
Gratinerte poteter med en vri, eller gratinerte has browns som oppskriften heter i Potetkokeboka, er så absolutt verdt å prøve.
Retten er enkel å lage, kan forberedes på forhånd (følg punktene frem til steking og sett i kjøleskapet for oppbevaring) og mengden kan justeres opp eller ned alt etter som hvor mange dere blir.
Dette er ikke dine vanlige gratinerte poteter. For det første er det snakk om hash browns – en amerikansk variant av røstipoteter. Poteter en altså revet, og gratineres så i en bechamelsaus (hvit saus) med masse ost selvsagt. Jeg liker å toppe den med salte kjeks som jeg har blandet med litt smør, men brødrasp fungerer det og.
Dette er digge poteter som du kan servere til kjøtt og kyllingretter eller med bare en salat til. Og kanskje noe godt brød. Eltefritt så klart….

Oppskriften er hentet fra boken min POTETEKOKEBOKA og er en av 100 oppskrifter med der potet er hovedstjernen. Les gjerne mer om boken (og hva andre synes om den) her.
Glad i poteter? Jeg har flere gode oppskrifter med potet på lur på bloggen. Her er noen av de:
- brennende kjærlighet – potetmos med bacon
- fløtegratinerte Hasselbackpoteter fra Potetkokeboka
- krydderpoteter med spinat, egg og chili – din nye middagsfavoritt
- nydelige, dillstuede poteter
Gratinerte poteter med en vri, fra POTETKOKEBOKA
Oppskriften gir 4-6 porsjoner.
Ovnstemperatur – 180 °C
Ingredienser
1 kg kokefaste poteter, grovrevet
50 g smør el. margarin
50 g hvetemel
5 dl melk
5 dl grønnsakbuljong el. -kraft
1 ss dijonsennep
1 ss finhakket gressløk
1 ss finhakket persille
1 ts løkpulver
¼ ts cayennepepper
200 g revet cheddarost
50 g revet Gruyère
Salt og pepper
150 g salte kjeks
3 ss smeltet smør el. margarin
Fremgangsmåte
- Riv potetene på et grovt rivjern eller kjør dem gjennom en food processor med grønnsakkutter for å gjøre kort prosess. Legg revet potet i en stor bolle med kaldt vann og la den stå mens du lager sausen.
- Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett hvetemel og rør sammen.
- Tilsett 1 dl av melken og rør sammen til en glatt jevning.
- Fortsett å tilsette melk mens du rører. Rør inn buljong/kraft til slutt og la det koke opp. Påse at du har en glatt saus uten klumper.
- Rør inn dijonsennep, gressløk, persille, løkpulver og cayennepepper.
- Rør inn ostene og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm.
- Hell vannet av de revne potetene og fordel massen jevnt utover et stort, rent kjøkkenhåndkle. Legg et nytt håndkle på toppen og rull sammen til en pølse. Klem pølsen godt sammen slik at potetmassen blir så tørr som mulig.
- Ha potetmassen i sausen og rør sammen.
- Hell potetblandingen i en ildfast form eller ovnspanne.
- Knus salte kjeks til litt grove smuler og bland med smeltet smør. Fordel på toppen av gratengen.
- Dekk formen med folie eller lokk, og sett i varm ovn. Stek i 40 minutter.
- Ta av folien/lokket og stek videre i 15–30 minutter til potetene er helt møre, og toppen er brunet.
- La gjerne gratengen stå i 10–15 minutter før servering.
Håper det smaker!