Eltefrie snurrer med mincemeat – engelsk fruktfyll

Eltefrie snurrer med mincemeat - engelsk fruktfyll

Jeg spurte hva dere ønsket av oppskrifter på bloggen frem mot jul og flere av dere svarte mincemeat eller mince pies. Det er faktisk noe som har ligget på min ‘to-do’ liste en stund, og nå fikk jeg det ekstra dyttet jeg trengte.

Mincemeat og mince pies har lange tradisjoner i England. Mincemeat kan lett forveksles med minced meat (kjøttdeig), men jeg kan forsikre deg om at du ikke finner noe kjøtt i mincemeat.

Eller, det vi si, tradisjonelt så er nyretalg en ingrediens, men dette erstattes nå ofte med smør (også her).

Mincemeat kan du gjerne lage på forhånd. Den skal koke litt, trekke, litt og så avkjøles helt før den kan brukes. Har du ikke planer om å bruke det med det samme, eller har tenkt å gi det bort, kan du helle det oppi steriliserte glass og oppbevare det i kjøleskapet over lang tid.

Ønsker du en variant uten alkohol er det også mulig. Bytt ut alkoholen med appelsin- eller eplejus eller en blanding jus og marmelade. Smak deg litt til.

Fruktblandingen varierer også en del. Tørket frukt som rosiner, korinter, tranebær er typisk bestanddel av mincemeat. Det er også nøtter, vanligvis mandler.

Jeg har laget en litt egen blanding med det jeg fikk tak i og liker. Endre gjerne ingredienser etter egen smak.

Jeg fikk lyst å lage snurrer med min mincemeat – det kan hende at du vil lage noe helt annet. Men her følger oppskriften på eltefrie snurrer fylt med mincemeat – skikkelig digge boller som passer godt til førjulstida!

Det kommer straks oppskrift på brownies med mincemeat så det er bare å sette i gang og lage denne allsidige fruktblandingen.

Eltefrie snurrer med mincemeat - engelsk fruktfyll

På utkikk etter mer julegodt? Ta gjerne en titt på disse oppskriftene også:

Eltefrie snurrer med mincemeat – 12 snurrer

ingredienser
mincemeat
  • 125g smør i terninger
  • 1 eple, skrelt, kjernet og kuttet i terninger
  • skall og saft av 1 sitron
  • 200g rosiner
  • 125g korinter
  • 150g tørkede tranebær
  • 100g kandisert appelsinskall
  • 100g sukat
  • 100g pistasjnøtter, grovhakket
  • 1 ts kanel
  • 200ml portvin
eltefrie snurrer*
fyll
  • 10- 12 spiseskjeer mincemeat
  • 100g brun sukker
fremgangsmåte

*oppskriften på eltefrie snurrer finner du her

og i den nye boken min Eltefri Bakst – gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt. 

eltefri bakst

Ovn temp 220°C

Husk at mincemeat kan gjerne stå en stund før den skal brukes – lag den minst et døgn før du skal bruke den.

Husk også at eltefri bolledeig kan lages på forhånd – den kan stå 4 dager kjølig.

Lag mincemeat.

Ha alle ingrediensene med unntak av portvinen i en kjele. La det småkoke en 10 minutters tid. Rør om av og til.

Sett kjelen til side og la det avkjøle.

Rør inn portvin og hell over i steriliserte glass. Oppbevar i kjøleskapet.

Lag eltefri bolledeig – oppskriften finner du her. 

Kjevle ut deigen til en firkant ca. 30x50cm.

Strø generøst med mincemeat jevnt utover flaten. Jeg har skrevet 10-12 spiseskjeer i ingredienslisten – bruk så mye du vil, men ikke vær knegen.

Strø brunt sukker over det hele og press fyllet lett ned i deigen.

Trill deigen sammen til en pølse og skjær i 12 like store emner.

Sett de i en liten langpanne om du synes det er fint at de baker sammen, eller en stor langpanne om du ikke gjør det.

Eltefrie snurrer med mincemeat - engelsk fruktfyll

Dekk de til og la de heve et lunt sted en 60-90 minutter.

Eltefrie snurrer med mincemeat - engelsk fruktfyll

Pensle snurrene med egg og sett i varm ovn, midterste rille.

Stek i 12-15 minutter til de har fått fin farge og er gjennomstekte.

Eltefrie snurrer med mincemeat - engelsk fruktfyll

Skal du ha på melisglasur bør du la de avkjøle helt. Ellers er det bare å kaste seg over de.

Jeg gikk for melisglasuren og strødde grovhakkede pistasjnøtter og litt bringebærpulver over toppen som pynt.

Eltefrie snurrer med mincemeat - engelsk fruktfyll

De ble sabla gode om jeg skal si det selv….

Eltefrie snurrer med mincemeat - engelsk fruktfyll

Luftige og fine boller med mincemeat i hver bit!

Eltefrie snurrer med mincemeat - engelsk fruktfyll

Husk at oppskriften på brownies med mincemeat kommer i morgen på bloggen!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »