Eltefrie safranboller og lussekatter – fra boken Eltefri bakst

Eltefrie safranboller og lussekatter

Skal du bake lussekatter til St.Lucia eller har du bare akutt lyst på safranboller? Her er oppskriften du trenger.

Oppskriften er hentet fra den nye boken min Eltefri Bakst (s.62) som er ute i butikkene 1.januar, men kan også bestilles her.

eltefri bakst

Det finnes nå en mengde med oppskrifter på safranboller og lussekatter på nettet, men med den eltefrie teknikken blir ikke bare bollene enkle og lite tidskrevende å lage, men de smaker også best.

Siden du lager deigen i forveien, så er det allerede unnagjort. Og med å ‘lage deigen’ mener jeg rett og slett å røre det tørre sammen med det våte. Thats it. Ingen elting for hånd eller med maskin. Sett den til heving et par timers tid og så i kjøleskapet. Der kan den stå i opp til 4 døgn.

Når du har lyst å bake tar du frem deigen igjen, triller ut til boller eller lussekatter, etterhever og steker. Resultatet er supermyke, saftige boller. Du kommer garantert til å lage disse ofte.

Eltefrie safranboller og lussekatter

Ta gjerne også en titt på denne oppskriften som også er hentet ut fra boken min:

Har du lyst å lese mer om den nye boken min? Ta gjerne en titt på disse innleggene:

Eltefrie safranboller og lussekatter – 12-15 boller

ingredienser
safranboller
  • 600g hvetemel
  • 100g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts tørrgjær
  • 100 g smør eller margarin
  • 2 dl lettmelk
  • 1 dl vann
  • 1 g safran
  • 1 egg
  • rosiner
til pensling
  • 1 egg
fremgangsmåte

Eltefrie safranboller og lussekatter

Ovn temp. 220 C

Lag deigen. Bland hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en stor bolle.

Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett melk, vann og safran. Påse at blandingen er fingervarm.Pisk inn egget.

Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 2 timer.

Sett deigen kjølig til neste dag og opp til 4 dager.

Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle den ut til en firkant og strø rosiner jevnt utover. Rull deigen til en tett pølse og skjær av 12-15 like store emner. Trill den til boller og legg de på et stekebrett dekket med bakepapir.

Ønsker du å lage lussekatter, tilsettes ikke rosiner i deigen. Deigen deles i 12-15 emner og formes ti lussekatter. Plasser rosiner etter forming.

Dekk til bollene og la dem heve et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Pensle med egg og sett bollene i varm ovn. Stek i 10-12 minutter til gyllenbrune og gjennomstekte.

La de avkjøle på rist.

Eltefrie safranboller og lussekatter

Kommentarer

  • Reply Linda 24. januar 2020

    Er disse like gode uten safran tror du? Altså som vanlige rosinboller? 🙂

    • Reply Mat På Bordet 27. januar 2020

      Ja det er de 🙂

      • Reply annette falkenberg 12. desember 2020

        Kan disse lages uten egg?

        • Reply Mat På Bordet 13. desember 2020

          hei Annette
          Det kan du! Legg til litt mer veske (som kompensasjon for egget). Personlig hadde jeg da tatt mer smør/margarin (ca. 50g) eller mer melk (ca. 5oml)
          hilsen
          ina

  • Reply Elin 21. desember 2019

    Hei, nå har jeg fått boka di i posten og gleder meg til å prøve oppskriftene Men lurer litt på hvordan du får til å kjevle ut sånne klissete deiger? Min erfaring er at deigen må være ganske fast og «tørr» for å unngå at den setter seg fast i kjevlet og i underlaget.
    Takknemlig om du har noen tips her

    • Reply Mat På Bordet 6. januar 2020

      Hei Elin
      Jeg tror jeg svarte deg på Instagram, men her har du svar også:)
      Bolledeigen er kald (den har blitt oppbevart kjølig) og blir dermed veldig fin å jobbe med. Den er ikke klissete.
      Skal du derimot lage snurrer av en brøddeig, er det deigen mere klissete og løs. Her gjelder det å bruke litt ekstra mel slik at deigen ikke klistrer seg til benken. Husk å børste av overflødig mel mens du ruller deigen sammen til en pølse.
      hilsen
      ina

  • Reply Alise Nordvik 19. desember 2019

    Siden at deigen kan oppbevares i kjøleskapet opptil 4 dager, kan man da lage seg boller/lussekatter hver dag – altså bruke litt av deigen i gangen? Da har man jo rykende ferske boller akkurat når man ville ha det.

    • Reply Mat På Bordet 6. januar 2020

      ja Alise!
      Det er nettopp enda en genial ting med denne teknikken!
      Stek når du følger for det (innen 4 dager) og stek hvor mye du vil. Dvs. 1 bolle den ene dagen – 5 den andre for eksempel.
      hilsen
      ina 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »