Gratinert pasta med gresskarsaus og pesto er det nyeste her hjemme.
Tomatsaus er vel kanskje det første du tenker på når du tenker pastasaus, men her er en ny og litt annerledes variant, full av smak og muligheter for variasjoner.
Gresskaren ovnstekes sammen med hvitløk før det kjøres glatt til en litt tykk saus med litt hjelp av noe buljong og fløte.
Dette blandes så med pasta (og gjerne litt pastavann, slik at det ikke blir for tørt) og toppes med en blanding av griljermel og parmesan blandet med litt olivenolje.
Det hele settes tilbake i ovnen og serveres med en pesto med frisk grønnfarge. Yum!
Nå nevnte jeg innledningsvis at det var muligheter for variasjoner og med det mente jeg at retten trenger hverken å gratineres eller serveres med pesto om du ikke ønsker å ta det ekstra skrittet.
Pastaen kan nemlig gjerne serveres med gresskarsausen uten gratinering og uten pesto om du ønsker
Gratineringen var tenkt som en liten krønsj i alt det myke, og pestoen som en liten kick i den relativ sarte smaken av gresskarsausen, men valget er ditt.
Er du glad i pasta har jeg mange digge oppskrifter på lur her på bloggen. Ta gjerne en titt på disse også for eksempel:
Gratinert pasta med gresskarsaus og pesto – 4-6 porsjoner
ingredienser
gresskarsaus
ca. 1 1/2 kg gresskar (jeg brukte 2 mindre hokkaido gresskar)
1 hvitløk
olivenolje
salt, pepper
frisk timian
ca. 50g revet parmesan
ca. 200ml grønnsakskraft
ca. 300ml matfløte
pasta
ca. 300g pasta
gratinering
ca. 20g finrevet parmesan
ca. 50g griljermel
1-2 ss olivenolje
pesto
en liten pose babysalat
en liten håndfull solsikkekjerner
20g revet parmesa
1 liten hvitløksfedd
olivenolje
salt, pepper
fremgangsmåte
Ovn temp. 200°C
Lag gresskarsaus.
Skjær gresskaren i to og skrap ut frø. Skrell og skjær i nogenlunde like store biter.
Hell litt olivenolje, salt, pepper og noe frisk timian over det hele. Bland godt med hendene og pass på at gresskaren ligger i ett lag på et stekebrett.
Skjær toppen av hvitløken og hell litt olivenolje over den. Sett den også på stekebrettet.
Sett stekebrettet i varm ovn og stek i ca. 30 minutter til gresskar og hvitløk er møre.
Lag pesto mens gresskaren står i ovnen.
Ha spinat, frø, hvitløk og parmesan i en food processor. Hell over litt olivenolje og sett maskinen i gang.
Hell i mer olivenolje etterhvert slik at du får en tykk pesto.
Smak til med salt og pepper.
Forbered gjerne også grateng toppingen.
Bland griljermel med parmesan og risle litt olivenolje over det hele. Bland sammen med fingrene. Sett til side.
Kok opp pastavann.
Ha gresskaren oppi en food processor. Press ut kjøttet fra hvitløken og ha den også oppi foodprocessoren.
Tilsett parmesan og buljong og sett i gang maskinen.
Hell oppi fløte etterhvert slik at du får en fin og glatt, men tykk saus ( se bildet). Smak til med salt og pepper.
Kok pasta al dente.
Ha pastaen over i en ildfastform (spar på noe av pastavannet) og bland med så mye saus som du ønsker.
Bruk gjerne litt pastavann slik at det ikke blir for tørt.
Strø toppen med grateng toppingen og sett i varm ovn. Stek til retten er gjennomvarm og toppen har fått litt farge.
Har du grillfunksjon på ovnen kan du gjerne bruke den.
Server pastaen med pesto og gjerne mer parmesan. Litt pepper er heller ikke dumt.
Da håper jeg at dette faller i smak og at du har funnet deg en ny favoritt pasatrett!
PS. er du ikke så opptatt av at det skal være en vegetarrett kan du gjerne toppe retten med litt sprøstekt bacon.