Kylling biryani – en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

Kylling biryani - en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

Jeg har nettopp oppdaget kylling biryani – og her skal jeg gjøre mitt beste for å overbevise deg om å prøve denne retten du og. Den er nemlig en fest for smaksløkene!!!

Grunnen til at jeg prøvde og nå skriver om biryani er fordi venninnen til yngtsemann sa at dette var hennes favorittrett. Favorittretter er alltid verdt å undersøke og det er jeg jammen glad for at jeg gjorde. For da skjer nettopp det som skjedde her – man oppdager en helt ny rett og får selv en ny favoritt!

Hva er biryani?

Biryani er en klassisk indisk rett som består av 4 hovedkomponenter – ris, marinade, krydder og kjøtt.

Det finnes mange måter å lage biryani på, dette er en mindre komplisert variant. For ja, jeg liker det relativt lettvint.

Noen tips

Ikke bli overveldet av ingredienslisten – det er mye krydder ja, men jeg håper du har det meste fra før av. Anis er kjekt å ha før jul (fin som pynt, godt i gløgg). Garam masala er kanskje det mest eksotiske i listen, men er også meget anvendelig om du er glad i indisk.

Begynn gjerne dagen i forveien med å marinere kyllingen.

Om ønsket, kan du også sprøsteke løken og koke risen dagen i forkant. Da gjenstår det bare å legge ingrediensene lag på lag i gryta og koke det sammen.

(Vil du gjøre det hele mer lettvint er det mye å spare på å kjøpe sprøstekt løk istedenfor å lage det selv.)

Jeg liker å sette gryta på bordet slik at alle kan servere seg direkte derfra. Bruk gjerne en fin gryte om du har. Det er også en fordel om gryta har en god, tykk bunn slik at ikke kyllingen brenner seg fast.

Til info brukte jeg en støpejernsgryte som er 28cm i diam. og rommer 4.8liter.

Det er vanskelig å gi deg en pekepinn på hvor spicy denne retten er, men vi er enige om at den kan defineres som spicy. Du kaster deg ikke over melken, men den er hot nok. Om du ikke er glad i så mye ‘hotness’ anbefaler jeg at du bruker 1/4 til 1/2 ts cayennepepper.

Gi gjestene dine beskjed om at det ligger hele nellik, laurbærblad og stjerneanis i retten slik at de kan holde utkikk etter de.

Tilbehør

Siden dette er godt krydret er det alltid godt med litt yoghurt ved siden av. Finhakk gjerne litt frisk mynte og bland det i yoghurten. Raita er ikke dumt til det heller.

Jeg lesker mangochutney og serverer det til samtlige indiske måltider – også denne.

Naan brød er selvsagt digg til – særlig den hjemmelagde varianten som du finner oppskrift på her.

Jeg lagde også en enkel salat av cherrytomater og agurk og serverte til. Den kan gjerne serveres kjølig og er en frisk, sprø kontrast til biryani.

Kylling biryani - en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

Og da er det bare å sette i gang!

Glad i indisk mat? Sjekk gjerne ut disse indisk inspirerte oppskrifter også:

Kylling biryani – 6-8 porsjoner

Sjekk her hos dyrevernalliansen hvilke kyllingprodusenter som er best på dyrevelferd før du går og handler.

Oppskriften tar utgangspunkt i denne fra Recipe Tin.

ingredienser
Kylling og saus
  • 1.5 kg kyllinglårfilet
  • 250ml yoghurt naturell
  • 150ml kyllingkraft
  • 2 ss nøytral olje
  • 9 hvitløksfedd, finrevet
  • ca. 3 ss finrevet fersk ingefær
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1/2 ts kanel, malt
  • 1 ts cayennepepper*
  • 1 ts kardemomme
  • 3 ts garam masala
  • 1 1/2 ss spisskummen
  • 3 ss paprika
  • 2 ts salt
Sprøstekte løk
  • 3 løk
  • ca. 300ml frityrolje
Aromatisk ris
  • 350g basmatiris
  • 2 liter vann
  • 5 laurbærblad
  • 10 hele nellik
  • 1 ts kardemomme
  • 1 stjerneanis
  • 2 ss salt
garnityr
  • frisk koriander
  • en liten pose (0.125g) malt safran
  • 50g smør
fremgangsmåte

Lag marinade til kyllingen

Kyllingen kan gjerne marinere over natten – da blir den best på smak. Om det ikke er mulig (eller du har glemt det) kan den marinere den tiden det tar å gjøre resten av ingrediensene klare.

Bland krydder med yoghurt og kyllingkraft.

Bruk en food processor og finhakk ingefær og hvitløk sammen med oljen. Ha litt av den krydrete yoghurten oppi om du trenger mer væske.

Alternativt kan du rive (bruk en microplane eller lignende) hvitløk og ingefær.

Bland oppi den krydrete yoghurten.

Ha kyllingen i en gryte, hell over marinaden og bland godt.

Har du ikke plass til en stor gryte i kjøleskapet kan du også marinere kyllingen i en plastpose. Pass på at den er tett og sett den på en tallerken. Om den skulle lekke, lekker den ikke over hele kjøleskapet ditt…

Sett kyllingen kjølig om den skal marinere i flere timer eller over natten.

Skal den bare marinere mens du forbereder resten av retten, kan den ligge på kjøkkenbenken så lenge.

Lag sprøstekt løk

Skjær løken i tynne skiver.

Varm opp oljen i en gryte. Den er varm nok når det freser når du slipper en løkring oppi.

Friter løken i omganger til den er gyllen. Fisk løken ut og la den renne av på kjøkkenpapir.

Fortsett til all løk er sprøstekt.

Synes du dette steget er litt langtekkelig kan du også kjøpe sprøstekt løk.

Kok risen

Kok opp vannet med aromatene.

Skyll risen godt og ha den oppi det kokende vannet. Kok i 5 minutter.

Hell av vannet og sett risen med aromatene til side (ikke kast de).

Risen skal ikke kokes ferdig – den skal fortsat ha litt ‘bit’.

Lag kylling biryani

Ha den marinerte kyllingen, med marinaden i en tykkbunnet gryte (om du ikke har marinert direkte i gryta).

Sett over middels varme og la det koke opp. Sett på lokk og la det småkoke en 5 minutters tid.

Ta av lokket og vend kyllingen.

Kylling biryani - en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

Sett på lokket og la det småkoke 5 minutter til.

Du bør nå kunne se at kyllingen begynner å bli kokt.

Strø en god håndfull med sprøstekt løk på toppen og grovhakket frisk koriander på toppen.

Hell den risen (og aromatene) på toppen av dette igjen og spre det jevnt utover.

Bland safran med 2ss kokende vann og strø over risen.

Smelt smøret og strø over risen.

Sett på lokk og la kylling biryani småkoke videre på middels varme i 20 minutter.

Kylling biryani er ferdig når risen er gjennomkokt og luftig.

Strø med mer sprøstekt løk og pynt med mer frisk koriander.

Kylling biryani - en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

Ser det ikke godt ut?

Jeg lover deg, det kommer til å lukte helt himmelsk på kjøkkenet ditt nå også.

Kylling biryani - en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

Kyllingen er  gjennomkokt og sausen har trukket oppover i risen.

Kylling biryani - en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

Se her!

Det damper fra kyllingen her, men det kom dessverre ikke med på bildet…

Kylling biryani - en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

La alle forsyne seg selv.

Server gjerne med løk og koriander ved siden av.

Husk at naan brød, chutney, en avkjølende raita og en frisk agurk-tomat-salat er godt som tilbehør.

Kylling biryani - en indisk alt-i-en gryte festmåltid!

Jeg håper at dette frister å lage for dette er bare inderlig godt!!

Dette blir helt sikkert ikke siste gang biryani lages her i huset. Neste gang prøver jeg meg på en annen variant.♥

Kommentarer

  • Reply Marthe 11. november 2020

    På basmatirisen jeg har står det 12 minutter koketid. Er det da lurest å ha risen i senere, eller skal jeg følge oppskriften men korte ned koketiden?

    • Reply Mat På Bordet 12. november 2020

      Hei Marthe
      Ja, da hadde jeg passet på å steke kyllingen litt lengre i marinaden før jeg hadde på risen.
      Du kan gjerne legge litt til på koketiden på risen, den koker ikke like fort når den dampes.
      Dette må du nesten regulere litt selv. Viktigst er at kyllingen gjennomstekes og at risen ikke blir for overkokt.
      Lykke til!
      ina

  • Reply Jeanette 7. november 2020

    Hei Jeg laget den igår, og den var fantastisk nydelig, og mann, sønn og venn elsket det. Det var en av de beste rettene jeg har laget og smakt, og vil garantert lage det igjen. Min andre sønn er bortreist så jeg gleder meg til å lage det til han Tusen takk for at du legger ut nydelige oppskrifter. Verdens beste kjøttboller er blant mine favoritter.
    Ha en nydelig helg

    • Reply Mat På Bordet 8. november 2020

      Hei Jeanette
      Så hyggelig tilbakemelding – veldig glad for å høre at det falt i smak for hele familien!
      Fortsatt fin helg til deg og dine også.
      ina

      • Reply Jeanette 8. november 2020

        Du skrev at du prøver deg på en annen variant, kunne du tenke deg å prøve lammekjøtt i biryani? Jeg er veldig glad i lammekjøtt.
        Forresten, nanbrød var veldig godt, mye bedre enn kjøpt nanbrød.

        • Reply Mat På Bordet 10. november 2020

          Hei Jeanette
          Ja! Biryani med lammekjøtt ligger absolutt i kortene!
          ina 🙂

  • Reply Halvor 6. november 2020

    Marinerte i kveld, torsdag, og gjestene har utsatt til lørdag. Blir det for lang tid i marinade eller går det bra?

    • Reply Mat På Bordet 6. november 2020

      Hei Halvor
      Hmmm, tricky.
      Du risikerer at kyllingen brytes for mye ned av melkesyren om du lar den ligge i 48timer – personlig hadde jeg ikke risikert det.
      Du har to alternativer:
      1. Steke kyllingen i marinaden i dag, la den avkjøle, og oppbevar kjølig til lørdag. Varm det opp og fortsett med oppskriften.
      2. Fryse kyllingen i marinaden nå, tine på lørdag.
      Jeg hadde gått for alt. 1 🙂
      Lykke til!

  • Reply Brit 2. november 2020

    Dette var helt nydlig slo godt an hos alle rundt bordet. Ikke siste gang dette blir servert

    • Reply Mat På Bordet 2. november 2020

      Herlig!
      Det liker jeg å høre 🙂
      ina

  • Reply Karianne 1. november 2020

    Dette var fantastisk godt! Tusen takk for denne og alle andre gode oppskrifter du deler med oss 😀

    • Reply Mat På Bordet 2. november 2020

      Woohoo!

      Denne var virkelig en innertier hos oss, men alltid spennende å høre om andre synes det også 🙂
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »