Enkel ramen med laks eller ørret bør være din ‘go-to’ fiskemiddag.
I fare for å repetere meg selv ,er denne asiatiske suppen enkel å lage og lett å variere. Ja, det krever litt ‘eksotiske’ ingredienser, men mirin og fiskesaus varer omtrent uendelig når du først har kjøpt de.
Og for å takle det med det samme, siden jeg vet at jeg kommer til å få spørsmål om det…..
Mirin er en type risvin, men med mindre alkohol og mer sukker. Den holder i evigheter og kan kjøpes i større matvarebutikker og i innvandrerbutikken. Får du ikke tak i mirin kan du erstatte det med riseddik blandet med sukker (1/2 ts sukker til hver ss riseddik).
Fiskesaus, eller nam pla som det heter, er laget av fermentert fisk eller skalldyr og kan også kjøpes i større matvarebutikkerog i innvandrerbutikken. Den holder også i evigheter. Får du ikke tak i fiskesaus kan du ersatte det med soysaus blandet med ansjos (1 ss soyasaus til 1 ansjos).
Pak choy er en kålvekst som brukes mye i det asiatiske kjøkken. Det finnes flere varianter og du kan lese om de her. Jeg kjøper pak choy i større matbutikker og i innvandrerbutikken. Den er virkelig nydelig i smaken, mild og god. Jeg anbefaler at du prøver den om du kan få tak i den. Om du ikke gjør det kan du erstatte pak choy med asparges eller bønner i denne oppskriften.
Når det gjelder fisk kan du fint bytte ut laks med ørret for eksempel. Jeg har delt fisken i biter med tanke på at det er lettere å håndtere. Du kan selvsagt også dele fisken i to og servere en hel filet på toppen av suppen for å gjøre den enda mer imponerende.
Grønnsaker kan også byttes ut. Originaloppskriften bruker gulrøtter og bønner, som jeg har erstattet med paprika og pak choy. Det er godt med litt søtt (gulrøtter, paprika) samtidig som det er fint med oransje i suppen. Grønt er også fint, og godt.
Oppskriften tar utgangspunkt i en oppskrift som heter ‘marinated salmon ramen’ fra boken Wagamama, ways with noodles.
Har du lyst å lage ramen med svinekjøtt finner du oppskriften her.
Er du på utkikk etter flere oppskrifter med fisk kan du ta en titt på disse:
- poke bowl med laks
- ørret med sesamfrø og brokkoliris
- fiskecurry med torsk på 1,2,3
- salat med quinoa og varmrøkt laks