Skal du bake lussekatter til St.Lucia eller har du bare akutt lyst på safranboller? Her er oppskriften du trenger.
Oppskriften er hentet fra den nye boken min Eltefri Bakst (s.62) som er ute i butikkene 1.januar, men kan også bestilles her.
Det finnes nå en mengde med oppskrifter på safranboller og lussekatter på nettet, men med den eltefrie teknikken blir ikke bare bollene enkle og lite tidskrevende å lage, men de smaker også best.
Siden du lager deigen i forveien, så er det allerede unnagjort. Og med å ‘lage deigen’ mener jeg rett og slett å røre det tørre sammen med det våte. Thats it. Ingen elting for hånd eller med maskin. Sett den til heving et par timers tid og så i kjøleskapet. Der kan den stå i opp til 4 døgn.
Når du har lyst å bake tar du frem deigen igjen, triller ut til boller eller lussekatter, etterhever og steker. Resultatet er supermyke, saftige boller. Du kommer garantert til å lage disse ofte.
Ta gjerne også en titt på denne oppskriften som også er hentet ut fra boken min:
Har du lyst å lese mer om den nye boken min? Ta gjerne en titt på disse innleggene:
Er disse like gode uten safran tror du? Altså som vanlige rosinboller? 🙂
Ja det er de 🙂
Kan disse lages uten egg?
hei Annette
Det kan du! Legg til litt mer veske (som kompensasjon for egget). Personlig hadde jeg da tatt mer smør/margarin (ca. 50g) eller mer melk (ca. 5oml)
hilsen
ina
Hei, nå har jeg fått boka di i posten og gleder meg til å prøve oppskriftene Men lurer litt på hvordan du får til å kjevle ut sånne klissete deiger? Min erfaring er at deigen må være ganske fast og «tørr» for å unngå at den setter seg fast i kjevlet og i underlaget.
Takknemlig om du har noen tips her
Hei Elin
Jeg tror jeg svarte deg på Instagram, men her har du svar også:)
Bolledeigen er kald (den har blitt oppbevart kjølig) og blir dermed veldig fin å jobbe med. Den er ikke klissete.
Skal du derimot lage snurrer av en brøddeig, er det deigen mere klissete og løs. Her gjelder det å bruke litt ekstra mel slik at deigen ikke klistrer seg til benken. Husk å børste av overflødig mel mens du ruller deigen sammen til en pølse.
hilsen
ina
Siden at deigen kan oppbevares i kjøleskapet opptil 4 dager, kan man da lage seg boller/lussekatter hver dag – altså bruke litt av deigen i gangen? Da har man jo rykende ferske boller akkurat når man ville ha det.
ja Alise!
Det er nettopp enda en genial ting med denne teknikken!
Stek når du følger for det (innen 4 dager) og stek hvor mye du vil. Dvs. 1 bolle den ene dagen – 5 den andre for eksempel.
hilsen
ina 🙂