Jeg spurte hva dere ønsket av oppskrifter på bloggen frem mot jul og flere av dere svarte mincemeat eller mince pies. Det er faktisk noe som har ligget på min ‘to-do’ liste en stund, og nå fikk jeg det ekstra dyttet jeg trengte.
Mincemeat og mince pies har lange tradisjoner i England. Mincemeat kan lett forveksles med minced meat (kjøttdeig), men jeg kan forsikre deg om at du ikke finner noe kjøtt i mincemeat.
Eller, det vi si, tradisjonelt så er nyretalg en ingrediens, men dette erstattes nå ofte med smør (også her).
Mincemeat kan du gjerne lage på forhånd. Den skal koke litt, trekke, litt og så avkjøles helt før den kan brukes. Har du ikke planer om å bruke det med det samme, eller har tenkt å gi det bort, kan du helle det oppi steriliserte glass og oppbevare det i kjøleskapet over lang tid.
Ønsker du en variant uten alkohol er det også mulig. Bytt ut alkoholen med appelsin- eller eplejus eller en blanding jus og marmelade. Smak deg litt til.
Fruktblandingen varierer også en del. Tørket frukt som rosiner, korinter, tranebær er typisk bestanddel av mincemeat. Det er også nøtter, vanligvis mandler.
Jeg har laget en litt egen blanding med det jeg fikk tak i og liker. Endre gjerne ingredienser etter egen smak.
Jeg fikk lyst å lage snurrer med min mincemeat – det kan hende at du vil lage noe helt annet. Men her følger oppskriften på eltefrie snurrer fylt med mincemeat – skikkelig digge boller som passer godt til førjulstida!
Det kommer straks oppskrift på brownies med mincemeat så det er bare å sette i gang og lage denne allsidige fruktblandingen.
På utkikk etter mer julegodt? Ta gjerne en titt på disse oppskriftene også:
- eltefrie safranboller (lussekatter)
- pepperkake brownies
- juleboller med marsipan og sukat
- engelsk fruktkake