:

 

Ina’s litt sunnere brownies

 

ingredienser
  • 200, 300 eller 400g sukker
  • 3 egg
  • 1.5 dl flytende Melange
  • 200g fullkornshvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 50g kakao
  • 1 espresso (30 ml sterk kaffe) om du bruker 200g sukker
fremgangsmåte

Ovn temp 180°C

En langpanne ca. 25x30cm, smurt eller kledd med bakepapir.

Pisk egg og sukker til en lys og luftig eggedosis. Rør inn flytende Melange.

Bland de tørre ingrediensene sammen og rør de inn i eggedosisen. Lager du brownies med 200g sukker rører du en espresso inn i røren nå.

Hell røren i langpanne og fordel det jevnt utover.

Sett kaken i forvarmet ovn og stek i ca. 20 minutter. Test med kakepinne, den skal komme ut rent.

La brownies avkjøle i langpannen og skjær den opp i ruter.

Brownies er selvsagt godt som et lite kakestykke i hånden, men husk at de passer også utmerket til dessert. Slå deg løs med is og sjokoladesaus om du virkelig vil give løs på kalorifronten eller server brownies med yoghurtis, litt nøtter og bær (eller granateplefrø som vist i bildet under).

Ina's litt sunnere brownies

Så da er jeg spent – går du for varianten med 400 – 300 – eller 200g sukker? Ser frem til å høre fra deg i kommentarfeltet!

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Melange. 

Kommentarer

  • Reply Anne 2. april 2023

    Setter veldig stor pris på at du gjorde det eksperimentet og skrev om resultatet, tusen takk! Helt midt i blinken for meg som synes kaker ofte blir altfor søte men ikke baker ofte nok til å prøve og teste. Bakte til familiebesøk i dag, og både mannen min og syvåringen var veldig fornøyde. De er ikke begeistret når ting smaker for sunt, og spesielt syvåringen er veldig på vakt når jeg baker Jeg hadde ikke hvetemel, så brukte delvis siktet spelt og delvis finmalt emmer. Klarte ikke bestemme meg for mengden sukker, endte opp på 275 g. Selv synes jeg det ble akkurat passe søtt, og nydelig med iskrem til.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »