Litt sunnere boller med marsipan og blåbær

Litt sunnere boller med marsipan og blåbær

Blåbær og boller, smak på det du. Legg til marsipan og du får verdens vidunderligste boller med marsipan og blåbær.

Ikke bare det, men bollene er bittegranne sunnere enn vanlige boller da jeg har blandet litt sammalt hvetemel i miksen. Iht denne kalkulatoren er da bollene å regne som halvgrove. Ikke at det gjør så stor forskjell – boller er fortsatt boller, men litt mer fiber enn vanlige boller får du i deg, og det er alltid en god ting.

Nå som blåbær er i sesong er det bare å bruke de i disse bollene. Når det er sagt, har det vært usedvanlig dårlig blåbær sesong i mitt nærområde og jeg har derfor brukt frosne.

Blåbær kan selvsagt også byttes ut med andre type bær eller en blanding av bær om du ønsker. Alt er godt!

Og om du ikke er en stor fan av marsipan (eller er allergisk for nøtter) kan du sløyfe marsipanen. Men, ikke gjør det om du ikke må, det er så sabla godt med.

Litt sunnere boller med marsipan og blåbær

Er du glad i boller kan jeg også anbefale følgende oppskrifter:

 

Litt sunnere boller med marsipan og blåbær – 12 stykker

ingredienser
Boller
  • 400g hvetemel
  • 200g sammalt hvetemel
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 50g sukker
  • 350ml melk
  • 100g smør eller margarin i terninger
Fyll
  • 300g marsipan
  • 3 ss vann
  • ca. 100 g blåbær
Glasur
  • 2 ss melk
  • ca. 150g melis
  • 1 ts vaniljepaste eller vaniljeekstrakt
fremgangsmåte

Ovn temp 200°

Lag deigen . Rør sammen hvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme.

Tilsett melken og sett kjøkkenmaskinen i gang på lav hastighet. Elt til deigen begynner å komme sammen. Ha i smøret/margarinen, en terning av gangen, mens maskinen elter.

La maskinen elte videre (sett gjerne hastigheten opp litt etterhvert) til deigen er glatt og smidig. Dette tar ca. 15 minutter. Den vil være klissete.

Dekk deigen til og la den hvile 60-90 minutter, eller til den har doblet i størrelse. Har du brukt melk fra kjøleskapet, som jeg gjerne gjør, kan det fort ta opp til 2 timer til deigen er godt hevet.

Lag fyllet. Ha marsipanen i en food processor og kjør med litt vann til den er fortsatt tykk men ‘smørbar’.

Når deigen er ferdighevet helles den over på en lett melet flate. Kjevle den ut til en firkant ca. 30x50cm stor.

Smør marsipanen jevnt over deigen og strø med blåbær.

Rull deigen sammen til en lang pølse og skjær den i 12 like tykke skiver.

Sett snurrene på et bakebrett eller form som du har kledd med bakepapir. Dekk snurrene til og la de etterheve en halvtimes tid.

Sett snurrene i forvarmet ovn og stek i ca. 15 minutter. Steketiden vil variere med tykkelsen på bollene og hvor tette de står inn til hverandre. Bollene  skal ha godt med farge og se gjennomstekte ut.

Lag glasuren ved å blande nok melk i melisen til du har en rennende glasur. Rør inn vanlijeekstrakt/-paste.

Hell glasuren over avkjølte boller og strø med skivede mandler om du ønsker.

Litt sunnere boller med marsipan og blåbær

Ser de ikke gode ut?

Litt sunnere boller med marsipan og blåbær

Håper du får lyst å prøve oppskriften – god bakst!

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »