JADA! Nå er det vår og høytid for festlige anledninger som krever en god sjokoladekake. Årets utgave er denne – en høy sjokoladekake med karamell og peanøtter! Litt snickers-aktig ja, bare langt bedre.
Dette er så absolutt en festkake som kan (bør) deles med mange. Solid sjokoladesmak (kan gjerne balanseres med en kule vaniljeis), saftig, med litt krønsj (peanøtter) og kontraster med søt karamell og salt flak.
Vanskelig å lage – nei. Tar litt tid å lage – ja. Men det er monteringen/pyntingen av kaken som tar mest tid, og det er jo bare gøy. Sett altså av litt tid når du er klar til å sette sammen kaken og ha det hyggelig. Jo nøyere du er, jo bedre resultat får du. Sett på litt musikk, tenk på anledningen som skal feires og hvor gøy det blir å servere denne vidunderkaken.
Selve kaken kan gjerne bakes dagen i forkant om du ønsker å dele jobben litt opp. Den er så saftig at den fint kan stå en dag før du setter den sammen. Husk å samtidig sette smør eller margarin på kjøkkenbenken slik at den er myk til neste dag. Glasuren lager du kjapt med hjelp av en håndmikser og da er det bare å sette i gang å montere og pynte kaken.
Jeg vil kalle min kakepynte stil litt rustikk. Fordelen med det, er at den ikke trenger å være helt perfekt, for perfekte kaker er vanskelig å få til skal jeg si deg. Følg fremgangsmåten som beskrevet i oppskriften så kommer du nok i mål. Og husk, øvelse gjør mester!
På utkikk etter festkaker? Ta gjerne en titt på disse oppskriftene også:
2 runde kakeformer, 20cm diam. gjerne med løs bunn. Smurt og kledd med bakepapir.
Rør olje og sukker sammen. Dette kan gjøres for hånd, eller med en håndvisp. Bruk et par minutter på dette slik at det er godt rørt sammen.
Tilsett vanilje om du bruker og rør inn egg, ett om gangen.
Bland hvetemel, kakao, bakepulver, natron og salt sammen i en bolle. Rør gjennom slik at det er godt blandet og ikke har klumper.
Bland melk med yoghurt.
Rør inn hvetemelblandingen og melkeblandingen vekselvis inn i eggeblandingen.
Rør inn den varme kaffen til slutt.
Fordel røren jevnt mellom de to smurte kakeformene. Sett i varm ovn, midterste rille, og stek i ca.60 minutter eller til en kakepinne kan trekkes rent ut av kaken.
La kakene avkjøle 10 minutter, før du løfter de ut av formen og lar de avkjøle helt på en rist. Pakk de gjerne inn i litt folie om du ikke skal sette sammen kaken før dagen etter.
Lag glasuren.
Pisk smøret/margarinen til den er glatt. Tilsett 500g melis i omganger mens du pisker. Dette kan gjøres for hånd, med en håndmikser eller en kjøkkenmaskin. Rør inn kakao til du har en glatt sjokoladekrem.
Rør inn melken og tilsett så den smeltede og avkjølte sjokoladen.
Nå må du vurdere om glasuren har riktig konsistens. Den skal være glatt og smidig og holde formen. Tilsett mer melis eller melk for å justere.
Del begge kakene i to slik at du har to like tykke halvdeler.
Sett den ene på et flatt fat eller brett og stikk litt bakepapir under kantene (disse skal du kunne dra vekk når du er ferdig).
Vei opp 600g av glasuren – dette skal du bruke som fyll mellom kakene. Sett et av kakehalvdelene på fatet og fordel 200g av glasuren på toppen.
strø med en håndfull (jeg liker salte) peanøtter og trykk de litt ned i glasuren.
Hell over litt karamellsaus og strø med havsalt om du ønsker (det er godt!).
Topp med neste kakestykke og gjør det samme med glasur, peanøtter, karamell og salt (3 lag til sammen).
Sett det siste kakestykket på toppen og press lett ned.
Legg resten av glasuren på toppen av kaken og fordel jevnt på siden og toppen av kaken.
TIPS:hvis du føler at glasuren stivner litt og er vanskelig å smøre kan du varme den litt opp over varmbad.
Grovhakk noen peanøtter. Legg porsjoner på en spatel og press de lett inn i kakesiden. Jeg valgte å bare la de gå delvis opp kakesiden – dekk gjerne hele om du vil.
Topp med kaken med en ring med sjokoladekuler eller annen pynt du skulle ha for hånd.
Sett gjerne kaken kjølig slik at glasuren stivner.
Løsne den lett fra papiret og løft kaken forsiktig over på et kakefat. Et kakefat med stett er alltid litt ekstra stas.
Det ble bursdagskake hjemme hos oss og kaken ble behørig pyntet med bursdagslys før servering.
Og det var så godt at jeg allerede gleder meg til neste anledning slik at jeg kan få bakt denne en gang til!
Ser ut som en nydelig kake. Hva kan jeg bytte kaffe med? Melk for eksempel?
Jeg anbefaler virkelig å prøve med kaffe – den gjør sjokoladesmaken mer intens.
Alternativt kan du bytte det ut med varmt (kokt) vann.
hilsen
ina