Hils på den nye favorittbaksten din – enkel, eltefri søt focaccia med kanel og epler!
Det er to ting som gjør at denne baksten er så enkel å lage. For det første, er den eltefri. Dvs at du ikke trenger å elte deigen. Du kan også lage den opptil 4 dager i forkant og oppbevare den kjølig til det passer å bake. Det er super praktisk! Tenk så digg at mye av jobben er allerede gjort når du skal i gang og lage focaccia’en.
Det andre som gjør denne baksten så enkel er at du ikke trenger å forme til snurrer eller boller. Deigen legges flatt i en langpanne og så fordeler du bare kanel/sukker/smørblandingen på toppen og dytter ned eplebiter der det kan passe.
Topp baksten med glasur når den er avkjølt og skjær den i ruter. Skal du ikke spise den med det samme kan du fryse focaccia’en, uten glasur. La den tine helt, varm den gjerne litt opp i ovnen slik at den er lunken og strø med glasur. Da blir den akkurat som nybakt!
Og du, frister det ikke med epler kan du selvsagt sløyfe det. Eller du kan fylle på med annen frukt eller bær.
Er du glad i epler i bakst? Sjekk gjerne ut disse oppskriftene også
Lag deigen:Blandhvetemel, sukker og tørrgjæri en stor bolle.
Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag, og opp til 4 dager.
Ta frem deigen fra kjøleskapet når du har lyst å bake.
Kjevle den ut til en firkant og legg den i formen. Husk å smøre formen din først eller kle den med bakepapir.
Dekk til langpannen og la deigen stå og heve et lunt sted en times tid, eller til deigen har doblet seg i volum.
Lag fyllet.
Smelt smør/margarin i en kjele og rør inn sukker og kanel. La det avkjøle noe.
Skjær epler i båter, fjern kjernen.
Hell kanelfyllet over deigen og fordel den over toppen mens du lager fordypninger med fingrene (akkurat som du gjør når du lager focaccia).
Dytt eplebåter ned i fordypningene du har laget.
Sett focaccia i ovnen, midterste rille og stek i ca. 20 minutter til den er gjennomstekt.
Kaken er så vakker når den kommer ut av ovnen altså…
Men gjør seg også godt med glasur.
Rør inn nok melk eller vann i melisen til at du får en litt tykk glasur.
Strø toppen med glasuren.
Grovhakk gjerne noen valnøtter, mandler eller hasselnøtter og strø over toppen.
Skjær kaken i ruter for servering.
Se så fin den er på innsiden med kanelfyll og epler.
Som med all gjærbakst er denne også aller, aller best dagen den stekes.