Falafel med gresk salat og hummus

Falafel med gresk salat og hummus

La oss lage falafel igjen! Og legg de opp i en skål med gresk salat og en deilig hummus. Kanskje også en enkel yoghurt dressing, smaksatt med litt spicy sriracha (eller annen chilisaus). Det høres godt ut ikke sant?

Falafler kan ligge som varme vegetarboller på toppen av salaten, eller de kan være romtempererte de og. Personlig synes jeg de er best når de er lunkne.

Falaflene lager jeg i forkant – og jeg dobler eller sågar tredobler gjerne oppskriften slik at jeg kan bygge opp et lite lager i frysen. Det er nemlig så kjekt å kunne ta hjemmelagde falafel ut av frysen og diske opp med denne eller lignende salater. Eller legge de i et varmt pitabrød til kveldsmat. Eller legge de frosne i matboksen slik at de kan taes med til skole/jobb. Falafler tiner fint frem til lunsj i matboksen…

Bare se på de – ser de ikke fristende ut?

Falafel med gresk salat og hummus

Jeg har fritert falaflene denne gangen, men det er ingenting i veien for å steke de i en stekepanne eller i en ovn. Skal jeg gjøre det, liker jeg å forme de til små kaker. De blir så mye lettere å steke da.

Hvilken stekemetode anbefaler jeg hør jeg deg spør… Vel, jeg liker den friterte varianten best. Ikke bare får du fine runde kuler (utseendet på maten er også viktig for meg som du kanskje skjønner) men også en litt sprø utside. Sprøtt utenpå, mykt inni – en fantastisk kombinasjon.

Men, det krever sitt å fritere og du trenger tid og tålmodighet. Har du ikke det, ville jeg helt klart stekt de i ovnen. Der trenger du ikke annet enn å sette på timeren. I tillegg til at du kan steke mange samtidig.

Falafel med gresk salat og hummus

SKIKKELIG GODE SALATER

Glad i salater?
Da vil du elske den nye boken min SKIKKELIG GODE SALATER!

Du finner den hos ARK (klikk her) og Norli (klikk her) – eller kjøp den direkte fra forlaget her.


Falafel med gresk salat og hummus – ca 20 falafler

ingredienser
Falafel
  • 2 bokser à 400g kikerter
  • 1/2 løk, grovhakket
  • 1 hvitløksfedd, grovhakket
  • 1 ss grovhakket frisk persille
  • 2 ss grovhakket frisk koriander
  • 1/4 ts cayenne pepper
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1-3 ss hvetemel
salat
  • agurk i terninger
  • cherry tomater delt i 2 eller 4
  • feta ost i terninger
  • oliven
  • baby leaf salat
  • rød løk i fine skiver
fremgangsmåte

Oppskrift på hummus finner du her. 

Lag falafel. Hell laken av kikertene og skyll de i kaldt vann. Ha kikerter, løk, hvitløk, persille og koriander i en food processor og kjør til du har en litt grov farse.

Denne jobben kan også gjøres med stavmikser om du ikke har food processor.

Rør inn krydder og bakepulver.

Rør inn nok mel til at du har en sammenhengende farse som du kan trille til kuler uten at de faller fra hverandre.

Sett farsen kjølig en times tid, eller over natten.

Falaffel med gresk salat og hummus

Varm 4-5 cm frityrolje til 160° i en gryte.

Trill falafel farsen til kuler. Legg 4-5 falafel i den varme oljen og friter til der gyllenbrune – 4-5 minutter.

Løft de ut og legg de på tørkepapir. Hold de gjerne varme i ovnen mens du friterer resten.

Falaffel med gresk salat og hummus

Se så fine!

Om du ikke vil fritere falafel kan du også steke de. Jeg liker da å forme de til små burgere.

Falaffel med gresk salat og hummus

Lag en salat av agurk, tomater, babysalat, fetaost, oliven, løk og hummus. En enkel yoghurtdressing er også godt til.

Falaffel med gresk salat og hummus

Falafel kan fryses om de ikke skal spises med det samme. Personlig liker jeg å lage dobbelporsjon med det samme, nettopp slik at jeg kan lagre noen i frysen.

Frosne falafel kan fort tines og varmes opp i ovnen når du føler for det.

Falaffel med gresk salat og hummus

Håper det frister å lage!

Falaffel med gresk salat og hummus

 

Kommentarer

  • Reply Elna Hattan Pedersen 28. januar 2020

    Jeg ønsker å prøve din oppskrift på «Falafel» med gresk salat, men jeg har aldri brukt frityolje. Hvilken frityrolje skal jeg bruke til dette? Håper at du har et godt råd til meg.

    • Reply Mat På Bordet 29. januar 2020

      Hei Elna
      Bruk gjerne rapsolje eller solsikkeolje.
      hilsen
      ina 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »