Pizza med prosciutto er ikke annet enn en margarita toppet med prosciutto eller annen speket skinke om du ønsker. Litt grønt når den kommer ut av ovnen er heller aldri dumt.
Hemmeligheten er tomatsausen. Og før du fortviler at det kommer til å ta år og dag, eller er komplisert å lage en god tomatsaus, kan jeg forsikre deg om at det ikke er tilfelle .
Jeg begynner gjerne på tomatsausen etter at jeg har satt deigen. Passer ikke det, som for eksempel at jeg setter deigen og så stikker for å gjøre andre fornuftige ting, starter jeg med sausen en halvtime før jeg skal sette steke pizza.
Er du glad i å planlegge kan du lage sausen noen dager i forkant og oppbevare den kjølig til du skal bruke den. Er du virkelig flink til å planlegge, kan du lage litersvis av denne tomatsausen og fryse den ned i porsjoner. Små porsjoner som du kan bruke for en pizza og litt større porsjoner om du vil bruke det som en pastasaus.
Bruker du tomatsausen som pastasaus kan den gjerne kombineres med annet. Prosciutto der og, for eksempel. Bland pastaen med tomatsausen og topp med revet parmesan, noen skiver prosciutto og kanskje noen pinjekjerner for litt krønsj. Litt nykvernet pepper over det hele og du har en drabelig god og superlettvint middag på bordet på null komma niks.
Er du glad i pizza vil du kanskje også ta en titt på disse oppskriftene:
Pizza med prosciutto – 1 stor eller 2 mindre pizzaer
ingredienser
pizzadeig
300g hvetemel
1 ts havsalt
1 ts tørrgjær
ca. 200ml fingervarm vann
tomatsaus
3 hvitløksfedd, finhakket
3 ss god olivenolje
2 bokser (400g) hakkede tomater
2-3 friske basilikumkvister
topping
200g fersk mozzarella, revet
prosciutto
baby leaf salat eller ruccola
fremgangsmåte
Ovn temp. 250 C med oppvarmet pizzasten eller plate.
Bland hvetemel med salt og tørrgjær og rør sammen. Tilsett nok lunkent vann til du har en myk, gjerne litt klissete deig.
Jeg lager deigen med hjelp av en kjøkkenmaskin og tilsetter vann til jeg ser at deigen begynner å komme sammen. Tilsett heller for mye vann enn for lite, du kan alltid tilsette mer mel etter heving om nødvendig. La deigen hvile til den har doblet i størrelse.
Alternativt kan du lage deigen om morgenen og sette den i kjøleskapet for heving. Ta den ut av kjøleskapet når du kommer hjem fra jobb, hell deigen over på en melet flate, dekk den til og la den komme til romtemperatur.
Lag tomatsausen.
Stek hvitløk over middelsvarme i olivenolje til gylden. Ha tomatene i stekepannen og la det få et oppkok. Slå ned varmen slik at det småkoker. Legg frisk basilikum på toppen og la det småkoke 20-30 minutter til det tykner. Fisk ut basilikum og smak til med salt og pepper. Ønsker du en helt glatt saus kan du bruke stavmikser til å kjøre den glatt. La tomatsausen avkjøle.
Gjør de andre pizzaingrediensene klare.
Del deigen i to. Legg den ene halvdelen tilbake i bollen og dekk den til. Kjevle ut deigen til en rund pizza. Topp med den tomatsaus og fordel halvparten av mozzarellaen på toppen.
Sett pizzaen i forvarmet ovn og stek i 5-6 minutter til osten bobler og pizzaen har fått litt farge.
Topp den varme pizzaen med prosciutto skiver og strø noen salatblader på toppen.
Hei!
Har så lyst til å bli en tiger på kjøkkenet når det gjelder italiensk pizza !!
Du skriver at deigen skal inn på pizza steinen i en forvarmet ovn. Skal deigen da ligge på bakepapiret som deigen bakes ut på?
Trodde steinen skulle trekke fuktigheten ut…
Hei Hedlay
Jeg merker ikke så stor forskjell med eller uten papir og synes det er lettere med bakepapir.
Skal du være en tiger på kjøkkenet vil jeg dog anbefale uten.
Og så er det viktig å gi pizzasten tid til å bli ordentlig varm.
Start ovnen god tid i forveien – bare fordi ovnen er kommet til temperatur betyr det ikke at stene har det..
Lykke til!
ina
Hei!
Har så lyst til å bli en tiger på kjøkkenet når det gjelder italiensk pizza !!
Du skriver at deigen skal inn på pizza steinen i en forvarmet ovn. Skal deigen da ligge på bakepapiret som deigen bakes ut på?
Trodde steinen skulle trekke fuktigheten ut…
Beklager, men trenger «trinn for trinn «
Mvh
Hedlay
Hei Hedlay
Jeg merker ikke så stor forskjell med eller uten papir og synes det er lettere med bakepapir.
Skal du være en tiger på kjøkkenet vil jeg dog anbefale uten.
Og så er det viktig å gi pizzasten tid til å bli ordentlig varm.
Start ovnen god tid i forveien – bare fordi ovnen er kommet til temperatur betyr det ikke at stene har det..
Lykke til!
ina