Iskake med marengs og bringebær

Iskake med marengs og bringebær

Please scroll to the bottom for the recipe in english.

Det er mange anledninger for kaker og nå som vi går mot en varm vår og sommer er en iskake en fantastisk kake å servere. Med den enkle isoppskriften som jeg introduserte dere for – du vet den som trenger kun tre ingredienser og ikke trenger iskremmaskin, se oppskriften her  – kan du enklet lage denne kaken helt fra bunnen av.

Men, du kan også bare lage marengsbunnen og bruke kjøpeis. Jeg anbefaler virkelig å lage din egen is, særlig når det er så enkelt som dette, men har du en favorittis du bare må bruke så go ahead. Bruker de kjøpeis så la den tine litt. Skjær den opp og bruk en kjøkkenmaskin for å røre den til en myk (med fortsat kald) masse. Vil du tilsette isen noe (bær, sjokolade, e.l.) gjør du det nå, så følger du  resten av oppskriften som normalt.

Men, som sagt, jeg anbefaler virkelig å lage hele kaken fra bunnen av, inkludert isen!

Tips : Kaken bør taes ut av frysen 30-60 minutter før servering (avhengig av hvor varmt det er og hvor lenge kaken skal stå på bordet før servering). Ha gjerne et beger med glovarmt vann i nærheten som du kan stikke kniven ned i før du skjærer.

du trenger

til marengsen

  • 4 eggehviter
  • 250 sukker
  • 1 ts eplecider eddik
  • 2 ts maisstivelse (Maizena)

til isen trenger du

  • 600ml kremfløte
  • en boks sukret kondensert melk (400g)
  • 1ts vaniljeekstrakt
  • 500g bringebær, gjerne frosne, gjerne litt tinte

Ovn temp 150C

Lag marengsen. Pisk eggehviter stive og tilsett sukker litt om litt mens du pisker. Massen skal være stiv og blank. Rør inn eddik og maizena.

iskake med marengs og bringebær

Dekk bunnen av en run kakeform ca. 20 cm i diam. med bakepapir. Lag en høy krage med bakepapir rundt kanten. Hell marengsen i formen og sett i forvarmet ovn.

Stek i 1 time. Marengsen vil heve seg under stekingen men kollapser under avkjøling. La marengsen avkjøle helt i formen. Fjern litt av marengsen i midten for å lage nok plass til isen.

Lag isen. Pisk kremfløte og sukret kondensert melk sammen til stivt. Rør inn vaniljeekstrakt.  Brett bringebærene og evt. saft forsiktig inn i isen. Bryt opp marengsbitene som du har fjernet fra kaken og rør forsiktig inn i isen.

Ha isen opp i formen, dekk kaken til med plast og sett i frysen minst 12 timer.

Ta kaken ut av formen før servering og fjern bakepapiret fra bunnen og siden av kaken. Pynt med flere bringebær og dryss med melis. Server med en gang.

iskake med marengs og bringebær

The recipe in english

This is a stunning cake which is very easy to make! It consists of a meringue base and is topped with homemade ice cream. The ice cream is of the ‘no churning’ kind so don’t worry if you don´t have an ice cream machine. You could of course use store bought ice cream but homemade is so much better and so easy to make you’ll kick yourself for not trying!

For the meringue you’ll need

  • 4 egg whites
  • 250g caster sugar
  • 1 tsp cider vinegar or white wine vinegar
  • 1 tsp corn starch

 

For the ice cream you’ll need 

  • 600ml whipping cream
  • one can (397g) of sweetened condensed milk
  • 1 tsp vanilla extract
  • 500g frozen raspberries, slightly thawed

 

Oven temperatur 150 degrees celsius

Prepare a 20cm springform cake tin by lining the bottom with parchment paper. Make a tall collar of parchment paper to cover the sides of the cake tin. I grease the sides of the tin with some oil so that the paper sticks  (see picture nr 2)

Make the meringue. Beat egg whites to stiff peaks and add sugar slowly (a tablespoon at a time) while continuing to beat. Fold in vinegar and corn starch.

Pour the meringue into the prepared tin, use a spoon to even it out slightly. Put the meringue in the preheated oven and bake for approx. 60 minutes. The meringue will have risen, but will collapse during cooling. Let the meringue cool in the tin.

When the meringue is cooled start making the ice cream. Mix the whipping cream and condensed milk together, then whip it to stiff peaks. Fold in the vanilla extract and the raspberries. Be careful when doing this, you want a marbled effect and whole raspberries, not pink ice cream and crushed raspberries, then again, maybe you do.  Pour the ice cream onto the meringue, even out the top and freeze for at least 8 hours, overnight is even better.

To serve, remove sides of tin and carefully peel away paper collar. Use a wide spatula or two to lift the cake of the paper and onto a cake stand. Add some fresh raspberries to the top and dust with icing sugar. Serve immediately – remember it is an ice cream cake !

I also like to remove some of the baked meringue from the tin, crush it slightly and add to the ice cream. Make sure you don’t remove too much meringue, you do want enough to hold the cake together on the bottom and sides.

 

 

 

Kommentarer

  1. Reply Line 16. mai 2017

    Hei. Kan jeg bruke vaniljestang? I så fall, hvor mye tilsvarer mengden vaniljeessens?

    • Reply Mat På Bordet 11. juni 2017

      Hei Line!
      Beklager veldig sent svar her – ja, du kan bruke vaniljestang! Jeg hadde brukt frø fra en stang for å erstatte vaniljeekstrakten.

  2. Reply Brit Westergaard Stornes 26. april 2017

    Hvilken funksjon har den kondenserte melken? Går det ikke annet å lage is med krem og eggeplommer?

    • Reply Mat På Bordet 8. mai 2017

      Hei Brit
      Å lage is med krem og eggeplommer er den ‘vanlige’ måten å lage is. Vil du at den skal være silkemyk bør du dog bruke iskremmaskin. Alternativet er at du rører den regelmessig under frysing, noe som er tidskrevende og ikke gir like bra resultat.
      Lager du is som forklart i oppskriften trenger du verken iskremmaskin eller å røre under frysing.

  3. Reply Agnete Andersen 28. desember 2016

    Hei:)
    Jeg må lage denne laktosefri, og kan derfor ikke bruke kondensert melk. Har du tips til hva jeg kan erstatte den med? Evnt kan jeg vel finne en annen is oppskrift, men bruke resten av din oppskrift?
    Vennlig hilsen Agnete:)

    • Reply Mat På Bordet 30. desember 2016

      Hei Agnete
      Nei, da har jeg dessverre ikke noen tips med hva du kan erstatte den kondenserte melken med dessverre – men ja, du kan bruke hvilken som helst annen is (laktosefri) for å lage kaken 🙂

    • Reply Liss Gundersen 13. april 2017

      Ang bringebær iskaken. Det går fint an å bruke usukret viking melk. Det jeg gjorde var å brukte kun 2 dl av vikingmelken,tilsatte den i fløten litt etter litt mes det pisket til krem.
      Eggeplommene og 100 g sukker ble pisket til eggedosis og tilsatt,siden dette var usukret vikingmelken som ble brukt. Du går da en tykkflytende masse som du har i kakeformen.

      • Reply Mat På Bordet 17. april 2017

        Takk for tips Lise, usikker på om det løser Agnete’s utfordring, da kaken må være laktosefri. 🙂

  4. Reply Ingrid 3. mai 2016

    Kan man erstatte vaniljeekstrakt med vaniljepulver? 🙂

    • Reply Mat På Bordet 10. mai 2016

      Det er ikke helt det samme Ingrid. Du kan bare sløyfe det om du ikke har, det er ikke så utslagsgivende. 🙂

  5. Reply lilli 11. mai 2015

    Hei! Er det slik at du først stivpisker kremen, og så vender inn kondensert melk? 🙂

    • Reply Ina Johnsen 14. mai 2015

      Hei Lilli
      Nei, du rører fløten med den søte kondenserte melken og pisker det opp sammen. Det vil ta lengre tid enn vanlig oppisking av fløte – vær tålmodig 🙂

  6. Reply Underholdning 1. mai 2015

    […] 2. Iskake med marengs og bringebær […]

  7. Reply Ella 15. juli 2014

    Hvilken tempratur har den kondenserte melken når du bruker den i oppskriften, dvs. kommer den rett fra kjøleskapet eller er den romtemperert?

    • Reply Ina Johnsen 20. juli 2014

      Hei Ella
      Jeg oppbevarer den kondenserte melken i skuffen, dvs den er romtemperert. Noen lesere har hatt problemer med å piske kremen stiv og jeg har derfor anbefalt å bruke kald kondensert melk – dvs rett fra kjøleskapet. Begge har funket for meg. Lykke til!

  8. Reply Tea 27. mai 2014

    Jeg fikk heller ikke kremen stiv, frosset flytende masse og det ble ikke så veldig bra resultat – beinhard «is» som på en måte ikke smeltet normalt. Tips kremfløte og kondensert melk brukt?

  9. Reply Elin Heidi Liljedal 23. mai 2014

    Får ikke til isen. Blir ikke stiv.

  10. Reply Elin Heidi Liljedal 23. mai 2014

    Får ikke blandingen stiv, har pisket nå i en halvtime og den har skilt seg. Masse små klumpete så hva gjør jeg galt?

    • Reply Ina Johnsen 25. mai 2014

      Hei Elin
      Jeg vet ikke hva du har gjort galt. Du har brukt kremfløte og ikke matfløte ikke sant?
      Jeg har ikke hatt problemer med at kremen ikke stivner. Jeg rører den kondenserte melken og kremfløte sammen med en sleiv (jeg har litt dårlig kjøkkenmaskin som ikke alltid får med seg alle ingrediensene fra bunnen av bollen) så setter jeg maskinen i gang. Kjører den på sånn passe fart og det tar ca. 3 minutter før jeg får en tykk krem (som stivpisket eggehviter). Har nå laget den en del ganger uten å ha truffet på det problemet du beskriver. Prøve igjen? 🙂

  11. Reply Tone 23. mai 2014

    Hvor lenge sånn sirka bør bunnen steke?

    • Reply Ina Johnsen 25. mai 2014

      Ca. en time

  12. Reply Mona 21. mai 2014

    Å, denne ser fantastisk ut – skal prøves! Er det vaniljeekstrakt som menes når du skriver «avinljeekstrakt»?

    • Reply Ina Johnsen 22. mai 2014

      Ja 🙂 – sorry det gikk litt fort i svingene når jeg postet oppskriften…

  13. Reply Berit 21. mai 2014

    Hvor får man kjøpt sukret kondensert melk?
    Hvordan ser den ut, boks, flaske??

    Takk for mange supre oppskrifter og at du deler med deg 🙂

    • Reply Ina Johnsen 22. mai 2014

      Det er en boks, på størrelse med en maisboks kanskje. Du får kjøpt det på større matvareforretninger, det står vanligvis ikke så langt fra Vikingmelk. De fleste innvandrerbutikker fører det også og det er som regel billigere der. Jeg betaler kr. 25 pr boks.

  14. Reply Christine 21. mai 2014

    Den så supergod ut!
    Hvor er det du kjøper sukret kondensert melk? Finner bare vikingmelk jeg, men det er vel ikke det samme.

    • Reply Ina Johnsen 22. mai 2014

      Nei, Vikingmelk er ikke det samme, den er usukret. Skal prøve å lage det med Vikingmelk, poster på bloggen om det blir vellykket. De fleste innvandrer butikker fører sukret kondensert melk og litt større matbutikker.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »