Jeg har nettopp oppdaget kylling biryani – og her skal jeg gjøre mitt beste for å overbevise deg om å prøve denne retten du og. Den er nemlig en fest for smaksløkene!!!
Grunnen til at jeg prøvde og nå skriver om biryani er fordi venninnen til yngtsemann sa at dette var hennes favorittrett. Favorittretter er alltid verdt å undersøke og det er jeg jammen glad for at jeg gjorde. For da skjer nettopp det som skjedde her – man oppdager en helt ny rett og får selv en ny favoritt!
Hva er biryani?
Biryani er en klassisk indisk rett som består av 4 hovedkomponenter – ris, marinade, krydder og kjøtt.
Det finnes mange måter å lage biryani på, dette er en mindre komplisert variant. For ja, jeg liker det relativt lettvint.
Noen tips
Ikke bli overveldet av ingredienslisten – det er mye krydder ja, men jeg håper du har det meste fra før av. Anis er kjekt å ha før jul (fin som pynt, godt i gløgg). Garam masala er kanskje det mest eksotiske i listen, men er også meget anvendelig om du er glad i indisk.
Begynn gjerne dagen i forveien med å marinere kyllingen.
Om ønsket, kan du også sprøsteke løken og koke risen dagen i forkant. Da gjenstår det bare å legge ingrediensene lag på lag i gryta og koke det sammen.
(Vil du gjøre det hele mer lettvint er det mye å spare på å kjøpe sprøstekt løk istedenfor å lage det selv.)
Jeg liker å sette gryta på bordet slik at alle kan servere seg direkte derfra. Bruk gjerne en fin gryte om du har. Det er også en fordel om gryta har en god, tykk bunn slik at ikke kyllingen brenner seg fast.
Til info brukte jeg en støpejernsgryte som er 28cm i diam. og rommer 4.8liter.
Det er vanskelig å gi deg en pekepinn på hvor spicy denne retten er, men vi er enige om at den kan defineres som spicy. Du kaster deg ikke over melken, men den er hot nok. Om du ikke er glad i så mye ‘hotness’ anbefaler jeg at du bruker 1/4 til 1/2 ts cayennepepper.
Gi gjestene dine beskjed om at det ligger hele nellik, laurbærblad og stjerneanis i retten slik at de kan holde utkikk etter de.
Tilbehør
Siden dette er godt krydret er det alltid godt med litt yoghurt ved siden av. Finhakk gjerne litt frisk mynte og bland det i yoghurten. Raita er ikke dumt til det heller.
Jeg lesker mangochutney og serverer det til samtlige indiske måltider – også denne.
Naan brød er selvsagt digg til – særlig den hjemmelagde varianten som du finner oppskrift på her.
Jeg lagde også en enkel salat av cherrytomater og agurk og serverte til. Den kan gjerne serveres kjølig og er en frisk, sprø kontrast til biryani.
Og da er det bare å sette i gang!
Glad i indisk mat? Sjekk gjerne ut disse indisk inspirerte oppskrifter også:
- indiske kjøttboller med spicy saus
- linsegryte med kikerter og spinat
- indisk curry med kyllinglår
- naan brød med koriander chutney og aubergine dip (godt som tilbehør til biryani)
Kylling biryani – 6-8 porsjoner
Sjekk her hos dyrevernalliansen hvilke kyllingprodusenter som er best på dyrevelferd før du går og handler.
Oppskriften tar utgangspunkt i denne fra Recipe Tin.
Tusen, tusen takk for denne oppskriften! Jeg forsøker meg ikke på løken lenger, alt for mye jobb… men ellers er dette en helt perfekt oppskrift ❤️
Og løken som er så godt….
Men, den kan erstattes med kjøpevarianten…. 😉
Hei, tusen takk for svar! Nei jeg måtte utsette matlaging så dette svaret kom ikke for sent.
Dette så jo nydelig ut, men gitt jeg bor alene – men har jo likevel lyst på gode måltider. Kan denne retten fryses?
Hei Karita
Ja, det kan den.
Frys gjerne i porsjoner og varm opp igjen i mikrobølge om du har eller i form med folie i ovnen.
hilsen
ina
Går det like fint å bruke kyllingfilet?
Hei Anita
Jeg bruker kyllinglår fordi det er god og saftig kjøtt.
Kyllingfilet blir noe tørrere, men fortsatt godt.
hilsen
ina
På basmatirisen jeg har står det 12 minutter koketid. Er det da lurest å ha risen i senere, eller skal jeg følge oppskriften men korte ned koketiden?
Hei Marthe
Ja, da hadde jeg passet på å steke kyllingen litt lengre i marinaden før jeg hadde på risen.
Du kan gjerne legge litt til på koketiden på risen, den koker ikke like fort når den dampes.
Dette må du nesten regulere litt selv. Viktigst er at kyllingen gjennomstekes og at risen ikke blir for overkokt.
Lykke til!
ina
Hei Jeg laget den igår, og den var fantastisk nydelig, og mann, sønn og venn elsket det. Det var en av de beste rettene jeg har laget og smakt, og vil garantert lage det igjen. Min andre sønn er bortreist så jeg gleder meg til å lage det til han Tusen takk for at du legger ut nydelige oppskrifter. Verdens beste kjøttboller er blant mine favoritter.
Ha en nydelig helg
Hei Jeanette
Så hyggelig tilbakemelding – veldig glad for å høre at det falt i smak for hele familien!
Fortsatt fin helg til deg og dine også.
ina
Du skrev at du prøver deg på en annen variant, kunne du tenke deg å prøve lammekjøtt i biryani? Jeg er veldig glad i lammekjøtt.
Forresten, nanbrød var veldig godt, mye bedre enn kjøpt nanbrød.
Hei Jeanette
Ja! Biryani med lammekjøtt ligger absolutt i kortene!
ina 🙂
Hei Ina 🙂 Vi skal ha venners middag på lørdag, vi blir 6-8 personer, og jeg har lyst til å servere den nydelige kylling biryani med alt tilbehør som jeg laget, men vi skal kanskje på julemarked om dagen, og jeg rekker ikke mye. Lurer på om jeg kan varme opp biryani, og ris hver for seg, og fordi jeg har ikke tid til å fritere løk. Kan brukt ferdigstekt løk på pose. Har du noe forslag eller idéer?
Hei Jeanette
Så hyggelig!
Som jeg skriver i innledningen kan du marinere kyllingen og koke risen dagen i forveien.
Og ja det er ikke noe problem å bruke kjøpt sprøstekt løk.
På dagen trenger du da bare å fortsette på oppskriften fra ‘lag kylling biryani’
Herfra tar det bare 30-40 minutter til middagen er ferdig.
Lykke til!
ina
Hei! Jeg har tenkt å lage biryani med lammekjøtt til helgen, men skal jeg bruke kylling kraft som står på oppskriften?
Kylling biryani elsket vi, laget den 2 ganger. Vil prøve lammekjøtt denne gang
Hei Jeanette
Muligens at dette svaret kommer litt sent, men jeg tror jeg hadde fortsatt gått for kyllingkraft i forbindelse med lammekjøtt 🙂
Marinerte i kveld, torsdag, og gjestene har utsatt til lørdag. Blir det for lang tid i marinade eller går det bra?
Hei Halvor
Hmmm, tricky.
Du risikerer at kyllingen brytes for mye ned av melkesyren om du lar den ligge i 48timer – personlig hadde jeg ikke risikert det.
Du har to alternativer:
1. Steke kyllingen i marinaden i dag, la den avkjøle, og oppbevar kjølig til lørdag. Varm det opp og fortsett med oppskriften.
2. Fryse kyllingen i marinaden nå, tine på lørdag.
Jeg hadde gått for alt. 1 🙂
Lykke til!
Dette var helt nydlig slo godt an hos alle rundt bordet. Ikke siste gang dette blir servert
Herlig!
Det liker jeg å høre 🙂
ina
Dette var fantastisk godt! Tusen takk for denne og alle andre gode oppskrifter du deler med oss 😀
Woohoo!
Denne var virkelig en innertier hos oss, men alltid spennende å høre om andre synes det også 🙂
ina