De fleste forbinder kanskje gresskar med Halloween, men gresskar er først og fremst mat.
Og for en vidunderlig grønnsak gresskar er. For det første er den vakker både utenpå og inni.
Men, den krever litt. For det første krever den en god kniv. Jeg liker å bruke en litt tung, bred kniv som er skarp som F…. Ikke prøv å skjære gjennom stilken, den kan du bare knekke av. Når du først har skjært den i to, kan du legge den med den skjærte siden ned og skjære den i båter.
Glem å skrelle den nå, det er altfor vanskelig og dette er oppskriften på en lettvint gresskarsuppe. Trikset er å steke gresskaret i ovnen før du lager suppe av den. I ovnen blir den nemlig myk og medgjørlig og du kan skrape kjøttet av skallen med en skje. Så enkelt er det.
Gresskarkjerner må du gjerne ta vare på og steke med litt krydder. Det er godt som snacks! ‘Oppskriften’ finner du under.
Lyst på flere oppskrifter med gresskar? Ta en titt på disse:
Og ps. det er ingenting i veien for å lage Halloween pynt med gresskar – bare husk å spise den etterpå ♥
Lettvint gresskarsuppe – lager ca. 2.5 liter
ingredienser
suppe
1 gresskar, ca. 1.5 kilo
2 løk
1 hvitløk
olivenolje, salt, pepper
1.5 liter kyllingkraft eller -buljong*
ovnsristede gresskarkjerner
gresskarkjerner
olivenolje
salt og pepper
chiliflak på kvern
fremgangsmåte
*om du ønsker en vegetarversjon, bytter du kyllingkraft med grønnsakskraft/-buljong.
Ovn temp. 200° C.
Skyll gresskaret. Del den i to. Fjern frø og innmat.
Legg gresskaret med skjært side ned og skjær i like store båter.
Skrell og skjær løken i båter. Skjær toppen av hvitløken.
Legg gresskar, løk og hvitløk i en stor ildfastform.
Dryss med olivenolje (1-2 ss) og kvern over litt salt og pepper. Bland godt med hendene.
Sett i forvarmet ovn og stek til grønnsakene er møre, ca. 30 minutter.
La grønnsakene avkjøle. Skrap gresskarkjøttet fra skallet med en skje og ha opp i en gryte sammen med løken. Press hvitløksfedden ut av hvitløkene og ha det også opp i gryta.
Tilsett kraft/buljong og la det koke opp. La det småkoke 5-10 minutter før du kjører suppen glatt i en blender.
Har du ikke blender kan du bruke stavmikser. Smak til med salt og pepper.
For å lage ristede gresskarkjerner gjør du følgende.
Skyll gresskarkjerner og fjern alle gresskartråder. Leg kjernene i et håndkle og tørk de så godt som mulig.
Legg gresskarkjerner i en ildfastform. Pass på at formen er stor nok til at kjernene kan ligge i ett lag . Strø over litt olivenolje og kvern over valgfri krydder. Jeg brukte salt, pepper og chiliflak. Vær raus, de tåler det. Bland godt sammen med hendene.
Stek i ovnen ved 150° C. til de er gyldne, ca. 30 minutter. Rist litt i formen hver 10. minutt slik at der blir jevnt stekt.
La de avkjøle, så er de klare for spising.
Før servering rørte jeg inn litt fløte og toppet suppen med hakkede gresskarkjerner og persille.
Gresskarkjerner på suppen anbefaler jeg ikke, de blir fort seige og vanskelige å spise. Ikke gjør som meg altså, men spis gresskarkjerner heller som snacks ♥