Saftige kanelfletter kan du diske opp med på null komma niks med litt planlegging.
Deigen kan du røre sammen (disse er eltefrie, så her trenger du ikke å elte hverken med maskin eller for hånd) for så å oppbevare i kjøleskapet opp til 4 dager før du baker den ut. Praktisk ikke sant?
Det eneste du trenger å gjøre er å forme og etterheve kanelflettene før du setter de i ovnen. Og husk – du trenger ikke å bruke hele deigen om du for eksempel bare vil steke noen kanelfletter. Ta ut så mye deig som du trenger, resten kan vente til du føler for å bake igjen.
Selve oppskriften er hentet fra boken min Eltefri bakst – og den anbefaler jeg selvsagt at du kjøper om du er glad i gjærbakst. I boken finner du mange oppskrifter på brød og søt gjærbakst i tillegg til gode tips og triks. Sjekk gjerne ut hva andre har å si om den her. Boken kan kjøpes i de fleste bokhandel eller bestilles på nett.
perlesukker til pynt (gjerne hvit, svensk perlesukker)
fremgangsmåte
Ovn temp. 200ºC. varmluft
Lag deigen:Blandhvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle.
Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager.
Lag kanelfyllet dagen du skal bake.
Smelt smøret og rør inn sukker og kanel. Sett til side.
Ta frem deigen av kjøleskapet. Her lagde jeg en dobbeldeig, den ene halvparten brukte jeg dagen før.
Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle den ut til en firkant på ca. 30 x 50 cm.
Fordel fyllet jevnt utover. Fyllet er ganske flytende når du først har den på deigen, men fordi den er kald, stivner fyllet etterhvert som den blir smurt utover.
Brett deigen i to og kjevle den slik at du får en fin jevn deig.
Skjær deigen i 12 like brede strimler.
Bruk gjerne et målebånd.
Skjær så hver strimmel i 3 like brede strimler.
Flett de tre strimlene sammen fra midten.
Snu fletten og flett den andre halvdelen.
Vær obs på at om du la strimlene over hverandre for å lage flette, må du nå legge strimlene under hverandre.
Trykk fletten sammen i lengden slik at den får fin og jevn form og sett på et bakebrett.
Dekk til flettene og la de heve et lunt sted en times tid (eller til tålmodigheten tar slutt…).
Pensle flettene med egg og strø de gjerne med litt perlesukker om du ikke har tenkt å ha glasur på de.
Sett flettene i varm ovn og stek i 12-15 minutter til flettene har fått fin farge.
Ta kanelflettene ut av ovnen og la de avkjøle på rist.
Server de gjerne mens de fortsatt er litt lunkne.
Har de rukket å bli kalde, eller spiser du de først dagen etter, kan du gi de en aldri så liten oppfriskning ved å sette de i varm ovn noen minutter.
Flettene kan også fryses om de ikke skal nytes med det samme.