Nydelig fiskegrateng – toppet med potetmos

fiskegrateng

Fiskegrateng laget på denne måten tar litt tid, det er bare å innrømme.

Når det er sagt, lager du den på en søndag kan du ha rester til mandag. Eller lager du en dobbelporsjon, kan du fryse den andre porsjonen. Da har du det jeg liker å kalle hjemmelaget ferdigmat tilgjengelig de dagene du vil ha noe lettvint, og godt.

Jeg har ikke laget dobbel porsjon denne gangen, men om jeg skulle ha gjort det hadde jeg funnet frem noen (ildfaste) former som rommer nok til 2 porsjoner. Jeg har porselensformer som er egnet til dette (sjekk ut denne fra Ikea for eksempel) Å fryse ned i mindre porsjoner gir meg litt mer fleksibilitet (jeg vet ikke alltid hvor mange vi blir til middag) i tillegg til at det er raskere å tine.

Denne fiskegratengen er laget med torsk og røkt kolje. Disse kan du bytte ut med annen fisk. Du kan også tilsette reker, krepsehaler, blåskjell eller annen skalldyr om du ønsker. Jeg vil absolutt anbefale at du bruker noe røkt fisk her. Den lettrøkte fisken setter preg på en ellers mild smakende fiskegrateng og gir den interesse. Du finner både røkt torsk og kolje i fiskedisken i litt større matvare butikker.

Ellers er det ganske rett frem her. Poteter kokes mens fisken trekker i en krydret melk. Grønnsaker stekes og bechamel saus (hvit saus) lages av melken som nå har fått litt røyk smak fra fisken. Fisk, grønnsaker og saus blandes sammen før den toppes med deilig potetmos og settes i ovnen.

Vil du ikke steke fiskegratengen med det samme, kan den forberedes og oppbevares kjølig til du er klar for steking. Beregn litt ekstra steketid når du steker den fra kald.

fiskegrateng

Ta gjerne en titt på flere oppskrifter med fisk/skalldyr her:

Nydelig fiskegrateng, 6-8 porsjoner

ingredienser
Potetmos
  • 1 kg melne poteter
  • 50-100g smør/margarin
  • melk
  • salt/pepper
Fiskegrateng
  • 1 liter melk
  • 1 løk, i tykke skiver
  • 1-2 laurbærblad
  • 400 g røkt kolje eller torsk
  • 1200 g torsk eller annen hvit fisk
  • 50g smør
  • 50g mel
  • 1 stor purre i skiver
  • 2-3 gulrøtter, i biter
  • 100g frosne erter
  • 1 sitron
  • frisk persille til garnityr
fremgangsmåte

Ovn temp. 180°C.

Sett over potetene og kok til møre. Hell av vannet og sett til side.

Mens potetene koker…..

Ha melk, løk og laurbærblad i en kjele. La det så vidt koke opp, sett kokeplaten på lav og legg fisken oppi den varme melken.

La fisken trekke i 10 minutter.

Løft fisken forsiktig ut av melken. Fjern skinn og ben og bryt fisken opp i større biter. Sett til side.

Hell melken gjennom en sil.

Smelt smør/margarin i kjelen. Tilsett mel og pisk sammen til den glatt røre.

Hell oppi den varme melken litt om litt mens du pisker. Pisk godt slik at du ikke får noen klumper.

La sausen koke opp og smak til med salt og pepper. Sett til side.

Ha litt smør/margarin i en stekepanne og stek purre og gulrøtter til purren er mør.

Bland purre, gulrøtter og erter inn i sausen, smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Vend fisken forsiktig inn i sausen og hell oppi en ildfastform.

fiskegrateng

Lag potetmosen.

Skrell potetene og mos med smør/margarin og nok melk til at du får en fast potetmos. Smak til med salt og pepper.

Ha potetmosen i en sprøytepose og lag små potetstapperoser over gratengen.

Vil du ikke lage roser, kan du selvsagt bare fordele potetstappen på gratengen med en skje og glatte det ut til en jevn lokk.

fiskegrateng, fish pie

Forsett til du har dekket hele overflaten.

Fyll inn ev. hull med mindre roser.

fiskegrateng, fish pie

Sett fiskegratengen  i varm ovn og stek i 40-50 minutter til potetmosen er gylden og fyllet bobler opp rundt sidene.

Nydelig fiskegrateng

La gjerne fiskegratengen avkjøle et kvarters tid før servering, da får den litt tid til å sette seg.

Strø gjerne litt finhakket frisk persille på toppen før du setter gratengen på bordet.

fiskegrateng, fish pie

Da er det bare å håpe på at det smaker!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »