Det er bursdag her på kontoret og en ypperlig anledning til baking. Morten ønsket seg sjokoladekake med salt karamell og jeg hadde absolutt ingen innvendinger.
Nå er ikke dette første gangen jeg skriver om kombinasjonen sjokolade og salt karamell, men det har da gått i terter, cupcakes eller brownies. Ta en titt litt lengre nede (men før du kommer til selve oppskriften) for lenken til flere goodies med salt karamell.
Jeg hadde i utgangspunktet en idé om å lage en tre etasjers kake, men landet på en langpannekake med glasur og pynt. For det første har jeg troen på at du som leser er mer i beite etter en enkel langpannekake her på bloggen min og for det andre så har jeg ikke helt funnet tilbake til energien etter ferien.
Derfor får du her en langpannekake som kan røres sammen i en bolle. Og en karamellglasur som ikke krever at du smelter sukker til karamell. Vel, du må fortsatt smelte sukker, men med en litt lettere teknikk. Husk dog at smeltet sukker er glovarmt – vær varsom!
Er du glad i karamell kan jeg også frist med disse oppskriftene:
- sjokoladeterte med hasselnøtter og salt karamell
- pepperbrownies med salt karamell glasur
- cupcakes med karamellisert popcorn og salt karamell
- karamellpudding med salte brente mandler
- sjokoladeterte med karamell
Hei.Usikker på hva jeg skal pynte med… Er det best med mørk eller lys sjokolade på toppen?
Jeg fortrekker mørk sjokolade – litt mindre søtt 🙂
ina
Da har jeg nettopp laget kakebunnen, den ser flott ut. Kremen på toppen skjønner jeg ikke helt. Jeg fulgte instruksene til punkt og prikke. Sukker/smørblanding smeltet fint etter lang tid, jeg tilsatte fløte og salt og kokte den flotte myke røren et par minutter før jeg helte den i en bolle. Etter en halv time så hadde dette blitt til en hard/seig masse, akkurat som karameller og det er jo egentlig det det er, smør, sukker og fløte. Helt umulig å tilføre hverken fløte eller melis. Tror jeg må ty til en annen type krem på kaken, håper noen legger ut noen tips som gjør at jeg forstår hva som gikk feil.
Hei Heidi
Har ikke så veldig god forklaring for deg, bortsett fra at det høres ut som om du lagde karamell som du sier ved å koke sukkeret for lenge.
Skal lage glasuren igjen og notere prosessen mer nøyaktig. Det er en fin linje mellom karamell og glasur 😉
I mellomtiden så håper jeg også at kanskje andre har noen gode erfaringer å komme med her i kommentarfeltet.
hilsen
ina
Hei, glasuren ble ikke som på bildet. Jeg fulgte oppskriften. Smør og sukkerblandingen kokte lenge og sukkeret smeltet helt. Avkjølte blandingen før jeg helte på 2,5 dl fløte. Glasuren ble veldig rennende så jeg måtte bruke dobbelt så mye (!) melis. Kan du forklare mer detaljert hvordan du går frem?
Hei Julie!
Det høres ut som om du har hatt for mye kremfløte i.
Det står 50ml i oppskriften, 0.5 dl altså, ikke 2.5dl.
Håper at kaken smakte likevel 🙂
hilsen
ina
Hei.
Hvilket brunt sukker bruker du?
Demerara eller det som blir «hardt» hvis det blir liggende litt i skuffen
hei Anne
Jeg bruker det som heter brun farin/brun sukker ikke demerara sukker.
Og ja, den blir hard i skuffen om du ikke pakker den veldig godt inn igjen.
Når det er sagt er hard brun sukker ypperlig å bruke her da den smeltes 😉
hilsen
ina
Et tips. Er å legg brun sukker i kjøleskapet. Kan stå i en evighet uten att de bli hardt.
Takk for super tips Linda!
Jeg oppbevarer brun sukker i en plastpose og legger så posen i en tett boks.
Det funker det og:)
ina
Jeg fikk ikke sukkeret i glasuren til å smelte skikkelig. Prøvde to ganger og fulgte oppskriften. God smak, men ikke godt med så mye sukkerknas..
Hva ble feil tror du? Bruker masse av dine oppskrifter og pleier å være superfornøyd! 🙂
Hei Lisbeth
Sukkeret og smøret må kokes til det tykner og sukkeret har smeltet.
Jeg beklager, ser at jeg ikke har beskrevet det godt nok i oppskriften, skriver den om nå 🙂
Takk for tilbakemeldingen!!
ina 🙂
Denne kaken anbefales ikke, glasuren smaker bare sukker og kaken er altfor bitter. :(((
Hei Kristina
Synd å høre at ikke kaken falt i smak.
Som sagt har jeg et smakspanel her på kontoret – sitter nemlig i et kontorfellesskap med en del andre bedrifter.
Kaken ble satt frem på felleskjøkkenet og forsvant på null komma niks. Tilbakemeldingene var suverene.
Ja, det er mye sukker i kaken og jeg anbefaler små biter – det holder i lange baner.
Kaffen setter ikke stort preg på smaksbildet og jeg lurer derfor på om du har tilsatt en for sterk kaffeblanding når du sier at kaken smakte bittert.
Det finnes flere andre kakeoppskrifter på bloggen, håper du finner andre som liker bedre.
hilsen
ina 🙂
Kjenner man kaffesmak av kaken?
Elsker kaffesmak selv, men vil prøve å lage denne til en kompis som ikke liker kaffesmak. Går det evt. an å bruke varmt vann i stedet?
Den ser alldeles nydelig ut! 🙂
Hei Cecilie
Nei, man gjør i grunnen ikke det.
Og ja, det går å bruke varmt (kokt) vann i stedet 🙂
hilsen
ina
Oh my.. denne ser sinnsykt god ut! Skal prøves i kveld Takk for alle kule, enkle og gode oppskrifter. Elsker bloggen din!
Bare hyggelig Susi – gøy å høre at de faller i smak 🙂
god bakst!
ina
Tar du avlitt karamell før du blander inn melisen? Det ser ut som at det er karamell på toppen?
hei Siw Annette
Nei, det er noe karamellsaus jeg hadde fra før av.
Det står oppført som pynt i oppskriften, og pynt er valgfritt, men veldig godt 😉
ina
Hei.
Jeg lurte også på den karamellen du hadde på toppen.
Har du laget den selv eller er det noe du kjøper, evt hvilken har du brukt.
hei Marian
Karamellsausen har jeg kjøpt – brukte Freia’s sin 😉
hilsen
ina