Ribbe på grillen

Ribbe på grillen

Det er gøy og praktisk å grille ute hele året! Særlig

Ja, for du pakker vel ikke vekk grillen din og stuer den sammen med gressklipperen og utemøbler i påvente av sommer? Tenker du at grillen ikke tåler å stå ute hele året, så kan jeg fortelle at det ikke er noe problem. Dekk den gjerne til for å skjerme den litt mot elementene, eller sett den under tak om du har.

Grillen er nemlig et fantastisk sted å tilberede mat hele året rundt – og julen er ingen unntak!

Julemåltider kan være hektiske. Det er som regel god press på kjøkkenet med mye mat som skal tilberedes til mange mennesker. For min del er det alltid en liten kabal som skål gå opp med tanke på hva jeg har lyst til å lage og hvor mye plass jeg har til å lage det. En ovn har sine begrensninger.

Og der kommer grillen inn. Ikke bare fordi det er en fin avlastning for kjøkkenet og at du slipper å lufte huset etter ribbeosen, men også fordi det er noe helt spesielt med grillmat. Grillsmaken for det første, men også sjarmen av å stå ute og lage mat. Også når det er kaldt, vått, surt eller alt samtidig.

Du slipper også å vaske ned ovnen etter en ribbe-runde. Grillen lar seg lett rengjøre ved at du bare lar rester brenne av etter grilling.

Så la oss ta for oss litt julemat på grillen. Ribbe for eksempel. Tenk at det er helt uproblematisk å lage saftig ribbe med sprø skorpe på grillen. Ikke bare har du fantastisk kjøtt som du kan sette på bordet, men du har også frigjort kapasitet på kjøkkenet for å lage masse godt tilbehør eller en imponerende dessert.

Jeg utfordrer deg til å få litt grillsmak på julematen!

Har du lyst på noe godt tilbehør til ribben? Sjekk ut disse oppskriftene:

Ribbe på grillen

ingredienser
  • tynnribbe
  • salt, pepper
fremgangsmåte

ribbe på grillen

Gni kjøtt godt inn med salt og pepper 2 dager før grilling. Legg kjøttet i et fat, dekk den til og oppbevar kjølig. Ta kjøttet frem noen timer før du har tenkt å begynne å grille.

Tynnribbe kan grilles på forskjellige temperaturer. Start med en relativ høy temperatur 250° og senk den til 180° etter en halvtime grilling under lokk.  En 2 kilos ribbe når kjernetemperaturen (70°) på under en time om du griller på denne måten.

Det går også fint an å langtidsgrille ribben (4-5 timer) på lav temperatur (100-120°C). Jeg bestemte meg for en mellomting og grillet kjøttet over indirekt varme ved 150°C. Det tok ca. 2 timer for kjøttet å nå kjernetemperaturen.

Med indirekt varme mener jeg at det ikke er noe direkt varme under kjøttet. Det betyr at med min grill innebar det å slå av to av tre brennere for å oppnå ønsket varme. Har du kullgrill flytter du på det varme kullet slik at den ikke ligger direkte under kjøttet.

ribbe på grillen

Når temperaturen på grillen er stabil, kan du begynne å grille. Har du en termometer knyttet til en app, kobles kjøttet til appen med hjelp av temperatur målere. Ønsket kjernetemperatur settes til 70°C.

ribbe på grillen

Trekk ned lokket på grillen, sjekk at du har forbindelse med appen og slapp av. Hold gjerne øye på utviklingen av kjernetemperaturen via appen.

Når kjøttet når 60°C er det på tide å jobbe litt med svoren for å få den sprø.. Slik ser den ut nå etter å ha vært ca. 1.5 time på grillen.

ribbe på grillen

Nesten, men ikke helt i mål.

La kjøttet ligge over indirekt varme og skru opp temperaturen på grillen til 250°C. Sett på lokket. Den varme temperaturen vil få svoren til å ‘poppe’ og da blir den sprø.

Når du har nådd ønsker kjernetemperatur (70°C) er det på tide å sjekke om svoren er sprø.

Er du ikke helt fornøyd med resultatet kan du snu kjøttet (svor siden ned) og fortsette å grille. Her må du dog passe på slik at ikke svoren blir brent.

ribbe på grillen

Ta kjøttet av grillen og la den hvile 15 minutter før du skjærer den i porsjoner.

Skal du servere julepølse og/eller medisterkaker til ribben kan du legge de på grillen nå.

ribbe på grillen

Tips: epler er fantastisk godt å servere med ribbe. Skjær epler i to og legg de i en ildfastform eller på et grillfat. Legg en liten klatt med smør på toppen av hvert eple og sett formen/fatet på grillen. Stek til de er myke og faller litt sammen (20-30 minutter ved 150°C). Server sammen med ribbe og annet tilbehør.

Ønsker du å grille poteter, rosenkål eller stjerneløk som tilbehør til ribben kan du lese hvordan du gjør det her. 

ribbe på grillen

Så, hva blir det til. Tar du i mot utfordringen?

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »