Hvem liker ikke solbærsyltetøy altså?
Syltetøy med en dyp purpurfarge og en umiskjennelig smak – litt søtt, litt syrlig og veldig aromatisk!
Syltetøyet bruker vi selvsagt på brødskiva, men er også godt som tilbehør til oster og gryteretter. Vil du ha litt ekstra dybde i brunsausen din, tilsetter du litt solbærsyltetøy.
Syltetøyet kan lages av ferske eller frosne bær, gjerne økologiske om du ikke har tilgang til egne solbærbusker. Ser du at naboen har uplukkede solbær er det ikke noe i veien for å spørre om du kan plukke mot at de får litt syltetøy av deg….
Solbær inneholder nok pektin til at det ikke trengs å tilsettes i form av pulver. Ønsker du en syltetøy som ikke renner er det vitkig at du koker lenge nok til at syltetøyet når mellom 104 og 105 grader. Du kan også bruke tallerken-metoden for å se om syltetøyet er tykk nok, men med en termometer er du helsikret.
Glad i å sylte og ønsker flere oppskrifter? Sjekk ut disse!
- bringebærsyltetøy med rips
- dronningsyltetøy
- stikkelsbærsyltetøy med vanilje
- kirsebærsyltetøy med rips
- eplesmør
Noen ord om syltetøyglass…
Jeg liker å spare på gamle glass og bruke de igjen. Men, jeg må også kjøpe nye da jeg liker å gi bort glass med hjemmelaget syltetøy. Heldigvis er det mange steder å få kjøpt og utvalget er stort.
Uavhengig om glassene er gamle eller nye må de være helt rene og gjerne sterilisert før du heller oppi nytt syltetøy om du vil at det skal vare lenge.
Vask altså glassene (og lokkene) godt og ha de i en kjele med litt vann. Kok dette opp og sett på lokk mens syltetøyet koker. Legg de så over på et (rent) kjøkkenhåndkle og fyll de opp med det nydelige syltetøyet ditt, gjerne mens glassene er fortsatt varme.
Sett på lokket, skru godt til og sjekk at de er helt tette når syltetøyet er avkjølt. Har du brukt skrulokk kan du sjekke om de er tett ved å trykke på lokket. ‘Klikker’ det ikke så er lufttette og klare for lengre oppbevaring. Er de ikke lufttette bør du oppbevare de i kjølekskapet og spise de innen et par ukers tid.