Fiskegrateng laget på denne måten tar litt tid, det er bare å innrømme.
Når det er sagt, lager du den på en søndag kan du ha rester til mandag. Eller lager du en dobbelporsjon, kan du fryse den andre porsjonen. Da har du det jeg liker å kalle hjemmelaget ferdigmat tilgjengelig de dagene du vil ha noe lettvint, og godt.
Jeg har ikke laget dobbel porsjon denne gangen, men om jeg skulle ha gjort det hadde jeg funnet frem noen (ildfaste) former som rommer nok til 2 porsjoner. Jeg har porselensformer som er egnet til dette (sjekk ut denne fra Ikea for eksempel) Å fryse ned i mindre porsjoner gir meg litt mer fleksibilitet (jeg vet ikke alltid hvor mange vi blir til middag) i tillegg til at det er raskere å tine.
Denne fiskegratengen er laget med torsk og røkt kolje. Disse kan du bytte ut med annen fisk. Du kan også tilsette reker, krepsehaler, blåskjell eller annen skalldyr om du ønsker. Jeg vil absolutt anbefale at du bruker noe røkt fisk her. Den lettrøkte fisken setter preg på en ellers mild smakende fiskegrateng og gir den interesse. Du finner både røkt torsk og kolje i fiskedisken i litt større matvare butikker.
Ellers er det ganske rett frem her. Poteter kokes mens fisken trekker i en krydret melk. Grønnsaker stekes og bechamel saus (hvit saus) lages av melken som nå har fått litt røyk smak fra fisken. Fisk, grønnsaker og saus blandes sammen før den toppes med deilig potetmos og settes i ovnen.
Vil du ikke steke fiskegratengen med det samme, kan den forberedes og oppbevares kjølig til du er klar for steking. Beregn litt ekstra steketid når du steker den fra kald.
Ta gjerne en titt på flere oppskrifter med fisk/skalldyr her:
- asiatisk laks
- thai laks og brokkoliris
- kremet pasta med laks, spinat og erter
- fiskecurry med torsk på 1,2,3
- ovnsbakt torsk med urtepanering