Sjokoladekake med salt karamell

Sjokoladekake med salt karamell

Det er bursdag her på kontoret og en ypperlig anledning til baking. Morten ønsket seg sjokoladekake med salt karamell og jeg hadde absolutt ingen innvendinger.

Nå er ikke dette første gangen jeg skriver om kombinasjonen sjokolade og salt karamell, men det har da gått i terter, cupcakes eller brownies. Ta en titt litt lengre nede (men før du kommer til selve oppskriften) for lenken til flere goodies med salt karamell.

Jeg hadde i utgangspunktet en idé om å lage en tre etasjers kake, men landet på en langpannekake med glasur og pynt. For det første har jeg troen på at du som leser er mer i beite etter en enkel langpannekake her på bloggen min og for det andre så har jeg ikke helt funnet tilbake til energien etter ferien.

Derfor får du her en langpannekake som kan røres sammen i en bolle. Og en karamellglasur som ikke krever at du smelter sukker til karamell. Vel, du må fortsatt smelte sukker, men med en litt lettere teknikk. Husk dog at smeltet sukker er glovarmt – vær varsom!

Sjokoladekake med salt karamell

Er du glad i karamell kan jeg også frist med disse oppskriftene:

Sjokoladekake med salt karamell

ingredienser
sjokoladekake
  • 300 g hvetemel
  • 50 g kakao
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts natron
  • 1/2 ts salt
  • 300 g brun sukker
  • 100 ml nøytral olje
  • 3 dl rømme (et beger)
  • 2 egg
  • 200 ml varm kaffe
salt karamell glasur
  • 100 g smør eller margarin
  • 200 g brun sukker
  • 50 ml kremfløte
  • 1/4 ts salt
  • 250 g melis
topping
  • ca. 50 g hakket sjokolade
  • karamellsaus
  • flaksalt
fremgangsmåte

Sjokoladekake med salt karamell

Ovn temp. 180 °

En liten langpanne, ca. 30x20cm kledd med bakepapir

Lag sjokoladekaken. Ha mel, kakao, bakepulver, natron, salt og sukker oppi en bolle. Rør sammen, gjerne med visp for å løsne på ev. klumper.

Rør sammen olje, rømme og egg. Hell det våte i det tørre og rør sammen til en litt tykk røre. Rør inn den varme kaffen.

Hell røren i langpannen og sett i varm ovn. Stek i ca. 30 minutter. Test med kakepinne før du tar kaken ut av ovnen. La kaken avkjøle noen minutter i formen før du lar den avkjøle helt på rist.

Lag glasuren mens kaken står i ovnen. Smelt smøret i en kjele. Ha oppi sukker og rør til den er smeltet. Det vil ta noe tid før sukkeret er varmt nok til at det smelter helt. Vær tålmodig. Tilsett halvparten av fløten og saltet og la det hele småkoke et par minutter til.

Hell den varme karamellen i en bolle og la den stå og avkjøle seg en halvtimes tid. Rør inn melis og resten av fløten enten for hånd eller med en håndmikser. Er glasuren for tykk kan du tilsette mer fløte.

Fordel glasuren på den avkjølte kaken. Pynt med sjokolade, karamellsaus og strø litt havsalat på toppen av det igjen.

Sjokoladekake med salt karamell

Dette er en supersaftig kake som holder seg godt et par dager i kjøleskapet om den ikke spises opp med en eneste gang.

Sjokoladekake med salt karamell

Håper du fristes til å prøve oppskriften!

 

 

 

Kommentarer

  • Reply Crazy sjokoladekake i langpanne (godterikake) - Mat På Bordet 1. november 2019

    […] sjokoladekake med salt karamell […]

  • Reply Sjokoladekake i langpanne med kokos - Mat På Bordet 11. oktober 2019

    […] sjokoladekake med salt karamell glasur […]

  • Reply Heidi 31. august 2019

    Da har jeg nettopp laget kakebunnen, den ser flott ut. Kremen på toppen skjønner jeg ikke helt. Jeg fulgte instruksene til punkt og prikke. Sukker/smørblanding smeltet fint etter lang tid, jeg tilsatte fløte og salt og kokte den flotte myke røren et par minutter før jeg helte den i en bolle. Etter en halv time så hadde dette blitt til en hard/seig masse, akkurat som karameller og det er jo egentlig det det er, smør, sukker og fløte. Helt umulig å tilføre hverken fløte eller melis. Tror jeg må ty til en annen type krem på kaken, håper noen legger ut noen tips som gjør at jeg forstår hva som gikk feil.

    • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

      Hei Heidi
      Har ikke så veldig god forklaring for deg, bortsett fra at det høres ut som om du lagde karamell som du sier ved å koke sukkeret for lenge.
      Skal lage glasuren igjen og notere prosessen mer nøyaktig. Det er en fin linje mellom karamell og glasur 😉
      I mellomtiden så håper jeg også at kanskje andre har noen gode erfaringer å komme med her i kommentarfeltet.
      hilsen
      ina

  • Reply Julie Aleksandersen 18. august 2019

    Hei, glasuren ble ikke som på bildet. Jeg fulgte oppskriften. Smør og sukkerblandingen kokte lenge og sukkeret smeltet helt. Avkjølte blandingen før jeg helte på 2,5 dl fløte. Glasuren ble veldig rennende så jeg måtte bruke dobbelt så mye (!) melis. Kan du forklare mer detaljert hvordan du går frem?

    • Reply Mat På Bordet 18. august 2019

      Hei Julie!
      Det høres ut som om du har hatt for mye kremfløte i.
      Det står 50ml i oppskriften, 0.5 dl altså, ikke 2.5dl.
      Håper at kaken smakte likevel 🙂
      hilsen
      ina

  • Reply Anne M 12. august 2019

    Hei.
    Hvilket brunt sukker bruker du?
    Demerara eller det som blir «hardt» hvis det blir liggende litt i skuffen

    • Reply Mat På Bordet 14. august 2019

      hei Anne
      Jeg bruker det som heter brun farin/brun sukker ikke demerara sukker.
      Og ja, den blir hard i skuffen om du ikke pakker den veldig godt inn igjen.
      Når det er sagt er hard brun sukker ypperlig å bruke her da den smeltes 😉
      hilsen
      ina

      • Reply Linda 26. november 2019

        Et tips. Er å legg brun sukker i kjøleskapet. Kan stå i en evighet uten att de bli hardt.

        • Reply Mat På Bordet 10. desember 2019

          Takk for super tips Linda!
          Jeg oppbevarer brun sukker i en plastpose og legger så posen i en tett boks.
          Det funker det og:)
          ina

  • Reply Lisbeth 12. august 2019

    Jeg fikk ikke sukkeret i glasuren til å smelte skikkelig. Prøvde to ganger og fulgte oppskriften. God smak, men ikke godt med så mye sukkerknas..
    Hva ble feil tror du? Bruker masse av dine oppskrifter og pleier å være superfornøyd! 🙂

    • Reply Mat På Bordet 12. august 2019

      Hei Lisbeth
      Sukkeret og smøret må kokes til det tykner og sukkeret har smeltet.
      Jeg beklager, ser at jeg ikke har beskrevet det godt nok i oppskriften, skriver den om nå 🙂
      Takk for tilbakemeldingen!!
      ina 🙂

  • Reply Kristina Åsen 11. august 2019

    Denne kaken anbefales ikke, glasuren smaker bare sukker og kaken er altfor bitter. :(((

    • Reply Mat På Bordet 12. august 2019

      Hei Kristina
      Synd å høre at ikke kaken falt i smak.
      Som sagt har jeg et smakspanel her på kontoret – sitter nemlig i et kontorfellesskap med en del andre bedrifter.
      Kaken ble satt frem på felleskjøkkenet og forsvant på null komma niks. Tilbakemeldingene var suverene.
      Ja, det er mye sukker i kaken og jeg anbefaler små biter – det holder i lange baner.
      Kaffen setter ikke stort preg på smaksbildet og jeg lurer derfor på om du har tilsatt en for sterk kaffeblanding når du sier at kaken smakte bittert.
      Det finnes flere andre kakeoppskrifter på bloggen, håper du finner andre som liker bedre.
      hilsen
      ina 🙂

  • Reply Cecilie Stana 11. august 2019

    Kjenner man kaffesmak av kaken?
    Elsker kaffesmak selv, men vil prøve å lage denne til en kompis som ikke liker kaffesmak. Går det evt. an å bruke varmt vann i stedet?
    Den ser alldeles nydelig ut! 🙂

    • Reply Mat På Bordet 11. august 2019

      Hei Cecilie
      Nei, man gjør i grunnen ikke det.
      Og ja, det går å bruke varmt (kokt) vann i stedet 🙂
      hilsen
      ina

  • Reply Susi 10. august 2019

    Oh my.. denne ser sinnsykt god ut! Skal prøves i kveld Takk for alle kule, enkle og gode oppskrifter. Elsker bloggen din!

    • Reply Mat På Bordet 11. august 2019

      Bare hyggelig Susi – gøy å høre at de faller i smak 🙂
      god bakst!
      ina

  • Reply Siw anette støle 8. august 2019

    Tar du avlitt karamell før du blander inn melisen? Det ser ut som at det er karamell på toppen?

    • Reply Mat På Bordet 8. august 2019

      hei Siw Annette
      Nei, det er noe karamellsaus jeg hadde fra før av.
      Det står oppført som pynt i oppskriften, og pynt er valgfritt, men veldig godt 😉
      ina

      • Reply Mariann 18. september 2019

        Hei.
        Jeg lurte også på den karamellen du hadde på toppen.
        Har du laget den selv eller er det noe du kjøper, evt hvilken har du brukt.

        • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

          hei Marian
          Karamellsausen har jeg kjøpt – brukte Freia’s sin 😉
          hilsen
          ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »