Iskake med marengs og bringebær – uten iskremmaskin!
27 kommentarer
Please scroll to the bottom for the recipe in english.
Det er mange anledninger for kaker og nå som vi går mot en varm vår og sommer er en iskake en fantastisk kake å servere. Med den enkle isoppskriften som jeg introduserte dere for – du vet den som trenger kun tre ingredienser og ikke trenger iskremmaskin, se oppskriften her – kan du enklet lage denne kaken helt fra bunnen av.
Men, du kan også bare lage marengsbunnen og bruke kjøpeis. Jeg anbefaler virkelig å lage din egen is, særlig når det er så enkelt som dette, men har du en favorittis du bare må bruke så go ahead. Bruker de kjøpeis så la den tine litt. Skjær den opp og bruk en kjøkkenmaskin for å røre den til en myk (med fortsat kald) masse. Vil du tilsette isen noe (bær, sjokolade, e.l.) gjør du det nå, så følger du resten av oppskriften som normalt.
Men, som sagt, jeg anbefaler virkelig å lage hele kaken fra bunnen av, inkludert isen!
Tips : Kaken bør taes ut av frysen 30-60 minutter før servering (avhengig av hvor varmt det er og hvor lenge kaken skal stå på bordet før servering). Ha gjerne et beger med glovarmt vann i nærheten som du kan stikke kniven ned i før du skjærer.
Dette er ikke den eneste iskaken du finner på bloggen – sjekk ut disse også:
Lag marengsen. Pisk eggehviter stive og tilsett sukker litt om litt mens du pisker. Massen skal være stiv og blank. Rør inn eddik og maizena.
Dekk bunnen av en run kakeform ca. 20 cm i diam. med bakepapir. Lag en høy krage med bakepapir rundt kanten. Hell marengsen i formen og sett i varm ovn.
Stek i 1 time. Marengsen vil heve seg under stekingen men kollapser under avkjøling. La marengsen avkjøle helt i formen. Fjern litt av marengsen i midten for å lage nok plass til isen.
Lag isen. Pisk kremfløte og sukret kondensert melk sammen til stivt. Rør inn vaniljeekstrakt. Brett bringebærene og evt. saft forsiktig inn i isen. Bryt opp marengsbitene som du har fjernet fra kaken og rør forsiktig inn i isen.
Ha isen opp i formen, dekk kaken til med plast og sett i frysen minst 12 timer.
Ta kaken ut av formen før servering og fjern bakepapiret fra bunnen og siden av kaken. Pynt med flere bringebær og dryss med melis. Server med en gang.
The recipe in english
This is a stunning cake which is very easy to make! It consists of a meringue base and is topped with homemade ice cream. The ice cream is of the ‘no churning’ kind so don’t worry if you don´t have an ice cream machine. You could of course use store bought ice cream but homemade is so much better and so easy to make you’ll kick yourself for not trying!
For the meringue you’ll need
4 egg whites
250g caster sugar
1 tsp cider vinegar or white wine vinegar
1 tsp corn starch
For the ice cream you’ll need
600ml whipping cream
one can (397g) of sweetened condensed milk
1 tsp vanilla extract
500g frozen raspberries, slightly thawed
Oven temperatur 150 degrees celsius
Prepare a 20cm springform cake tin by lining the bottom with parchment paper. Make a tall collar of parchment paper to cover the sides of the cake tin. I grease the sides of the tin with some oil so that the paper sticks (see picture nr 2)
Make the meringue. Beat egg whites to stiff peaks and add sugar slowly (a tablespoon at a time) while continuing to beat. Fold in vinegar and corn starch.
Pour the meringue into the prepared tin, use a spoon to even it out slightly. Put the meringue in the preheated oven and bake for approx. 60 minutes. The meringue will have risen, but will collapse during cooling. Let the meringue cool in the tin.
When the meringue is cooled start making the ice cream. Mix the whipping cream and condensed milk together, then whip it to stiff peaks. Fold in the vanilla extract and the raspberries. Be careful when doing this, you want a marbled effect and whole raspberries, not pink ice cream and crushed raspberries, then again, maybe you do. Pour the ice cream onto the meringue, even out the top and freeze for at least 8 hours, overnight is even better.
To serve, remove sides of tin and carefully peel away paper collar. Use a wide spatula or two to lift the cake of the paper and onto a cake stand. Add some fresh raspberries to the top and dust with icing sugar. Serve immediately – remember it is an ice cream cake !
I also like to remove some of the baked meringue from the tin, crush it slightly and add to the ice cream. Make sure you don’t remove too much meringue, you do want enough to hold the cake together on the bottom and sides.
Hei Brit
Å lage is med krem og eggeplommer er den ‘vanlige’ måten å lage is. Vil du at den skal være silkemyk bør du dog bruke iskremmaskin. Alternativet er at du rører den regelmessig under frysing, noe som er tidskrevende og ikke gir like bra resultat.
Lager du is som forklart i oppskriften trenger du verken iskremmaskin eller å røre under frysing.
Hei:)
Jeg må lage denne laktosefri, og kan derfor ikke bruke kondensert melk. Har du tips til hva jeg kan erstatte den med? Evnt kan jeg vel finne en annen is oppskrift, men bruke resten av din oppskrift?
Vennlig hilsen Agnete:)
Hei Agnete
Nei, da har jeg dessverre ikke noen tips med hva du kan erstatte den kondenserte melken med dessverre – men ja, du kan bruke hvilken som helst annen is (laktosefri) for å lage kaken 🙂
Ang bringebær iskaken. Det går fint an å bruke usukret viking melk. Det jeg gjorde var å brukte kun 2 dl av vikingmelken,tilsatte den i fløten litt etter litt mes det pisket til krem.
Eggeplommene og 100 g sukker ble pisket til eggedosis og tilsatt,siden dette var usukret vikingmelken som ble brukt. Du går da en tykkflytende masse som du har i kakeformen.
Hei Lilli
Nei, du rører fløten med den søte kondenserte melken og pisker det opp sammen. Det vil ta lengre tid enn vanlig oppisking av fløte – vær tålmodig 🙂
Hei Ella
Jeg oppbevarer den kondenserte melken i skuffen, dvs den er romtemperert. Noen lesere har hatt problemer med å piske kremen stiv og jeg har derfor anbefalt å bruke kald kondensert melk – dvs rett fra kjøleskapet. Begge har funket for meg. Lykke til!
Jeg fikk heller ikke kremen stiv, frosset flytende masse og det ble ikke så veldig bra resultat – beinhard «is» som på en måte ikke smeltet normalt. Tips kremfløte og kondensert melk brukt?
Hei Elin
Jeg vet ikke hva du har gjort galt. Du har brukt kremfløte og ikke matfløte ikke sant?
Jeg har ikke hatt problemer med at kremen ikke stivner. Jeg rører den kondenserte melken og kremfløte sammen med en sleiv (jeg har litt dårlig kjøkkenmaskin som ikke alltid får med seg alle ingrediensene fra bunnen av bollen) så setter jeg maskinen i gang. Kjører den på sånn passe fart og det tar ca. 3 minutter før jeg får en tykk krem (som stivpisket eggehviter). Har nå laget den en del ganger uten å ha truffet på det problemet du beskriver. Prøve igjen? 🙂
Det er en boks, på størrelse med en maisboks kanskje. Du får kjøpt det på større matvareforretninger, det står vanligvis ikke så langt fra Vikingmelk. De fleste innvandrerbutikker fører det også og det er som regel billigere der. Jeg betaler kr. 25 pr boks.
Nei, Vikingmelk er ikke det samme, den er usukret. Skal prøve å lage det med Vikingmelk, poster på bloggen om det blir vellykket. De fleste innvandrer butikker fører sukret kondensert melk og litt større matbutikker.
Hei. Kan jeg bruke vaniljestang? I så fall, hvor mye tilsvarer mengden vaniljeessens?
Hei Line!
Beklager veldig sent svar her – ja, du kan bruke vaniljestang! Jeg hadde brukt frø fra en stang for å erstatte vaniljeekstrakten.
Hvilken funksjon har den kondenserte melken? Går det ikke annet å lage is med krem og eggeplommer?
Hei Brit
Å lage is med krem og eggeplommer er den ‘vanlige’ måten å lage is. Vil du at den skal være silkemyk bør du dog bruke iskremmaskin. Alternativet er at du rører den regelmessig under frysing, noe som er tidskrevende og ikke gir like bra resultat.
Lager du is som forklart i oppskriften trenger du verken iskremmaskin eller å røre under frysing.
Hei:)
Jeg må lage denne laktosefri, og kan derfor ikke bruke kondensert melk. Har du tips til hva jeg kan erstatte den med? Evnt kan jeg vel finne en annen is oppskrift, men bruke resten av din oppskrift?
Vennlig hilsen Agnete:)
Hei Agnete
Nei, da har jeg dessverre ikke noen tips med hva du kan erstatte den kondenserte melken med dessverre – men ja, du kan bruke hvilken som helst annen is (laktosefri) for å lage kaken 🙂
Ang bringebær iskaken. Det går fint an å bruke usukret viking melk. Det jeg gjorde var å brukte kun 2 dl av vikingmelken,tilsatte den i fløten litt etter litt mes det pisket til krem.
Eggeplommene og 100 g sukker ble pisket til eggedosis og tilsatt,siden dette var usukret vikingmelken som ble brukt. Du går da en tykkflytende masse som du har i kakeformen.
Takk for tips Lise, usikker på om det løser Agnete’s utfordring, da kaken må være laktosefri. 🙂
Kan man erstatte vaniljeekstrakt med vaniljepulver? 🙂
Det er ikke helt det samme Ingrid. Du kan bare sløyfe det om du ikke har, det er ikke så utslagsgivende. 🙂
Hei! Er det slik at du først stivpisker kremen, og så vender inn kondensert melk? 🙂
Hei Lilli
Nei, du rører fløten med den søte kondenserte melken og pisker det opp sammen. Det vil ta lengre tid enn vanlig oppisking av fløte – vær tålmodig 🙂
Hvilken tempratur har den kondenserte melken når du bruker den i oppskriften, dvs. kommer den rett fra kjøleskapet eller er den romtemperert?
Hei Ella
Jeg oppbevarer den kondenserte melken i skuffen, dvs den er romtemperert. Noen lesere har hatt problemer med å piske kremen stiv og jeg har derfor anbefalt å bruke kald kondensert melk – dvs rett fra kjøleskapet. Begge har funket for meg. Lykke til!
Jeg fikk heller ikke kremen stiv, frosset flytende masse og det ble ikke så veldig bra resultat – beinhard «is» som på en måte ikke smeltet normalt. Tips kremfløte og kondensert melk brukt?
Hei Tea
Nei, kan tenke meg at det ikke ble noe godt hvis du frøs det uten at det ble stivpisket 🙁
Jeg brukte kremfløte fra Tine og denne kondenserte melken: http://asiatenmat.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=440&category_id=58&option=com_virtuemart&Itemid=56
Får ikke til isen. Blir ikke stiv.
Får ikke blandingen stiv, har pisket nå i en halvtime og den har skilt seg. Masse små klumpete så hva gjør jeg galt?
Hei Elin
Jeg vet ikke hva du har gjort galt. Du har brukt kremfløte og ikke matfløte ikke sant?
Jeg har ikke hatt problemer med at kremen ikke stivner. Jeg rører den kondenserte melken og kremfløte sammen med en sleiv (jeg har litt dårlig kjøkkenmaskin som ikke alltid får med seg alle ingrediensene fra bunnen av bollen) så setter jeg maskinen i gang. Kjører den på sånn passe fart og det tar ca. 3 minutter før jeg får en tykk krem (som stivpisket eggehviter). Har nå laget den en del ganger uten å ha truffet på det problemet du beskriver. Prøve igjen? 🙂
Hvor lenge sånn sirka bør bunnen steke?
Ca. en time
Å, denne ser fantastisk ut – skal prøves! Er det vaniljeekstrakt som menes når du skriver «avinljeekstrakt»?
Ja 🙂 – sorry det gikk litt fort i svingene når jeg postet oppskriften…
Hvor får man kjøpt sukret kondensert melk?
Hvordan ser den ut, boks, flaske??
Takk for mange supre oppskrifter og at du deler med deg 🙂
Det er en boks, på størrelse med en maisboks kanskje. Du får kjøpt det på større matvareforretninger, det står vanligvis ikke så langt fra Vikingmelk. De fleste innvandrerbutikker fører det også og det er som regel billigere der. Jeg betaler kr. 25 pr boks.
Den så supergod ut!
Hvor er det du kjøper sukret kondensert melk? Finner bare vikingmelk jeg, men det er vel ikke det samme.
Nei, Vikingmelk er ikke det samme, den er usukret. Skal prøve å lage det med Vikingmelk, poster på bloggen om det blir vellykket. De fleste innvandrer butikker fører sukret kondensert melk og litt større matbutikker.