Alt i en gryte pasta med kjøttsaus (one pot) er ypperlig hverdagsmat.
Mindre oppvask blir det da pastaen kokes i sausen og ikke i en egen gryte. Smart, ikke sant?
Er du flink til å planlegge kan du saktens lage sausen på forhånd. Varm den opp igjen til den småkoker og tilsett så pastaen. Rør litt innimellom, og middagen er klar på 15 minutter.
Jeg har brukt linguine i denne retten. En spaghetti lignende pasta, men som er mer oval i formen. Bruk det du ønsker eller har av pasta allerede – alle typer passer her.
Husk at forskjellig pasta har forskjellig koketid – hvor lang koketid pastaen trenger står på pakken. Beregn litt ekstra tid når du koker pastaen direkte i sausen. Bruker du en type pasta som trenger mindre koketid kan du kanskje også redusere mengde buljong/kraft som du tilsetter sausen. Dette må du nesten se litt an mens du lager retten.
Frisk persille, revet parmesan og nykvernet pepper gjør ikke bare pastaretten penere, men tilfører mye smak. Jeg elsker også å risle god olivenolje over det hele.
Glad i pasta? Da kan jeg også anbefale disse oppskriftene:
Alt i en gryte pasta med kjøttsaus (one pot!) – 4-6 porsjoner
ingredienser
1 løk, finhakket
2 gulrøtter i små terninger
2 selleri stenger, i fine skiver
400g kjøttdeig (gjerne økologisk)
1/2 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1/2 ts tørket chiliflak
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 hvitløksfedd, finhakket (kan sløyfes)
1 boks (400g) cherry eller hakkede tomater
500 - 750ml kjøtt- eller kyllingbuljong eller kraft
2 ss tomatpurée
300g spaghetti eller linguine
1 ss balsamicoeddik
parmesan ost
finhakket frisk persille
fremgangsmåte
Ha litt olivenolje i en gryte eller panne med høykant og fres gulrøtter, selleri og løk til myk.
Skyv grønnsakene til siden, skru opp varmen og ha kjøttet, urter og chiliflak oppi pannen.
Bryt opp kjøttet slik at det ligger i et jevnt lag i pannen og dryss over salt og pepper.
La kjøttet steke urørt noen minutter slik at kjøttet får fin stekeskorpe.
Vend kjøttet og stek videre til gjennomstekt.
Skru ned varmen noe og tilsett hvitløk. Stek noen minutter til.
Hell oppi tomater, 500ml buljong eller kraft og tomatpureen. Rør sammen og la det koke opp.
Smak gjerne til allerede med salt om nødvendig.
Ha oppi pastaen og press det litt ned i sausen.
La kjøttsausen småkoke videre. Etterhvert som pastaen blir mykere er det lettere å røre rundt i gryta.
Rør med jevne mellomrom og tilsett mer buljong/kraft om det begynner å bli tørt. Noen pastatyper vil kreve mer væske, andre mindre. (til info brukte jeg nærmere 750ml her).
Når pastaen er al dente – dvs at den fortsatt har litt bit – er retten ferdig.
Rør inn balsamicoeddik og smak til igjen med salt om nødvendig. Dryss med persille og parmesan.
Jeg liker også å kverne over litt pepper og risle litt god olivenolje over det hele.
Server gjerne med en frisk grønn salat som tilbehør.
Og det var det hele!
Tips
Skulle du ha middag til overs, eller spiser ikke alle samtidig kan du ha pastaen over i en ildfast form. Strø toppen med litt ost og dekk til med folie. Sett i varm ovn (180°C) og stek i 15-20 minutter. Fjern folien og steke noen minutter til om du vil ha litt farge på toppen.
Jeg får ikke ingrediensene til å stemme helt med framgangsmåten. Skal det være hvitløk i eller ei! Skal det være 500 ml kraft eller 750ml? Skal det være balsamicoeddik i eller ei? I tilfelle, hvor mye?
Litt forvirrende….
Jeg får ikke ingrediensene til å stemme helt med framgangsmåten. Skal det være hvitløk i eller ei! Skal det være 500 ml kraft eller 750ml? Skal det være balsamicoeddik i eller ei? I tilfelle, hvor mye?
Litt forvirrende….
Hei Gunnlaug
Ja, det skjønner jeg godt – litt slurvete skrevet av meg.
Har rettet opp i oppskriften nå 🙂
ina